Psychológ z Čistého dňa dostal podmienku

Prvý trest v kauze Čistý deň. Bývalý psychológ Igor J. vyfasoval za sexuálne zneužívanie trojročnú podmienku. Súd mu zakázal na tri roky požívať alkohol a iné návykové látky a dva roky nesmie pracovať ako psychológ.

11.07.2018 17:01
debata

Obžaloba tvrdí, že v apríli 2015 sa na chate v Lazoch pod Makytou v Púchovskom okrese, kde mal ako psychológ dozerať na klientov, opil a zaplietol s trojicou sedemnásťročných dievčat. Vedenie resocializačného zariadenia s ním okamžite rozviazalo pracovný pomer.

Súd najskôr vydal trestný rozkaz, keďže však prokuratúra nesúhlasila s výškou trestu, bolo vytýčené hlavné pojednávanie. Súd sa nakoniec priklonil k podmienke, aj preto, že Igor J. sa ku všetkému priznal, v minulosti sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania a skutok oľutoval. Sudca pri zdôvodňovaní verdiktu obžalovaného nešetril. „Osoby, ktoré mal chrániť, boli takýmto spôsobom zo strany obvineného zneužité. Na to boli v resocializačnom zariadení, aby bolo o ne postarané, nie na to, aby sa zúčastnili nejakých až orgií, čo môžme uviesť bez akýchkoľvek nadsádzok a je to zrejmé z celého spisového materiálu,“ zhodnotil sudca. Trefne sa tiež vyjadril k obhajobe, ktorá sa snažila ospravedlniť Igorovo konanie výhovorkou, že mal v tom čase malé dieťa, bol nevyspatý a opitý. „Keby každý chlap, ktorý má malé deti, pil, tak by bola republika plná opitých mužov,“ uzavrel sudca.

Podľa obhajcu nie je vina iba na strane Igora J. Do centra nastúpil ako psychológ hneď po skončení vysokej školy. „Klientmi tohto strediska sú v prvom rade osoby, ktoré z rôznych príčin nie sú schopné zvládať závislosť od drog, ale väčšiu skupinu tvoria osoby, ktoré sú umiestnené do strediska na základe rozhodnutia štátnych orgánov. Osoby z druhej skupiny zväčša nemajú záujem o liečenie,“ povedal obhajca. Tri zneužité dievčatá boli v zariadení z nariadenia súdu. Obhajca tiež upozornil, že podľa výpovedí svedkov klientky na chate uzatvorili stávku, ktorá z nich bude mať ako prvá styk s vychovávateľom. „On tú situáciu nezvládol,“ uzavrel obhajca.

Z činu sa pred súdom kajal aj Igor J., otec štvorročného syna a šesťročnej dcérky. „Neprejde deň, aby som sa nezobúdzal s pocitom, že som niečo zlé urobil. Najviac je mi ľúto, že som zranil moju najbližšiu rodinu,“ povedal so slzami v očiach.

Spis obsahuje 2 200 listov. Kauza zariadenia Čistý deň v Galante vypukla pred dvoma rokmi, keď vyplávalo na povrch podozrenie zo sexuálneho zneužívania. S klientkou zariadenia mal dokonca flirtovať aj šéf strany Sme rodina Boris Kollár. Minister práce Ján Richter nakoniec vlani v auguste rozhodol o odobratí licencie Čistému dňu.

Zakladateľka Čistého dňa: Nebol tu ani jeden poslanec

Zariadenie Čistý deň zatiaľ funguje bez akreditácie, jeho klientmi sú ľudia, ktorí sa na resocializačný pobyt prihlásili dobrovoľne. Stredisko o akreditáciu prišlo po tom, čo polícia začiatkom tohto roka obvinila jeho bývalého zamestnanca zo sexuálneho zneužívania, ktorého sa mal dopustiť voči chovankyniam. Spoluzakladateľka centra Zuzana Tománková Miková tvrdí, že u nich nedošlo k systémovým chybám.

Trnavská župa sa nedávno rozhodla, že Čistému dňu ukončí nájom. Čo budete teraz robiť?

