Nezosobášení cudzinci získajú výhodu

Odcestoval mimo únie, kde si našiel priateľku. Keď sa chceli obaja usadiť v Británii, úrady žene odmietli udeliť povolenie na pobyt. Dôvodom bolo, že nepochádzala z krajín Európskej únie. V nej sa voľný pohyb občanov vzťahuje iba na manželov a rodinných príslušníkov, nie na nezosobášené páry. To sa má však zmeniť. Na neregistrovaných partnerov by mali brať štátne orgány väčší ohľad. Rozhodol o tom vo štvrtok Európsky súd v Luxemburgu. Jeho verdikt by mali rešpektovať všetky krajiny EÚ.

12.07.2018 19:00
Súdny dvor Foto: ,
Verdikt Európskeho súdu v Luxemburgu by mali rešpektovať všetky krajiny EÚ.
debata

Brit Philip Rado sa vrátil po rokoch z bývalej britskej kolónie Južnej Afriky so svojou dlhoročnou partnerkou Rozanne Bangerovou. Miestne ministerstvo vnútra jej žiadosť o pobyt odmietlo, pretože neboli zosobášení. Obrátili sa na súd, ktorý požiadal o predbežné prejednanie veci Európsky súdny dvor v Luxemburgu.

Súdny dvor rozhodol, že v prípade dlhodobého vzťahu by mala hosťujúca členská krajina uľahčiť vstup a pobyt partnera zo štátu mimo únie. „Od členských krajín sa nevyžaduje udeliť právo vstupu a pobytu pre občanov z tretích krajín, ktorí majú trvanlivý vzťah s občanom EÚ, ale sú povinné udeliť určitú výhodu pri ich žiadosti oproti iným mimoeurópskym žiadateľom,“ konštatoval súd v Luxemburgu. „Rozhodnutie odmietnuť povolenie na pobyt neregistrovaného partnera občana EÚ musí byť založené na rozsiahlom preskúmaní osobných okolností žiadateľa a riadne odôvodnené,“ doplnil súd.

Rezort diplomacie sa k téme nevyjadril. Podľa jeho hovorcu Petra Suska je udeľovanie pobytov pre cudzincov na území Slovenska v kompetencii cudzineckej polície. Polícia zatiaľ nepovedala, či v súvislosti s týmto súdnym rozhodnutím bude treba zmeniť legislatívu alebo iné právne normy. „K otázke sa v tejto chvíli nebudeme vyjadrovať, keďže nepoznáme obsah rozsudku,“ reagovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Riaditeľ odboru cudzineckej polície Úradu hraničnej a cudzineckej polície Branislav Červenka potvrdil, že už predtým bol na základe rozsudku európskeho súdu náš zákon o pobyte cudzincov dopĺňaný.

Ak dnes žiada cudzinec ako neregistrovaný partner Slováka či Slovenky o pobyt, nejde to tak ľahko a argument, že má partnera z EÚ, nestačí. „Z pohľadu práva takýto cudzinec nie je považovaný za rodinného príslušníka. Zákon však pozná aj iné typy pobytov. Takýto cudzinec by si u nás musel niečo nájsť, na základe čoho by tu mohol fungovať,“ priblížil ďalej šéf cudzineckej polície s tým, že dôvodom by mohlo byť štúdium, podnikanie alebo práca. Potom môže získať prechodný pobyt. „Po piatich rokoch pobytu by aj neregistrovaný partner nášho občana mohol získať dlhodobý pobyt na neobmedzený čas. Jedinou podmienkou je, aby tu legálne strávil nepretržite päť rokov,“ dodal Červenka.

Oveľa jednoduchší proces je pri rodinných zväzkoch. Ak Slovák uzavrie manželstvo s cudzincom, právo na päťročný trvalý pobyt u nás môže získať nielen nový partner, ale aj jeho dieťa. Stačí preukázať rodinnú príslušnosť, napríklad sobášnym listom či rodným listom, dokázať spoločné bývanie, predložiť výpis z registra trestov z krajiny pôvodu a preukázať finančné zabezpečenie.

„Už po štyroch rokoch po udelení päťročného trvalého pobytu je možné požiadať o trvalý pobyt na neobmedzený čas a po ôsmich rokoch môže požiadať o štátne občianstvo. V rámci zlučovania rodín tieto práva platia len pre rodinných príslušníkov vo vzostupnej línii, teda rodičia a deti cudzinca (aj z iného manželstva), ale už nie jeho súrodenci,“ uzavrel Červenka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #povolenie na pobyt #cudzinecká polícia