Súd EÚ dal Slovensku miliónovú pokutu za skládku v Považskom Chlmci

Súd Európskej únie uložil Slovensku pokutu vo výške jedného milióna eur za to, že na svojom území včas nezlikvidovalo skládku, ktorá škodí životnému prostrediu. Slovensko musí tiež platiť denné penále vo výške 5-tisíc eur od stredy do dňa, keď dohodne nápravu. Súd o tom informoval vo svojej tlačovej správe.

04.07.2018 10:59 , aktualizované: 14:38
skládka, Považský Chlmec Foto: ,
Skládka v Považskom Chlmci.
debata (13)

Súdny dvor EÚ už v roku 2013 rozhodol, že Slovensko porušilo európske právo, keď povolilo pokračovanie prevádzky skládky, bez toho, aby prijalo plán jej úpravy s cieľom ochrany životného prostredia v súlade s príslušnou úniovou smernicou. Prevádzku skládky v Považskom Chlmci kritizovali občianski aktivisti.

Pred dvoma rokmi pritom Slovenská inšpekcia životného prostredia nariadila uzavretie a rekultiváciu skládky postupne do konca minulého roka. To sa však nestihlo.

"Súdny dvor má za to, že uloženie penále Slovenskej republike je vhodným finančným nástrojom na zabezpečenie toho, že splní povinnosti vyplývajúce z rozsudku z roku 2013. Bez ohľadu na lokálnu povahu zisteného porušenia môže mať nesplnenie povinnosti, ktorú má Slovenská republika má na základe smernice, dôsledky pre životné prostredie a ľudské zdravie, "uvádza sa vo vyhlásení.

Súdny dvor však konštatoval, že „je potrebné zohľadniť úsilie, ktoré Slovensko vyvinulo, aby vyhovelo rozsudku z roku 2013, ako aj to, že s Komisiou spolupracovalo vo fáze pred začatím súdneho konania, a to, že prevádzku predmetnej skládky ukončili od 7. januára 2014 “.

Skládka odpadov v Považskom Chlmci bola v prevádzke od 50. rokov, neskôr bola rozšírená. Úrady v minulosti opakovane rozhodli o predĺžení prevádzky skládky napriek tomu, že priesaky z areálu podľa analýz kontaminovali spodné vody.

Samotná rekultivácia skládky v Považskej Chlmci, ktorá patrí súkromnej spoločnosti, by mala prísť na bezmála 900-tisíc eur.

Skládku uzavrú definitívne

Sloovenská inšpekcia životného prostredia už začala konanie o vydaní rozhodnutia, ktorým definitívne uzatvorí a rekultivuje poslednú časť skládky odpadov v Považskom Chlmci. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) verí, že to stihne do dvoch mesiacov – umožňuje jej to nová legislatíva, ktorá platí od júla. Súdny dvor EÚ v stredu rozhodol, že Slovensko zaplatí jednorazovú pokutu jeden milión eur a od stredy bude platiť denne 5000 eur, až dokým rozhodnutie nevydá.

„Ministerstvo životného prostredia rozhodnutie súdu v desať rokov starom prípade rešpektuje. Aspoň určitou satisfakciou je, že pri výške pokuty v prípade súd zohľadnil kroky, ktoré ministerstvo spravilo od roku 2016,“ povedal pre TASR hovorca rezortu Tomáš Ferenčák. Pokuta bude podľa neho zaplatená zo štátneho rozpočtu, nešpecifikoval však, z ktorej kapitoly.

Podľa Sólymosa zaplatí Slovensko pokutu čo najskôr, aby sa vyhlo penále z omeškania. „Nedá sa už odvolať, urobili sme všetko, čo sa dalo,“ poznamenal. Upozornil tiež, že sú aj ďalšie skládky, pri ktorých hrozí podobný problém a ktoré vďaka novej legislatíve rezort bude schopný riešiť.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #súd #Považský Chlmec #skládka odpadu