Kauza domova Iris: Nariadi polícia exhumácie?

Otázok nad súkromným bratislavským zariadením pre seniorov Iris, v ktorom úradovali falošný lekár aj ošetrovateľka, je čoraz viac. Jednou z nich je tá, či bezvládnym klientom dávkovali lieky a často aj opiáty úmyselne. Policajti hľadajú dôkazy a nie je vylúčené, že niektoré telá seniorov, ktorí tam zomreli v posledných mesiacoch, môžu exhumovať. Otáznik visí aj nad tým, či domov vôbec niekto kontroloval. Všetko naznačuje, že dozor podcenila bratislavská župa.

12.07.2018 18:45
lieky, ampulky, tabletky Foto: ,
Časť z dôkazov, ktoré v domove zadržala polícia.
debata (1)

Polícia zatiaľ obvinila dvoch ľudí. Ide o 51-ročného Ivana B. z okresu Pezinok a 18-ročnú Vanessu P. z okresu Malacky. Starkým dávali psychiatrické lieky na utlmenie, hoci podľa polície nemali na takéto úkony odbornú spôsobilosť. Muž v úlohe fiktívneho lekára mal byť vyučený kuchár a dievča v úlohe ošetrovateľky skončilo základnú školu. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu poškodenia zdravia. Kým vzniesol obvinenie, policajti zbierali dôkazy niekoľko mesiacov.

Michal Szeiff, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, spresnil, že obvinení dôchodcom dávali lieky injekčne, do žily a do svalov, vo forme tabliet aj kvapiek, „Takýmto podávaním mohlo dôjsť k bezprostrednému ohrozeniu zdravia osôb, privodiť predávkovanie, poddávkovanie či spôsobiť smrť,“ doplnil.

Nie je vylúčené, že počet obvinených môže narásť, polícia neodpovedá na otázky, či preveruje konanie aj samotného vedenia domova, ani na to, ako je možné, že si odbornosť oboch falošných zdravotníkov neoverilo.

Dôchodcov mohli zabíjať úmyselne, tvrdí bývala zamestnankyňa

Bývalá zamestnankyňa sociálneho domu tvrdí, že falošný lekár a ošetrovateľka dôchodcov zabíjali úmyselne. Pre televíziu Markíza uviedla tri mená seniorov, ktorí v zariadení zomreli. „Bola som pri tom, keď sa to dialo,“ tvrdila v reportáži bývalá zamestnankyňa zariadenia pre seniorov Iris na Heydukovej ulici v Bratislave.

Podľa televízie za posledný rok malo v domove zomrieť viac ako 30 ľudí. Policajti majú skloňovať slovo vražda, hľadajú dôkazy a nie je vylúčené, že niektoré telá budú exhumovať, keďže mŕtvych seniorov pochovali bez pitvy.

Szeiff zatiaľ nereagoval ani na otázky, či už bol podaný návrh na obžalobu a či budú zbierať dôkazy o vražde exhumáciou tiel. „S prihliadnutím na závažnosť a citlivosť vyšetrovaného prípadu a rovnako aj preto, aby jeho ďalšie objasňovanie nebolo zmarené, bližšie informácie v súčasnej dobe nie je možné poskytnúť,“ dodal. Exhumáciu nariaďuje predseda senátu súdu, prokurátor v prípravnom konaní alebo policajt uznesením.

Obaja obvinení nateraz podľa Szeiffa porušili viacero zákonov, okrem iných aj o zdravotnej starostlivosti, zákon o sociálnych službách, zákon o živnostenskom podnikaní, ako aj viacero vyhlášok ministerstva zdravotníctva.

Kalavská o praktikách v Irise vedela

Šéfka rezortu zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) sa túto stredu po skončení vlády vyjadrila, že o netradičných praktikách sociálneho zariadenia na ministerstve vedeli. „Počuli sme, že služby, ktoré sú tam, nie sú štandardné,“ informovala Kalavská s tým, že už dali podnet.

