Danko: Odsúdenie teroristu Kollárika potvrdilo opodstatnenie otvárať poštu

Šéf Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko víta rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý odsúdil Štefana Kollárika na doživotie, po tom, čo bol obvinený z terorizmu za rozposielanie obálok s ameríciom.

10.07.2018 15:20
debata (11)

Danko verí, že po tomto rozsudku konečne každý verí, prečo sa muselo pred rokom pristúpiť k toľko kritizovanej kontrole pošty. „Znova sa ukázalo, že opozícia len plytko využila emóciu ľudí a neznalosť problematiky. Vyzývam ich aspoň na ospravedlnenie sa zamestnancom, ktorým zároveň verejne ďakujem za to, že tlak médií a opozície vydržali,“ povedal na adresu kritikov kontroly pošty predseda NR SR.

Danko: K ohrozeniu žiadneho z poslancov nedošlo

„Počas predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie sme hostili 47 delegácií. Mali sme tu najvyšší stupeň bezpečnosti. Asi si viete predstaviť pripomienky bezpečnostných zložiek. Určite si nikto neželal, aby prišla zamorená zásielka, ale robili sme to ako prevenciu,“ zdôraznil predseda parlamentu a opätovne zopakoval, že počas kontrol nikto zo zamestnancov podateľne žiadne listy nečítal. „Ak je oslovenie na obálke, alebo na korešpondenčnom lístku, vulgarizmus, je predpoklad, že táto zásielka môže obsahovať bezpečnostné riziko a treba ju spracovať osobitným režimom. Otvoriť a pozrieť, či tam nie je nejaká nebezpečná látka. To nie je čítanie listov,“ vysvetlil.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko dodal, že je rád, že aj vďaka osobitným kontrolám, napriek tomu, že čelili ostrej kritike, nedošlo za celý čas k priamemu ohrozeniu žiadneho z poslancov, či zamestnancov parlamentu.

SaS: Danko zavádza verejnosť

Andrej Danko zavádza verejnosť v súvislosti s kauzou otvárania listov poslancom v parlamente. Tvrdí to opozičná SaS.

„Odsúdenie Štefana K. na doživotie v žiadnom prípade nezbavuje predsedu parlamentu Andreja Danka a jeho kancelára Daniela Guspana zodpovednosti za porušenie listového tajomstva,“ uvádza SaS. Podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej Danko „hrubo zavádza verejnosť, ak dnes zase hádže špinu na opozíciu, ktorá na nezákonný stav upozornila“.

Predsedníčka klubu Natália Blahová zdôraznila, že ak existovalo dôvodné podozrenie z kontaminácie pošty, obálky sa mali otvárať s vedomím poslancov a v ich prítomnosti. To sa však nestalo a vznikol spor.

Podľa SaS ani v záujme bezpečnosti nemôžu štátne orgány porušovať listové tajomstvo, keď existuje možnosť skontrolovať obsah poštových obálok a balíkov legálne. „V opačnom prípade sa dostaneme do situácie, keď štátne orgány budú ochranu bezpečnosti zneužívať proti právam a slobodám občanov, čo je cesta k totalitnému štátu,“ dodáva SaS.

Listy išli na skartovanie

Listová kauza prepukla vlani v apríli, podľa opozície mal Danko prikázať zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste našli vulgarizmy či dehonestujúci obsah, korešpondenciu nemali poslancovi odovzdať, ale tri mesiace ju archivovať a potom skartovať.

Kancelária aj Danko obvinenia z porušovania listového tajomstva odmietli. Kancelária sa odvolávala na bezpečnostné opatrenia a odporúčania ministerstva vnútra. Danko vyhlásil, že nikdy nekázal pracovníkom parlamentu čítať listy adresované poslancom a ani on sám žiadne z nich nečítal.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #otváranie listov #SASKA