V kauze rádioaktívnych zásielok na súdy dostal Popradčan doživotie

V kauze rozposielania rádioaktívnych zásielok dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku uznal za vinného obžalovaného Štefana K. súd obžalovanému uložil úhrnný trest odňatia slobody na doživotie so zaradením do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia.

09.07.2018 14:32
specialny sud, specializovany trestny sud,... Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (4)

„Prokurátor sa vzdal práva podať odvolanie, obžalovaný sa odvolal. Rozsudok je neprávoplatný,“ uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková s tým, že vo veci bude ešte rozhodovať Najvyšší súd SR.

Štefana K. prokuratúra obžalovala pre obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme a zločin nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových biologických agensov a toxínov. Podľa obžaloby v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a štátne inštitúcie, spáchal zločin ohrozujúci život a zdravie ľudí a tento čin spáchal na verejnom činiteľovi. „Bez povolenia si zadovážil, prechovával, použil a dal na prepravu rádioaktívny materiál, pričom taký čin spáchal závažnejším spôsobom konania, na viacerých osobách z osobitného motívu v úmysle spáchať trestný čin terorizmu a niektorých účastí na terorizme," konštatovala obžaloba Úradu špeciálnej prokuratúry.

V novembri 2016 Štefan K. prostredníctvom poštovej zásielky poslal sudcom Okresného súdu v Poprade a Okresného súdu v Považskej Bystrici zásielky, ktoré obsahovali priehľadné uzatváracie plastové vrecúško a list s výhražným obsahom, v ktorom upozorňoval na kontamináciu prostredia rádioaktívnou látkou po otvorení listu. Podľa záverov znaleckého posudku plastové vrecúško obsahovalo rádioaktívnu látku amerícium. O dva týždne poslal zásielku aj na Ministerstvo spravodlivosti SR. Obálka aj list boli kontaminované tou istou rádioaktívnou látkou, v dôsledku čoho pri otváraní obálky a manipulácii s listom existovalo riziko kontaminácie. Približne po ďalšom týždni poslal obdobnú zásielku Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru SR v Prešove a Okresnému súdu v Kežmarku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rádioaktívne látky #podozrivé zásielky #americium