Novelu zákona o polícii predloží Saková na vládu 22. augusta

Novelu zákona o Policajnom zbore, podľa ktorej sa majú zmeniť pravidlá voľby policajného prezidenta, predloží ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) na rokovanie vlády 22. augusta. Ako ďalej povedala novinárom, od januára by mala byť účinná. Zákon o polícii chcel novelizovať ešte bývalý šéf rezortu vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru), plánoval dať novelu do Národnej rady SR čo najskôr.

12.07.2018 10:52 , aktualizované: 11:16
Denisa Saková Foto: ,
Denisa Saková.
debata (2)

„Návrh sme poňali širokospektrálne. Chceme ho intenzívnejšie prebrať v koalícii a zároveň chceme do diskusie pritiahnuť aj odbory a iných účastníkov, aby na konci panoval konsenzus v čo možno najväčšom politickom spektre aj v spektre občianskej spoločnosti,“ vysvetlila Saková. Koncom augusta ju tak predloží na rokovanie vlády a následne v septembri na čítanie do parlamentu.

Ministerka vnútra zároveň spomenula i nového dočasného šéfa sekcie kontrolnej a inšpekčnej služby MV SR. Ten by mal byť podľa jej slov známy v priebehu leta. Policajná inšpekcia momentálne funguje pod vedením zástupcu generálneho riaditeľa sekcie Róberta Zaplatílka. Z jej vedenia začiatkom júna odišiel Milan Lučanský, ktorý nastúpil na miesto policajného prezidenta. Na poste vystriedal Tibora Gašpara.

Bývalý šéf rezortu vnútra Drucker si dal počas svojho pôsobenia na ministerstve za cieľ pripraviť takú legislatívu, ktorá do budúcna zamedzí pochybnostiam, že na čele polície stojí človek, ktorý je akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovaný. Zmeny v spôsobe obsadzovania riadiacich funkcionárov v Policajnom zbore (PZ) SR vtedy označil za svoju absolútnu prioritu.

Prezident PZ a šéf policajnej inšpekcie majú byť vyberaní v dvojkolovom výbere s verejným vypočutím. Povinnými orgánmi majú byť výberová komisia a tiež parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť, ktorého úlohou bude kandidátov nielen vypočuť, ale aj odporučiť najvhodnejšieho.

Povinné výberové konania sa majú týkať tiež policajných viceprezidentov, krajských policajných riaditeľov a všetkých vrcholových funkcionárov s celoslovenskou pôsobnosťou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #policajná inšpekcia #Denisa Saková #Milan Lučanský