Slovenské nemocnice by mali prejsť zmenami, SaS kroky víta

Slovenské nemocnice by mali v najbližších 12 rokoch prejsť zmenami. Počíta s tým nová koncepcia rozvoja ústavnej, teda lôžkovej starostlivosti, ktorú v piatok predstavili na ministerstve zdravotníctva. Oznámili to ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) a premiér Peter Pellegrini (Smer) po tlačovej konferencii na ministerstve zdravotníctva.

13.07.2018 13:59 , aktualizované: 16:10
Peter Pellegrini, Andrea Kalavská Foto: ,
Predseda vlády Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.
debata (15)

Zmeny by sa mali týkať času hospitalizácie, počtu lôžok, upraviť by sa mali počty výkonov a posilniť by sa mohla domáca starostlivosť o pacientov. Nemocnice by sa mali rozdeliť do troch typov. V nemocnici prvého typu by bola poskytovaná všeobecná zdravotná starostlivosť, nemocnice druhého typu by boli špecializované a vysokošpeciali­zované by boli nemocnice tretieho typu, kde by sa robili napríklad kardiozákroky, vysvetlila ministerka.

„Definovali sme, čo je nemocnica, ktorá musí byť dostupná, a naopak, ktoré typy hospitalizácií má zmysel koncentrovať do väčších oddelení,“ uviedol šéf štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslav Kočan.

Čas hospitalizácie sa má skrátiť

Upraviť by sa mali pravidlá týkajúce sa počtu výkonov, mala by sa sledovať úspešnosť vyliečených pacientov. V súčasnosti je podľa rezortu veľa akútnych lôžok a čas hospitalizácií je dlhý v porovnaní so zahraničím. „Svetový trend je skracovať dobu hospitalizácií, robiť viac jednodňovej starostlivosti,“ povedala ministerka Kalavská.

Cieľom je teda aj znížiť počet akútnych lôžok a zvýšiť počet tých pre dlhodobo chorých. „Tiež posilniť agentúry domácej starostlivosti, aby mohli byť pacienti liečení v domácom prostredí,“ doplnila Kalavská. Pacienti by mohli byť kratšie hospitalizovaní, ak sa zvýši počet lôžok dlhodobej starostlivosti a zvýši sa ambulantná starostlivosť.

Šéf VšZP Kočan súhlasí s potrebou znížiť čas hospitalizácie, zároveň však podľa neho nesmie byť ohrozená dostupnosť ústavnej starostlivosti. Vyzdvihol plán podporiť rozvoj ambulantnej aj domácej starostlivosti. Opatrenia by mohli podľa jeho slov znížiť čas hospitalizácie z 8,3 na 6,5 dňa. Podobne ako ministerka poukázal na svetový trend, ktorým je viac prípadov liečených ambulantne. Do akútnej ústavnej starostlivosti by podľa neho mali ísť len tí, u ktorých je to naozaj nevyhnutné.

„Zodpovedná vláda sa musí púšťať do reforiem. Ak chceme o pár rokov prinášať lepšiu zdravotnú starostlivosť, musíme začať už dnes,“ povedal Pellegrini.

Premiér požiadal lekárske fakulty, aby prijali ďalších študentov

Lekárske fakulty v Bratislave, Martine a Košiciach by mali dodatočne prijať radovo 185 nových študentov všeobecného lekárstva. Žiada ich o to predseda vlády Peter Pellegrini (Smer). Stáť to bude približne dva milióny eur.

„Zápasíme neustále s nedostatkom personálu. Tak s nedostatkom lekárov, ako aj zdravotných sestier,“ vysvetlil svoje rozhodnutie premiér. Nových študentov by tri fakulty mali prijať na základe výsledkov prijímacích pohovorov, ktoré už majú záujemcovia za sebou.

Fakulty by teda mali zobrať podľa premiéra kvalitných študentov, ktorí sa na štúdium nedostali pre nedostatok miesta. „Takže 185 tých, ktorí chceli študovať lekárstvo, ale pre nedostatok miesta sa na fakulty nedostali, by mohli ešte v septembri nastúpiť dodatočne,“ doplnil premiér.

O navýšení počtu študentov na troch fakultách hovoril už s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer). „Je ochotný uvoľniť dodatočné zdroje,“ informoval šéf vládneho kabinetu.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) navyše podľa Pellegriniho rokuje so Slovenskou zdravotníckou univerzitou, aby sa navýšili počty aj pri ďalších medicínskych profesiách. „Aby sme o niekoľko rokov netrpeli nedostatkom,“ doplnil predseda vlády.

SaS reformu víta

Opozičná SaS víta koncepciu rozvoja ústavnej starostlivosti, ktorú predstavili Kalavská a Pellegrini. Vníma ju pozitívne, keďže navrhuje podobné opatrenia.

„Väčšina opatrení je akoby vytrhnutá z našej reformy,“ uviedla poslankyňa Národnej rady SR za SaS Jana Cigániková na piatkovej tlačovej konferencii. Liberáli ocenili zámer rozdeliť nemocnice do troch typov. „Je dobré, keď sa urobí poriadok a špecializuje sa zdravotná starostlivosť. Je dobré, ak budú výkony centralizované v určitých skupinách. Toto delenie nie je zlá myšlienka,“ poznamenala.

Cigániková zdôrazňuje tiež potrebu určiť, na čo má pacient nárok. Liberálom chýba v reforme odpoveď na to, čo bude so zadlženými nemocnicami. Reprofiláciu lôžok na liečebne dlhodobo chorých nepovažujú za zlé riešenie, ale zdá sa im drahé. Reforma z dielne SaS v tejto oblasti počíta so zazmluvnením agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti a sestier v teréne.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #hospitalizácia #reforma zdravotníctva