Na Dúhový PRIDE prídu aj politici z SaS či Mostu-Híd

Na Dúhovom PRIDE Bratislava by sa v sobotu mali prihovoriť verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová či predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

13.07.2018 12:06
debata

Ako informoval hovorca PRIDE Martin Macko, na festivale sa zúčastnia aj zástupcovia politických strán Sloboda a Solidarita, Most-Híd, Progresívne Slovensko a SPOLU – občianska demokracia. Ôsmy ročník podujatia sa začne o 13:00 na Hviezdoslavovom námestí a jeho cieľom je zviditeľniť LGBTI ľudí, ktorí sa snažia zmeniť slovenskú spoločnosť k lepšiemu. PRIDE je podujatie nadväzujúce na podobné sprievody vo svete, ktoré upozorňujú, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu.

Podujatie bude moderovať Ludwig Bagin a vystúpia zástupcovia iniciatív LGBTI ľudí z regiónov Zara Kromková (Transfúzia, PRIDE Košice) a Adam Engler (Inokraj Banská Bystrica), Marek Novotný za LGBTI zamestnaneckú skupinu v IBM a teológ Ondrej Prostredník. Nasledovať bude sprievod ulicami Starého mesta za zvukov bubnovej kapely Maribondo. Po návrate na Hviezdoslavovo námestie bude od 15:00 pokračovať hudobný a tanečný program.

Testy HIV

Vystúpia Korben Dallas, Sendreiovci, Modré hory, Katarzia s Jonatánom Pastirčákom a tanečná skupina The Kiki House of Vivi, v rovnakom čase bude diskusia v Kine Mladosť. Moderátor Martin Strižinec privíta verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú, sociológa Michala Vašečku a zástupcov politických strán Sloboda a solidarita, Most-Híd, Progresívne Slovensko a SPOLU – občianska demokracia, uvádza sa v tlačovej správe.

Na námestí budú mať stánky rôzne mimovládne organizácie – Iniciatíva Inakosť, Amnesty International Slovakia, PRIDE Košice, Odyseus, Bratislava bez náckov. V časti námestia budú aj detské dielničky s animátorkou, maľovaním na tvár a henou. Novinkou je tento rok spolupráca s Domom svetla Slovensko, ktorý vďaka podpore spoločností AbbVie a GlaxoSmithKline bude na námestí testovať HIV a ponúkať rady o hepatitíde. Reagujú tak na nedostatočnú prevenciu týchto ochorení v školách a fakt, že takéto festivaly väčšinou navštevujú mladí ľudia, a to nielen z LGBTI komunity.

Upozorniť na problém odlivu mozgov

Témou tohto ročníka Dúhového PRIDE je upozorniť na odchody mladých LGBTI ľudí do zahraničia, ktorí opúšťajú Slovensko preto, že im v porovnaní s väčšinou členských krajín Európskej únie poskytuje výrazne horšie podmienky pre život. “Aj pre celkový negatívny trend vo vývoji slovenskej spoločnosti považujeme za nevyhnutné ukázať, že LGBTI ľudia sú jej súčasťou, patria sem, medzi svojich priateľov, do svojich rodín, susedstiev, pracovných kolektívov a cirkevných spoločenstiev,” upozorňuje hovorkyňa PRIDE Natália Tomeková.

“Počas PRIDE týždňa a samotného sobotňajšieho podujatia PRIDE dávame preto priestor ľuďom z LGBTI komunity, ktorí neodišli, alebo naopak, vrátili sa na Slovensko. Nezanevreli na svoju krajinu a snažia sa o pozitívnu zmenu nielen pre seba, ale najmä pre ostatných ľudí, ktorí tu žijú,” povedala Tomeková. Hlavným posolstvom tohto ročníka sa preto stalo My nikam neodchádzame – PRIDEme. „Chceme povzbudiť všetky členky a členov LGBTI komunity, že má zmysel zostať na Slovensku a usilovať sa o lepší život s právnym uznaním ich partnerstviev, rodín a identity.“

Festival Dúhový PRIDE Bratislava 2018 sa uskutoční s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky v rámci dotačného programu Kultúra znevýhodnených skupín na rok 2018, individuálnej dotácii Bratislavského samosprávneho kraja, Grantového programu hlavného mesta SR Bratislavy Ars Bratislavensis, veľvyslanectiev USA a Kanady a sponzorstve niekoľkých spoločností.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava