Herec Dušan Cinkota je z basy vonku, teší sa na tehotnú manželku

Herec Dušan Cinkota, ktorý si odpykával trest za drogovú trestnú činnosť, je už na slobode. O jeho podmienečnom prepustení rozhodol senát trenčianskeho Okresného súdu na verejnom zasadnutí. To sa konalo priamo za múrmi väzenskej nemocnice v Trenčíne, odkiaľ krátko po rozhodnutí senátu vyšiel herec so štyrmi plnými taškami a širokým úsmevom v tvári.

11.07.2018 11:47 , aktualizované: 12:45
dušan cinkota Foto: ,
Z väzenskej nemocnice v Trenčíne, kde sa rozhodlo o jeho podmienečnom prepustení, vychádzal herec Dušan Cinkota s množstvom tašiek a s úsmevom.
debata (32)

Herec si odsedel za mrežami šesť rokov a prešiel si od najťažšej nápravnovýchovnej skupiny až po najľahšiu. Za ten čas sa mu podarilo to, čo máloktorému väzňovi a síce splodiť s manželkou prvého potomka. Synček sa im má narodiť v septembri.

To, čo zažil za šesť rokov v rôznych väzniciach, sa vraj nedá opísať, jednoznačne však vedel povedať, čo mu chýbalo najviac. „Rodina,“ povedal hneď potom, ako vyšiel za bránu väznice.

„Dýcham, snažím sa dýchať, som šťastný, že som vonku, teším sa na Zuzanku, na rodinu. Prvé kroky povedú domov, za našimi, za rodičmi, počúvať manželkine bruško, lebo už vyvádza malý. Je to chlapec, je to potvrdené, na mene ešte pracujeme, ale ešte by som to neuzatváral,“ povedal herec. Ten vraví, že okrem rodiny mu chýbala aj práca a celý svet. „Chýbali mi ľudia, kontakty s nimi. Práca mi samozrejme chýbala najviac, milujem svoju prácu. Neviem opísať tie pocity, som vonku, je to obrovské šťastie a obrovská šesťročná snaha. Súd dospel k takémuto rozhodnutiu na základe môjho správania. Som rád, že dospeli k tomuto záveru, vážim si to a som vďačný. Jasné, že boli aj slabé chvíľky, ľahké to nebolo, ale už je to za mnou,“ povedal.

Tvrdí, že pri nástupe do väzenia si zaumienil, že bude sekať dobrotu a aj vďaka tomu sa mu podarilo postúpiť z najťažšieho do najľahšieho režimu. V base bol všeličím a práci sa nevyhýbal. „Bol som v práčovni, krajčír, kuchár – umývač, hrali sme divadlo, za roky sa toho nazbieralo,“ zhodnotil. To, či sa vráti k herectvu, zatiaľ povedať nevedel, aj keď ocenil ponuku divadla Aréna, ktoré potvrdilo, že s ním ráta a dá ho do ponuky.

„Kto je poučiteľný? Neviem. Nič som nesľuboval,“ povedal so smiechom Cinkota. Ak by mal možnosť vrátiť sa do minulosti a prežiť život znova, nevie či by nezopakoval staré chyby. „To je tiež taká zvláštna otázka. Človek si za tie roky premelie v hlave všetko. To, čo ľutuje a to, čo neľutuje treba veľmi prísne špecifikovať, lebo pracujeme na všetkom, na živote, na zákonoch, na pravidlách…Človek by všeličo samozrejme zmenil na svojom živote, najmä keď vie, ako to má dopadnúť,“ uzavrel.

Cinkotu prepustil senát trenčianskeho Okresného súdu. Herec splnil všetky podmienky, ktoré stanovuje zákon, aby odsúdený mohol byť podmienečne prepustený z výkonu trestu odňatia slobody. „Odsúdený vykonal tri štvrtiny uloženého trestu odňatia slobody, plnením svojich povinností a svojím správaním vo výkone trestu preukázal polepšenie a podľa názoru okresného súdu môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život,“ povedal hovorca trenčianskych súdov Roman Tarabus. Podľa neho súd zároveň určil skúšobnú lehotu tridsať mesiacov, počas ktorej bude sledovať, či podmienečne prepustený skutočne riadny život povedie. Keďže sa prokurátor vzdal práva podať proti rozhodnutiu súdu sťažnosť, rozhodnutie je právoplatné.

Cinkota dostal za drogovú trestnú činnosť osemročný trest, z ktorého si odsedel šesť rokov. Za mrežami pracoval okrem iného v knižnici a niekoľko ďalších väzňov presvedčil, aby spolu hrali divadlo. V base mal povolenú aj gitaru. Párkrát bol aj doma na priepustku a s manželkou Zuzanou, ktorá roky trpezlivo čakala, kým sa vráti domov, čakajú prvé dieťa.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Cinkota