Seniorov údajne liečil kuchár a upratovačka. Kto je za to zodpovedný?

Klientom súkromného zariadenia pre seniorov Iris v Bratislave na Heydukovej ulici mali niektorí členovia personálu podávať rôzne lieky a liečivá. Na také úkony pritom nemali nijakú kvalifikáciu. Údajne kuchár a upratovačka vpichovali liečivé látky starkým dokonca priamo do žíl či svalov, čo v prípade chybnej manipulácie môže spôsobiť aj okamžitú smrť.

06.07.2018 18:30
Iris, nezisková organizácia Heydukova 14 Foto: ,
Vchod do zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej služby na Heydukovej ulici v Bratislave.
debata (115)

V priestoroch Irisu zasahovala polícia. Našťastie, všetkých 24 opatrovaných, ktorí sa z hodiny na hodinu ocitli na ulici, sa už podarilo premiestniť do iných zariadení. (Viac čítajte v správe Polícia obvinila ľudí, ktorí ohrozovali život seniorov v domove dôchodcov)

Možné scenáre kauzy

Právnik Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h Partners predpokladá viac scenárov tejto kauzy. Nedá sa podľa neho vylúčiť ani možnosť, že aktéri boli na takúto činnosť poverení nadriadenými. „Može tam pokojne byť spolupáchateľstvo, prípadne navedenie na trestný čin zo strany manažmentu. Nedá sa vylúčiť zainteresovanosť iných osôb, ktoré ich ku konaniu nabádali či priam takéto činnosti od nich vyžadovali,“ domnieva sa Humeník. Podľa neho bude aj polícia určite zisťovať širší kontext tohto konania.

Aj lieky, ktoré policajti zaistili ako dôkazy, pokračuje Humeník, môžu mať vplyv na dokazovanie, že sa nejaký skutok stal. „Mohli pochádzať zo zásob sociálneho centra, ale aj od samotných pacientov,“ uvažuje právnik. Z jeho pohľadu budú dôležití svedkovia, ktorí sa zaiste vyjadria, ktoré osoby vykonávali činnosť bez oprávnenia. Medzi dôležité listinné dôkazy by podľa neho mohli patriť aj pracovné zmluvy s popisom náplne práce či ošetrovateľská evidencia, ktorá sa v takýchto zariadeniach štandardne vedie.

Szeiff potvrdil, že obvinení od presne nezisteného dňa v roku 2016 až do 3. júla 2018 v domove neoprávnene podávali umiestneným osobám lieky a liečivá. Seniorom ich aplikovali „intravenózne, intramuskulárne, vo forme tabliet aj kvapiek“.

Riaditeľ zariadenia odišiel

Ako sa v piatok presvedčila Pravda, zariadenie Iris na Heydukovej je momentálne prázdne a zamknuté. V rovnakých priestoroch sídli aj iný sociálny domov, ktorý prevádzkuje Bratislavská katolícka charita. Žiadne prepojenie medzi oboma však nie je. „Hore nikoho nenájdete, všetci z Irisu sú preč. Nič viac nevieme, len čo sme doteraz videli v televízii alebo čítali na internete,“ povedala jedna z recepčných.

Pri vyšetrovaní prípadu spolupracuje aj Bratislavský samosprávny kraj, ktorý má sociálne služby v kompetencii. „Naši zamestnanci sa zúčastnili aj samotného zásahu, pretože bolo jasné, že v budove sa nachádzajú ľudia, ktorí budú potrebovať pomoc – a tú sme ihneď poskytli,“ napísal na sociálnej sieti župan Juraj Droba. Doplnil, že riaditeľ zariadenia im hneď na mieste oznámil, že s jeho prevádzkou okamžite končí. Klientom odmietol zabezpečiť aj stravu, nechcel byť pri riešení situácie akokoľvek nápomocný a jednoducho odišiel preč.

