Rezort zdravotníctva pripravuje novelu zákona o pohrebníctve

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje novelu zákona o pohrebníctve. Cieľom novely je úprava zriaďovania ochranných pásiem pohrebísk. "Súčasné znenie sa v praxi stalo terčom kritiky zo strany samospráv a verejnosti v súvislosti s obmedzovaním výstavby a potrebou poskytovať primeranú náhradu za obmedzené užívanie pozemku. Obce majú podmienky a majú záujem uplatňovať ochranné pásmo pohrebiska, a to aj pri existujúcich pohrebiskách," píše sa v predbežnej informácií.

05.07.2018 15:47
debata

V novom znení rezort navrhuje umožniť obciam individuálnu úpravu ochranného pásma s prihliadnutím na miestne zvyklosti a špecifické podmienky v obci, na územné plánovanie v obci.

Cieľom právnej úpravy je tiež podrobne upraviť nakladanie s ľudskými pozostatkami pri ich nakazení nebezpečnou chorobou, pri ich kontaminácii rádionuklidmi, pri nakladaní s ľudskými pozostatkami v zariadeniach sociálnych služieb a pri ich obhliadke lekárom. Podrobnejšie sa tiež upravuje problematika nakladania s potratenými alebo predčasne odňatými ľudskými plodmi.

„Upresnením lehoty, v ktorej môže rodič požiadať o vydanie mŕtvo narodeného dieťaťa na pochovanie, sa odstráni vznik možných sporov medzi rodičom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti,“ priblížilo ministerstvo v predbežnej informácii. Obmedzenie nakladania s ľudskými pozostatkami, ktoré boli nakazené nebezpečnou chorobou, sa rozširuje aj o zákaz ich vystavovania počas pohrebného obradu.

Platný zákon nikdy nenovelizovali

Novela chce spresniť povinnosti, ktoré sa týkajú označovania ľudských pozostatkov v zariadeniach sociálnych služieb a rakiev prevádzkovateľmi pohrebných služieb, predísť by sa tak malo riziku zámeny ľudských pozostatkov.

„Zákon o pohrebníctve nadobudol účinnosť 1. januára 2011 a doteraz nebol ani jediný raz novelizovaný. Pri jeho uplatnení v praxi vyplynuli problémy s aplikáciou niektorých ustanovení a to najmä v súvislosti s nakladaním s ľudskými pozostatkami. Problematickou úpravou je ustanovenie o ochrannom pásme, ktoré neumožňuje stavať budovy v blízkosti pohrebiska, čo mnohé obce i majitelia pozemkov kritizujú a žiadajú jeho zrušenie,“ zdôvodnilo ministerstvo pripravované zmeny.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #pohrebníctvo #legislatívna zmena