Na leteckom cvičení Mace XIX sa zúčastňuje 19 krajín

Príslušníci Vzdušných síl Ozbrojených síl SR sa spolu s vojakmi a technikou 19 členských a partnerských krajín NATO zúčastňujú na cvičení Mace XIX.

10.07.2018 11:55
debata (8)

V rámci 19. ročníka najväčšieho leteckého cvičenia na Slovensku si overí svoje spôsobilosti takmer 300 slovenských vojakov a takmer rovnaký počet príslušníkov zahraničných ozbrojených síl. Hlavným cieľom cvičenia Mace XIX je precvičenie spoločných postupov pri plánovaní a vedení taktických leteckých operácií a spolupráce medzi jednotlivými zložkami protivzdušnej obrany. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Podľa náčelníka generálneho štábu Daniela Zmeka je cvičenie skvelou príležitosťou, počas ktorej si vojaci preveria postupy pri vedení taktickej leteckej činnosti v podmienkach moderného bojiska proti reálnym prostriedkom protivzdušnej obrany. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) dodal, že cvičenie je aj o schopnosti spolupracovať a preveriť si aj to, ako zvládneme úlohu hostiteľskej krajiny.

Cvičenie Mace sa na Slovensku koná tretíkrát, naposledy bolo v roku 2014. Okrem lietadiel a kompletov protivzdušnej obrany Ozbrojených síl SR je doň zapojených aj 22 kusov zahraničnej leteckej techniky. Cvičenie potrvá do 27. júla. Počas cvičenia navštívia Slovensko aj predstavitelia z veliteľstva NATO, zodpovední za oblasť operácií a výcviku.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vojenské cvičenia #armáda SR