Slovensko kúpi 14 stíhačiek F-16 od Američanov, zaplatí 1,59 miliardy eur

Slovensko nakúpi 14 taktických nadzvukových stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 a v súvislosti s tým uzatvorí príslušné zmluvné vzťahy s vládou USA. V stredu o tom rozhodla vláda SR, ktorá akceptovala návrh ministra obrany Petra Gajdoša (SNS). Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda vlády Peter Pellegrini (Smer), podľa ktorého Slovensko za balík 14 amerických lietadiel, výcvik, muníciu a logistiku zaplatí v nasledujúcich rokoch 1,589 miliardy eur.

11.07.2018 10:23 , aktualizované: 16:20
stíhačka, F-16 Foto:
Stíhačka F-16
debata (1117)

Premiér uviedol, že ponuka vlády USA bola vyhodnotená ako ekonomicky najvýhodnejšie a technicky najlepšie riešenie. Z hľadiska nákladovosti počas celého viac ako 30-ročného životného cyklu stíhačiek je podľa Pellegriniho o osem percent lacnejšia ako ponuka vlády Švédska na stíhacie stroje JAS-39 C/D Gripen. Premiér bol pritom prekvapený tým, ako blízko boli k sebe obe ponuky.

„Ponuky sú veľmi konkurencieschopné a som veľmi rád, že rozhodnutie vlády nemuselo byť motivované len geopolitickými momentmi alebo výrazne lepšími technickými parametrami, ale že bolo fakt ovplyvnené aj ekonomickou výhodnosťou samotnej kúpy,“ prezentoval. Pripomenul pritom, že ministerstvo obrany bude do roku 2024 disponovať celkovou sumou 11,6 miliardy eur určenou na modernizáciu armády a udržanie jej spôsobilostí, z ktorej časť pôjde na obnovu stíhacieho letectva.

„Touto transakciou sme dostali naozaj vynikajúcu cenu, dokonca z celého životného cyklu, ktorý predpokladáme, že bude dlhší ako 30 rokov, vyplýva o osem percent nižšia nákladovosť oproti 30-ročnej prevádzke švédskych strojov. Dostaneme najkvalitnejšie lietadlá s najmodernejšími prvkami avioniky piatej generácie, budeme mať väčšiu interoperabilitu s jednotkami NATO a hlavne dostaneme aj veľmi komplexný, kvalitný, ale veľmi lacný výcvik našich pilotov, ktorých budeme potrebovať minimálne 22,“ zhodnotil Pellegrini.

Predseda vlády odmietol spájanie rozhodnutia vlády kúpiť americké stroje so snahou predĺžiť prevádzku ruských stíhačiek MiG-29. Minister obrany Peter Gajdoš dostal úlohu, aby do 15. novembra tohto roka predložil alternatívy, ako zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru do času dodania amerických strojov. Má pritom preveriť aj možnosť dočasného využitia stíhacieho letectva niektorého zo susedných štátov. Do uznesenia vláda vložila i druhú podmienku, podľa ktorej je minister obrany oprávnený podpísať zmluvu s vládou USA až potom, ako dostane súhlas ministra financií.

„Lietadlo F-16 má omnoho väčší bojový potenciál, jeho schopnosti sú väčšie a myslím si, že to rozhodnutie, ktoré bolo prijaté, je správne, je podložené číslami,“ ocenil veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR Ľubomír Svoboda. Podľa ministra obrany rezort posudzoval aj alternatívu, že by Slovensko nemalo stíhačky a ochranu jeho vzdušného priestoru by zabezpečoval iný štát. „Čo sa týka použitia lietadiel F-16, je tam aj zabezpečenie podpory pozemných síl a v súčasnom období v Ozbrojených silách SR túto podporu nemáme a stíhačky F-16 toto dokážu zabezpečiť, kým pri stíhačkách Gripen by bolo potrebné zabezpečiť integráciu softvéru vrátanie prebíjania rakiet,“ vysvetlil.

Minister financií Peter Kažimír (Smer) charakterizoval, že vláda sa priklonila k riešeniu, ktoré je ekonomicky efektívnejšie a ekonomicky výhodnejšie. „Pre mňa je veľmi podstatné, že ide o vzťah vláda vláda, žiadni sprostredkova­telia,“ vyzdvihol. Podľa Kažimíra teraz budú nasledovať rokovania o finančných podmienkach splátkového nákupu s americkou stranou, pričom sa jeho rezort bude snažiť o maximalizáciu pozitívnych efektov a vyhnúť sa riziku kurzového posunu.

Premiér chcel urobiť rozhodnutie

Už pred rokovaním Bezpečnostnej rady Pellegrini uviedol, že je treba prijať rozhodnutie, pretože do augusta sa už nič nové nedozvieme. Všetky materiály potrebné na rozhodnutie mal podľa premiéra kabinet k dispozícii a naštudované.

„Sú to veci, ktoré sa nemôžu verejne diskutovať, ale po ukončení všetkých procesov a po podpise zmluvy budú zverejnené komplet všetky údaje,“ prisľúbil premiér.

Podporu nákupu stíhačiek vyjadrili aj minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) a šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS).

Gajdoš tlačil na americké stíhačky

Minister obrany odporúčal vláde nákup 14 kusov amerických stíhačiek F-16 Block 70/72. Tie dostali prednosť pred švédskymi strojmi JAS-39 C/D Gripen, o ktorých prenájme rokovalo ministerstvo ešte pod vedením Martina Glváča (Smer). Vyplýva to z materiálu, ktorý minister predložil zasadnutie Bezpečnostnej rady SR.

Ponuka vlády USA sa ministrovi javila ako výhodnejšia po zohľadnení faktorov, ako sú samotný nákup lietadiel, munície, náklady na výcvik na pilotov a pozemný personál, logistické zabezpečenie, dobudovania infraštruktúry, dodacie lehoty a ďalšie náklady na prevádzkovanie a prípadnú modernizáciu, s perspektívou používania nového taktického stíhacieho lietadla za horizont roku 2040.

SaS žiadala premiéra o odklad rozhodnutia

Opozičná SaS žiadala premiéra Pellegriniho, aby rozhodnutie o stíhačkách odložil. Podľa strany malo padnúť na základe čo najširšieho politického konsenzu, ale k nemu nedošlo.

O nákupe stíhačiek sa malo pôvodne rozhodnúť do konca júna. Premiér Pellegrini však rokovanie o stíhačkách odložil, pretože chcel mať na stole všetky potrebné materiály a tiež dve porovnateľné ponuky od výrobcov švédskej stíhačky JAS-39 Gripen a americkej stíhačky F-16.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #stíhačky #nákup vojenskej techniky