Expolicajt Tiefenbach opäť požiadal o presun prípadu na iný súd

Obžalovaný expolicajt Ľuboš Tiefenbach požadoval, aby jeho prípad odňali Okresnému súdu Bratislava V ako aj odvolaciemu Krajskému súdu v Bratislave a pridelili ho súdu v obvode iného krajského súdu. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak, Okresný súd Bratislava V predložil návrh obžalovaného Najvyššiemu súdu SR na rozhodnutie. "Z uvedeného dôvodu Okresný súd Bratislava V v predmetnej trestnej veci zrušil termín hlavného pojednávania, vytýčeného na 10. júla," povedal Adamčiak.

09.07.2018 15:49
sud,  lubos tiefenbach Foto: ,
Ľuboš Tiefenbach.
debata

Tiefenbach už v minulosti žiadal odňatie prípadu súdom v obvode Krajského súdu v Bratislave, najvyšší súd mu však nevyhovel. Takisto dlhodobo argumentoval zaujatosťou zákonnej sudkyne a aj prokuratúry. Obhajca obžalovaného požadoval na začiatku májového pojednávania „bezodkladné zastavenie trestného stíhania“. Tiefenbach totiž podľa vlastných slov od začiatku konania odmietal zákonnosť policajnej inšpekcie.

V jeho prípade vykonávala prípravné konanie, keďže bol v čase incidentu aktívnym policajtom. Obžalovaný pritom poukázal na verdikt jedného zo senátov Najvyššieho súdu SR, ktorý v januári oslobodil dvoch obžalovaných policajtov práve s argumentáciou nezákonnosti inšpekcie. Tiefenbachov obhajca Matej Krajčí tiež žiadal sudkyňu, aby sa v súvislosti s problematikou policajnej inšpekcie obrátila na Súdny dvor EÚ.

Bývalý policajt čelí obžalobe z trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody, ktorých sa podľa prokuratúry dopustil počas zásahu proti vodičke pri cestnej kontrole v októbri 2014. Na internete sa vtedy objavilo video, na ktorom policajt počas cestnej kontroly použil voči vodičke donucovacie prostriedky, tie vyšetrovateľ a prokuratúra vyhodnotili ako neprimerané. Preto expolicajt čelí obžalobe. Dôvodom zákroku podľa obžalovaného bolo, že žena pri sebe nemala potrebné doklady od auta a voči hliadke sa správala agresívne, za čo ju predviedli na policajné oddelenie. Video nakrútila dcéra vodičky, ktorá bola na mieste incidentu. Rovnako aj ju predviedli na policajnú stanicu, keďže pri sebe nemala občiansky preukaz. Obe ženy však tvrdia, že zákrok nevyprovokovali a agresívne sa k nim správal obžalovaný. Prípadom sa v minulosti zaoberal aj parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tiefenbach #policajná brutalita