To, kedy sa rezort o praktikách dozvedel a kam podnet posunul, už jeho tlačové oddelenie denníku Pravda nevysvetlilo. Hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová spresnila, že išlo o anonymné podanie. „Ministerka v uplynulých dňoch konzultovala uvedenú problematiku aj s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny,“ povedala s tým, že problematiku dlhodobo chorých vníma ako svoju prioritu a rezort má záujem na posilnení služby domáceho ošetrovateľstva. „Do jesene predložíme do legislatívneho procesu zákon o dlhodobej zdravotnej starostlivosti, ktorý bude túto problematiku komplexne riešiť,“ dodala Eliášová.

Richter: Za zariadenia tohto typu je zodpovedná župa

Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou podľa jeho hovorkyne Andrey Pivarčiovej dostal na súkromné zariadenie tri podnety. Jeden z nich bol anonymný, jeden bol postúpený z ministerstva práce a jeden z Národného inšpektorátu práce v Košiciach. Pivarčiová podčiarkla, že podania obsahovali iba všeobecné informácie.

Podľa ministra sociálneho rezortu Jána Richtera (Smer) je za zariadenia tohto typu zodpovedná župa, ktorá vydáva licencie na prevádzku. „Vydaním licencie sa táto povinnosť nekončí,“ poznamenal s tým, že ak sa mení personál zariadenia, prevádzkovateľ má povinnosť na to upozorniť. „A to sa v tomto prípade nedialo,“ dodal.

Zariadenie pre seniorov na Heydukovej ulici v... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Iris, nezisková organizácia Heydukova 14 Zariadenie pre seniorov na Heydukovej ulici v Bratislave je dnes zatvorené a klienti presťahovaní.

Bratislavský samosprávny kraj dáva od Iris ruky preč. Tvrdí, že kontrolujú iba tie zariadenia, ktorým dali dotáciu a dom seniorov na Heydukovej ulici k nim nepatrí. Prevalená kauza však donútila župu k aktivite. Predseda kraja Juraj Droba minulý týždeň inicioval vznik novej kontrolnej skupiny, takzvanej sociálnej kobry. „Bude špecializovaná práve na kontroly poskytovateľov sociálnych služieb, tá posilní už existujúce kapacity úradu,“ priblížila hovorkyňa úradu Lucia Forman. Táto skupina bude poskytovateľov kontrolovať náhodne a z vlastnej iniciatívy práve preto, aby sa podobné skryté prípady už neopakovali.

Župy kontrolujú aj dodržiavanie liečebného režimu

Denník Pravda oslovil aj iné kraje s otázkou, ako dozorujú zariadenia sociálnych služieb. Dva potvrdili, že kontrolujú všetky sociálne zariadenia, teda aj tie, ktoré nedotujú. Riaditeľka sociálneho odboru Žilinského samosprávneho kraja Iveta Ďurišová vysvetlila, že preverujú napríklad registráciu poskytovateľa služby, poskytovanie pomoci pri odkázanosti fyzickej osoby na pomoc inej fyzickej osoby, dodržiavanie liečebného režimu. „Teda správnosť manipulácie s liekmi klientov, či je správne poskytovaná ošetrovateľská starostlivosť. Ďalej sa kontroluje, ako je poskytované poradenstvo a sociálna rehabilitácia,“ vymenovala Ďurišová. Kraj si tiež všíma aj to, v akom rozsahu je zabezpečená záujmová činnosť. Sleduje tiež úroveň ubytovania, domový poriadok, stravovanie, úroveň upratovania a pod.

Domov Iris je dnes zatvorený a 24 klientov presťahovali. Otázky nad tým, čo sa tam dialo, skúsi zodpovedať úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

„Vyžiadame si zdravotnú dokumentáciu, vyjadrenie poskytovateľa a prizveme odborníkov z príslušných medicínskych oblastí,“ vyrátala Pivarčiová. Okrem žijúcich ľudí, budú pravdepodobne šetriť aj tých, ktorí tam zomreli.

Ak obvineným falošným zdravotníkom dokážu vinu, podľa Trestného zákona im hrozí väzenie. „Nakoľko v tomto prípade ohrozili život a zdravie iných osôb, spôsobili ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť a tohto protiprávneho konania sa dopúšťali na chránených osobách, hrozí im väzenie od troch do osem rokov,“ uzavrel hovorca policajtov Szeiff.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #sociálne zaradenie Iris #dom dôchodcov #zariadenie pre dôchodcov