Župa argumentuje tým, že Čistému dňu bola odňatá akreditácia, a preto prestal spĺňať účel, na ktorý boli budovy zazmluvnené. To však nie je pravda. Rozhodnutie nie je právoplatné, odvolali sme sa, a o našom rozklade do dnešného dňa nebolo rozhodnuté. Zároveň však treba povedať, že aj keby Čistý deň nemal akreditáciu na resocializačné stredisko, zmluvy nie sú viazané na akreditáciu. V zariadení je stále približne pätnásť ľudí. Sú to väčšinou bývalí mladiství klienti, ktorí boli do zariadenia umiestnení rozhodnutím súdu. Po dovŕšení plnoletosti zostali ako dospelí v zariadení na dobrovoľnom pobyte. Rozhodnutie zastupiteľstva vnímam aj v ľudskej rovine. Ani jeden z poslancov sa nebol v zariadení pozrieť, nestretol sa s klientmi, nevidel priestory, a predsa hlasoval.

Riešite to právnou cestou?

Podali sme na Generálnu prokuratúru návrh na vydanie protestu prokurátora. Ak bude župa uplatňovať silový variant – to nie je dohoda, ale výpoveď, a doručí nám listinu s takýmto obsahom, budeme postupovať ďalej.

Dokedy sa máte vysťahovať?

Nemáme žiadny termín, nakoľko rozhodnutie zastupiteľstva musí byť pretavené do nejakého konkrétneho právneho úkonu župy. Navyše 18. júna sme Trnavský samosprávny kraj vyzvali na uzatvorenie kúpnej zmluvy na jednu z budov, k čomu sa župa zaviazala pred viac ako trinástimi rokmi. Ide totiž o to, že župa získala peniaze na kúpu tohto domu z Protidrogového fondu pre našu organizáciu. Následne celú masívnu rekonštrukciu vykonal Čistý deň a jeho klienti. Takže na strane vyššieho územného celku by realizáciou výpovede, podotýkame, že protiprávnej, došlo k bezdôvodnému obohateniu. Jednu budovu máme priebežne oceňovanú znaleckými posudkami. Tam naše aktíva dosahujú približne dvestotisíc eur. Druhú práve oceňujeme, predpokladáme, že čiastka nebude nižšia.

Máte už vyhliadnuté iné priestory?

Nie, hoci sa našli dobrí ľudia, ktorí nám takéto priestory ponúkajú. Ale my musíme zostať principiálni. Žiadnym konaním nebudem potvrdzovať, že v činnosti Čistého dňa došlo k systémovým chybám. Boli sme výkladnou skriňou. Dvere sa nezatvárali pred kurátormi, prokurátorskými kontrolami, rodičmi, študentmi fakúlt. To si nikto nič nevšimol? Ej, ej… odrazu sme najhorší na svete, zbavení všetkých práv. Koľko zariadení na Slovensku skončilo preto, lebo zamestnanec mal pomer s dieťaťom? Alebo použil fyzické násilie? Pamätáte si na operačne odňatú slezinu chlapca v reedukačnom zariadení po bitke vychovávateľom? Zatvorili zariadenie? Pamätáte na učiteľku s intímnym pomerom k dvanásťročnému žiakovi? Pamätáte na učiteľa, ktorý v putách pri odchode z pojednávacej miestnosti súdu odkazoval svojej žiačke, že ju napriek všetkému miluje a milovať bude? Zatvoril niekto tieto inštitúcie?"

Kraj plánuje do vašich priestorov umiestniť ľudí s diagnózou schizofrénia, demencia, Parkinsonovou či Alzheimerovou chorobou. Vy o tomto zámere hovoríte ako o nevhodnom, župa zase tvrdí, že resocializačných stredísk má dosť.

Tieto priestory v oboch budovách rozhodne nemôžu slúžiť pre ľudí s akýmkoľvek postihnutím mobility. Nemajú výťahy, podkrovie je znížené, dvere a zárubne štandardné, takže sa do nich nedostanete s posteľou ani kolieskovým kreslom. O toaletách a kúpeľniach nehovoriac, interiér sme v priebehu rokov upravovali pre potreby mladých, mobilných ľudí. Adaptácia by si vyžiadala zrejme viac prostriedkov, než by stálo postavenie nových priestorov. Rovnako dávam do pozornosti, že po pár sto metroch od nášho zariadenia bolo v uplynulých dňoch otvorené špecializované zariadenie práve pre takú cieľovú skupinu, ako uvádzal pán predseda župy Viskupič, že je nedostatková. Má 71 lôžok, z ktorých má byť naplnených 17.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Čistý deň