Brtva z kauzy nebankoviek skončil v Leopoldove

Spred budovy Okresného súdu (OS) v Trnave odviedli príslušníci kriminálnej polície Dávida Brtvu. Brtva mal úmysel zúčastniť sa na verejnom pojednávaní, ktoré malo rozhodnúť o jeho podmienečnom prepustení. Pojednávanie sudca odročil na koniec augusta.

10.07.2018 09:01 , aktualizované: 12:31
Dávid Brtva Foto: ,
Právoplatne odsúdený Dávid Brtva (vpravo) z kauzy skrachovaných nebankových spoloèností BMG Invest a Horizont Slovakia, ktorého dnes ráno zadržali príslučníci kriminálnej polície pred budovou Okresného súdu v Trnave.
debata (4)

Brtva je už v súčasnosti v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove. Kedy bude môcť požiadať o podmienečné prepustenie z väzenia, nie je ešte isté. Strávil totižto niekoľko rokov vo väzbe a tá sa mu zarátava do výkonu trestu. O prípadnom podmienečnom prepustení bude rozhodovať príslušný súd, a to práve Okresný súd v Trnave.

Pachinger sa mrežami

Ďalší spoluobžalovaný v tejto kauze Patrik Pachinger si už od začiatku minulého týždňa rovnako odpykáva zvyšok trestu. Polícia ho zatkla v Justičnom paláci, kde na Okresnom súde (OS) žiadal o odvolacie konanie – rovnako o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody. V minulosti okrem kauzy nebankoviek čelil na iných bratislavských súdoch konaniam za neplatenie výživného a za iný podvod. Za kauzu nebankoviek ho súdil, ako prvostupňový súd, Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Napokon Najvyšší súd ho odsúdil na sedem rokov za mrežami.

V súdnej sieni zastupoval Brtvu jeho obhajca. Navrhol, aby sa pojednávanie konalo v neprítomnosti Brtvu, prokurátorka navrhla pojednávanie odročiť. Sudca rozhodol, že sa uskutoční 30. augusta. Ale na OS v Trnave iba za podmienky, že bude ústav na výkon trestu, do ktorého v utorok Brtvu následne prevezú, v príslušnosti tohto súdu. Ak bude v inom ústave, vec prevezme tamojší príslušný súd. Voči rozhodnutiu OS nie je žiadny opravný prostriedok.

Brtvov obhajca Miloš Maďar pred sudcom uviedol, že Brtva „už vykonal časť uloženého trestu a je nepochybne preukázané, že bude viesť riadny život a že nie je príťažou pre spoločnosť“. K rozhodnutiu sudcu uviedol, že ho hodnotí „veľmi frustrovane, že polícia neumožnila účasť Brtvu na pojednávaní i tým, ako sa rozhodovanie o podmienečnom prepustení vyvíja. Budeme čakať, kam bude Brtva zaradený do výkonu trestu a či to ovplyvní miesto príslušného súdu“.

Brtva počítal s možnosťou, že ho zadržia

V Trnave sa o Brtvovi malo rozhodovať z dôvodu, že súd je príslušný pre miesto ústavu, kde naposledy svoj trest vykonával. „Mám pocit, že sme fackovacím panákom medzi súdmi, ktoré vydajú príkaz na zatknutie, potom ho zrušia, potom sa dozvedáme, že znovu je vydaný príkaz na zadržanie z dôvodu dodania do výkonu trestu napriek tomu, že Najvyšší súd (NS) SR či Úrad špeciálnej prokuratúry konštatovali, že takýto postup nie je nevyhnutný v prípade, ak už je podaná žiadosť o podmienečné prepustenie,“ uviedol obhajca.

Dodal, že Brtva v utorok počítal aj s eventualitou zadržania. „Každopádne jeho osobná prítomnosť na pojednávaní mala byť signálom, že sa v žiadnom prípade nevyhýba nástupu na výkon trestu a je dobrovoľne ochotný podrobiť sa akémukoľvek právoplatnému rozhodnutiu,“ povedal obhajca. Mali však podľa jeho slov za to, že prednostne by sa malo rozhodnúť o podmienečnom prepustení.

Kauza BMG a Horizont

Dávid Brtva bol koncom marca 2018 právoplatne odsúdený NS SR v kauze podvodu na nebankové subjekty Horizont Slovakia a BMG Invest na deväťročný trest odňatia slobody. Na verejné zasadnutie NS sa nedostavil, údajne sa nachádzal v Česku, následne bolo po ňom vyhlásené pátranie a vydaný európsky zatýkací rozkaz. O podmienečné prepustenie, podľa zákona po odpykaní dvoch tretín trestu, do čoho sa započítava aj vyšetrovacia väzba, požiadal na OS v Trnave. Z budovy OS na začiatku júna po pojednávaní slobodne odišiel bez toho, aby polícia konala a zadržala ho pre dodanie na výkon trestu odňatia slobody.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #dávid brtva #tunelovanie nebankoviek