V dotáciách na rybníky stále vládne chaos, myslí si Veronika Remišová

Osem výziev na podporu akvakultúry je svedectvom neschopnosti agrorezortu. Povedala to v stredu predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová s tým, že výzvy boli vyhlásené v máji 2017 a mali zle nastavené podmienky. Podľa aktuálnych údajov sa do viacerých z nich nik neprihlásil, keďže v zozname nie je ani jedna úspešná alebo neúspešná žiadosť, dodala. Rezort sa v reakcii ostro ohradil voči vyjadreniam poslankyne, ktoré považuje za nekompetentné.

04.07.2018 15:29
debata (33)

Remišová ďalej uviedla, že rezort ich vyhlásil v máji minulého roka, v septembri zmenil a aktualizoval tento rok, keď zásadne zmenil podmienky pre uchádzačov, a krátko na to ich ale zrušil. V jednom prípade výzvu aktualizoval 28. mája a v ten istý deň oznámil, že ju ruší.

Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vyčíta, že menilo výšku finančnej podpory počas trvania výzvy. Má zaviesť férové hodnotenie, vrátiť chovateľom dôveru v systém a odstrániť byrokraciu. „To znevýhodňuje menších a chudobnejších podnikateľov, ktorí si nemôžu platiť poradenské agentúry, aby to sledovali,“ priblížila Remišová.

Podľa nej by stačilo, keby sa šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS) inšpirovala v Českej republike. V chove rýb máme najhoršie výsledky z krajín Vyšehradskej štvorky, povedala a zdôraznila, že chov rýb môže pomôcť rozvoju regiónov. Ako príklad práce rezortu uviedla, že v jednej výzve podpísal v máji jedinú zmluvu a vzápätí oznámilo, že ju ruší. Spolumajiteľom vybranej firmy je starosta obce Dolný Bar za koaličnú stranu Most-Híd, ktorý chce za 250.000 eur vybagrovať bahno z rybníka a obnoviť prístupovú cestu. Tržby mala firma v roku 2017 na úrovni 46.000 eur a osobné náklady zhruba na úrovni minimálnej mzdy pre jedného človeka. Druhým príkladom je schválenie jedinej dotácie z celej výzvy vo výške 300.000 eur pre firmu, ktorej spolumajiteľkou je europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD), a v ten istý deň ministerstvo rozhodlo, že výzvu zruší. Remišová sa odvolala na informácie z týždenníka Trend, pre ktorý firma v roku 2017 odhadla náklady na výstavbu rybníkov na 100.000 eur. Pri žiadosti o dotáciu však už písala o nákladoch 600-tisíc eur.

Vrátila sa aj ku kauze dotácie na výstavbu športového rybníka vo Važci pre veľkopodnikateľa Alexeja Beljajeva z mája tohto roka. Povedala, že jedna z firiem, ktorá sa uchádzala o dotáciu a dostala protikladné hodnotenia, chcela za rovnakú sumu postaviť nie jeden, ale dva rybníky s viac ako dvojnásobnou plochou a objemom.

Agrorezort: Remišová nepozná rozdiely

Podľa MPRV SR poslankyňa preukázala, že nepozná rozdiel medzi Programom rozvoja vidieka (PRV) a Operačným programom Rybné hospodárstvo (OPRH). „Ako sa ukazuje, na rozdiel od agrorezortu, ktorý so samotnými rybnikármi komunikuje, pani Remišová s nikým nediskutuje o riešeniach, ale len hľadá lacnú senzáciu,“ uviedol v reakcii hovorca Michal Feik s tým, že porovnávať stav rybnikárstva v SR a ČR je aj z historických dôvodov absolútne nenáležité a nekompetentné.

Výzvy OPRH boli zrušené v júni 2018 práve na základe nízkeho záujmu rybnikárov a veľkej chybovosti v podávaných žiadostiach a na základe dohody členov Monitorovacieho výboru, vysvetlil Feik. Ministerstvo pripravuje nové výzvy tak, aby boli prístupné pre väčší počet potenciálnych žiadateľov. A tiež, aby mali čo najnižšie administratívne nároky, ale boli stále v súlade s legislatívou Európskej únie, uzavrel.

Hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár v reakcii uviedla, že poslankyňa Remišová neuviedla na tlačovej besede korektnú informáciu, starosta Dolného Baru nie je členom strany Most-Híd, ani ním v minulosti nebol.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #kauza agrodotácií