Most-Híd podporuje nákup amerických stíhačiek

Most-Híd od začiatku procesu nákupu stíhačiek tvrdí, že je nutné zachovať tri princípy, ktorými sú: transparentná a verejná analýza ponúk, najlepší pomer ceny a kvality a odpútanie sa od ruskej materiálnej a technickej závislosti.

11.07.2018 15:39 , aktualizované: 16:08
debata (29)

„Máme analýzu, ktorú vypracovali odborníci z letectva a ministerstva. Relevantnosť argumentov a tvrdení v prospech stíhačiek F-16 Block 70/72 pre nás garantujú odborníci, ktorí na analýze pracovali, vrátane osobnej garancie veliteľa vzdušných síl,“ povedala hovorkyňa strany Klára Debnár s tým, že je to zodpovednosť každého ministra, ako tieto procesy dokáže naplniť.

Podľa Mosta-Híd princíp odpútania sa od ruskej techniky je logicky zachovaný tiež. Debnár zdôraznila, že to, či zverejnenie materiálu 12 hodín pred rokovaním vlády a bez ceny je dostatočným naplnením požiadavky „verejného materiálu“, je otázka politická, ktorej zodpovedanie je v plnej kompetencii šéfa rezortu obrany.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva obrany Roberta Ondrejcsáka, ktorého nominoval Most-Híd, americká aj švédska ponuka sú veľmi kvalitné a dokážu splniť kritériá. „Otázkou je, ktoré lepšie. V tomto rozhodovaní sa spolieham na odbornú autoritu expertov, vrátane veliteľa letectva, ktorí hovoria, že spôsobilosti a využiteľnosť F-16 prevyšujú Gripen. Cenový rozdiel medzi ponukami je minimálny. Je dôležité, že realizácia projektu nemôže ohroziť náš hlavný záväzok voči NATO, čiže budovanie ťažkej mechanizovanej brigády,“ zdôraznil s tým, že samozrejme zavedenie F-16 bude mať zmysel, ak využijeme všetky spôsobilosti, ktoré ponúka.

„Naše letectvo bude schopné zabezpečiť nielen airpolicing, ale sa zvýšia aj schopnosti vzdušného boja a air-to-ground spôsobilosti. Na to sa treba dlhodobo politicky aj mentálne pripraviť,“ zdôraznil.

Ondrejcsák upozornil ešte na jeden faktor. „Nákup posilní naše strategické partnerstvo s USA a definitívne odtrhne od strategickej závislosti od Ruska."

Lajčák: Rozhodnutie sme prijali jednomyseľne

Rozhodnutie o nákupe stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 bolo prijaté jednomyseľne, povedal to po zasadnutí minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nom. Smeru). Ten návrh tiež podporil.

„Máme záväzok zvyšovať naše výdavky na obranu ako člen Severoatlantickej aliancie až do dvoch percent. Rezort obrany bude kontinuálne dostávať viac peňazí a tie peniaze sa nemôžu prejesť. Ide o to, aby bola naša výzbroj kompatibilná so štandardmi NATO,“ povedal Lajčák. Doplnil, že dnes máme ruské stíhačky a tie kompatibilné nie sú.

„Sme jediná krajina V4, ktorá ešte stále používa ruské stíhačky,“ poznamenal. Podľa Lajčáka to však neznamená, že peniaze sa dajú na stôl tu a teraz, budú rozložené na mnoho rokov.

Rozhodnutie o stíhačkách bolo podľa jeho slov prijaté po veľmi dlhej, podrobnej a odbornej diskusii na stredajšej Bezpečnostnej rade SR, ako aj potom na rokovaní vlády, a to za účasti predstaviteľov rezortu obrany.

„Materiál bol zverejnený deň, my sme ho mali k dispozícii týždeň. Nepamätám si, či sme nejakej téme venovali ako bodu programu na vláde viac času ako tej dnešnej,“ dodal Lajčák.

Kiska: Modernizácia je nevyhnutná, proces musí byť transparentný

Prezident Andrej Kiska potvrdil, že v utorok večer ho premiér Peter Pellegrini informoval, že vláda pravdepodobne schváli nákup amerických stíhačiek F-16.

„Prezident zobral túto informáciu na vedomie. Podľa prezidenta, ktorý v Bruseli vedie delegáciu Slovenska na summite NATO, je modernizácia ozbrojených síl nevyhnutná a potrebná, pričom zvolený postup musí byť transparentný,“ píše sa v stanovisku prezidenta, ktoré poskytol jeho hovorca Roman Krpelan.

OĽaNO: Vláda sa rozhodla kúpiť drahé hračky, nežiada to od nás ani NATO

Vláda sa rozhodnutím získať americké stíhačky F-16 rozhodla nakúpiť drahé hračky. Na brífingu to vyhlásil opozičný poslanec Eduard Heger (OĽaNO) a upozornil, že Slovensko v rámci požiadaviek NATO nemá povinnosť nasadzovať lietadlá na bojové misie a ani naše strategické dokumenty nehovoria o nasadení vzdušných síl na bojové misie.

„Vláda rozhodla o historicky najdôležitejšom nákupe vo vzdušných silách. Mala to byť výkladná skriňa transparentnosti pri obstarávaní tak dôležitej akvizície, ale nestalo sa tak. Nepredchádzala tomu široká diskusia odbornej verejnosti a kvalitné analýzy a porovnania. Informácie sú dostupné až dnes, aj to nie v plnom znení. Na pripomienkovanie pritom boli len dva dni, to je prekročenie hranice,“ povedal Heger.

Poslancovi teda chýba dostatok informácií na vyhodnotenie, či vláda rozhodla v prospech občanov. „V prvom rade mali ukázať všetky dáta a až po odbornej diskusii sa malo rozhodnúť,“ dodal.

Člen brannobezpečnos­tného výboru NR SR Gábor Grendel (OĽaNO) sa domnieva, že ak by takýmto spôsobom nakupovala pravicová vláda, Smer by ako opozičný subjekt skákal po plafón. „Kričali by, ako si môže kabinet dovoliť nakupovať takto drahé stíhačky bez riadneho pripomienkového konania,“ myslí si Grendel, ktorý uznáva, že americký aj švédsky výrobca mal svoje plusy a mínusy. Nevie však povedať, či si kabinet vybral lepšie. Aj preto budú poslanci na výbore tlačiť na ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), aby zverejnil všetky podrobnosti vrátanie cien za jednotlivé prístroje.

SaS: Proces obstarávania stíhačiek pre armádu je megaškandál

Proces obstarávania stíhačiek pre slovenskú armádu pokladá strana SaS za megaškandál. Sľubuje, že ak bude vo vláde a bude mať dosah na rezort obrany, celý tento nákup podrobí poctivému auditu aj s prípadnou trestnoprávnou koncovkou, pokiaľ sa ukáže, že je potrebná.

Liberáli považujú za neprípustné, aby podklady k obstarávaniu boli k dispozícii len od utorkového (10.7.) večera, pričom návrh schválila vláda v stredu okolo poludnia. „Tak sa môže nakupovať toaletný papier,“ vyhlásil Sulík. Poukázal na to, že napríklad minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) priznal, že materiál nečítal, keďže mu nerozumie. „Takto sa nedajú obstarávať stíhačky,“ doplnil Sulík.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #stíhačka F-16