Západom Slovenska sa prehnali búrky. Hrozia i v piatok

Hasiči zasahovali pre dážď a búrky, ktoré sa prehnali územím Slovenska, za posledných 24 hodín viac ako 60-krát.

05.07.2018 16:28 , aktualizované: 06.07.2018 08:33
Silná búrka v hlavnom meste Foto: ,
Pohľad na zatopenú cestu na Štefánikovej ulici v dôsledku silnej búrky sprevádzanej hustým dažďom, ktorá hlavné mesto zasiahla 6. júna 2018.
debata (6)

Najviac výjazdov zaznamenali v Trnavskom kraji, kde zasahovali 30-krát. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

Búrková činnosť v Trnavskom kraji zamestnala najmä hasičov v okrese Hlohovec, kde bola ich pomoc potrebná na 24 miestach. V Bratislavskom kraji uskutočnili hasiči v súvislosti s búrkovou činnosťou 15 výjazdov a v Nitrianskom kraji zasahovali desaťkrát. Najčastejšie odčerpávali vodu zo zatopených priestorov a cestných komunikácií a odstraňovali popadané stromy zo zaparkovaných vozidiel.

Niekoľko výjazdov vykonali aj hasiči v Senci, kde SHMÚ vydal hydrologickú výstrahu 2. stupňa vzhľadom na prívalové zrážky z búrok. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

O búrkach informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Územie Slovenska môžu v piatok zasiahnuť búrky s krúpami. Varuje pred nimi SHMÚ, ktorý vydal do 18.00 h pre všetky okresy výstrahu prvého stupňa.

Meteorológovia upozorňujú, že s búrkami môžu byť spojené aj krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 – 70 km/h.

Pri búrkach je možný aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Taktiež môže dôjsť k stekaniu vody zo svahov, zatápaniu pivníc či podchodov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #búrky #výstraha