Drobove informácie Pravde doplnila jeho hovorkyňa Lucia Forman. „Kraj bol oslovený priamo políciou len pár hodín pred zásahom v danom zariadení. Policajti nás požiadali o súčinnosť ako takzvanú nezúčastnenú osobu,“ uviedla. Pripomenula, že v prípade súkromného zariadenia je vyšší územný celok len orgánom, ktorý je povinný zapísať ho po splnení zákonných podmienok do registra, čo aj k 5. augustu 2015 urobil. Financované bolo z rozpočtu ministerstva práce, prípadne z mestskej časti podľa trvalého pobytu občana. „Právo na kontrolu týchto prostriedkov má len poskytovateľ dotácie, ktorým v tomto prípade župa nie je,“ uzavrela.

Zaistený muž sa vydával za lekára

„Áno, Irisu sme pre rok 2016 pridelili dotáciu zhruba 107-tisíc eur. Vlani nedostali nič, keďže nestihli termín na podanie žiadosti. Na základe kontroly vykonanej od 15. februára do 20. apríla sme však podali návrh na začatie správneho konania, požadujeme vrátenie 70-tisíc eur pre porušenie finančnej dispciplíny,“ uviedol hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Zdôraznil, že úlohou rezortu je iba kontrola efektívnosti využívania štátnych peňazí. Hodnotenie po zdravotníckej stránke je podľa neho vecou Úradu pre dohľad nad zdravotníckou starostlivosťou. A takisto, dodal Stuška, súčasťou registrácie mala podľa neho byť okrem kolaudačného rozhodnutia či povolenia od hygienikov aj informácia o personálnom obsadení a odbornej spôsobilosti zamestnancov.

„Našou kompetenciou je vyhodnotiť, či bola starostlivosť poskytnutá správne – ale lekárom. Obvinení lekármi neboli, podľa medializovaných informácií sa iba zaistený muž za lekára vydával, takže svojím konaním spáchal zrejme trestný čin, a ten musí riešiť polícia,“ reagovala hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Andrea Pivarčiová. Pripustila však, že tento prípad je „novou situáciou“, ktorú rozoberú a budú pre budúcnosť riešiť.

Nie ojedinelý prípad

Prípad pochybnej starostlivosti o klientov v podobných zariadeniach nie je ojedinelý. V roku 2013 otriasla verejnosťou kauza Seniorcentra, kde sa zistili vážne nedostatky v starostlivosti o klientov. Nevymieňali im tam napríklad plienky, nedali piť či jesť. Zriaďovateľom tohto zariadenia je mestská časť Staré Mesto, keď bola starostkou Tatiana Rosová. Chirurga Mareka Čambala, člena poslaneckej skupiny, ktorá tam v tom čase vykonala kontrolu a viaceré z podozrení potvrdila, zakrátko surovo zbili obuškom dvaja neznámi páchatelia. Polícia prípad vyšetrovala ako zločin ublíženia na zdraví v štádiu pokusu, v máji 2015 bolo vyšetrovanie prerušené, pretože sa nezistili skutočnosti oprávňujúce vykonať trestné stíhanie proti určitej osobe.

V lete pred necelými dvoma rokmi zase z bytu na treťom poschodí Zariadenia pre seniorov v bratislavskej Rači, ktorého zriaďovateľom je župa, vtedy na čele so županom Pavlom Frešom, vypadla 70-ročná klientka, ktorá bola trvale odkázaná na pomoc. Ležiac na zemi ešte kričala o pomoc, ktorú jej privolala iná klientka. Opatrovateľky prišli až o niekoľko minút, aj to z vedľajšieho zariadenia. Dôchodkyňa onedlho na následky zranení zomrela. Polícia na základe vykonaných zistení ale aj pitevného skonštatovala, že sa jednalo o smrť spôsobenú pádom z výšky bez cudzieho zavinenia.

Vlani začiatkom januára vznikol poplach v ďalšom zariadení v bratislavskom Ružinove, kde v priebehu jediného mesiaca náhle zomrelo 13 starkých. Bola však vtedy chrípková epidémia a väčšina klientov mala iné vážne diagnózy. Tu polícia trestné stíhanie ani nezačala.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #seniori #sociálne zariadenie