Rozhodcovia si štrajk vraj rozmysleli, hrať sa bude

Štrajk rozhodcov je vraj zažehnaný a futbalové súťaže riadené Stredoslovenským futbalovým zväzom by sa mali začať hrať v plánovaných termínoch ako boli naprojektované. Hrozba ich posunutia, prípadne aj zrušenia je nateraz zažehnaná. Tvrdí to predseda Stredoslovenského futbalového zväzu Jozef Paršo po piatkovom zasadnutí zväzu.

13.07.2018 21:14
debata (3)

Výkonný výbor Stredoslovenského futbalového zväzu (SsFZ) sa zaoberal úplatkárskou kauzou, ktorá preukázala ovplyvňovanie niektorých zápasov 3., 4. a 5. ligy riadených SsFZ. Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry vypočuli vyše dvadsať rozhodcov, delegátov a futbalových funkcionárov a viní ich z ovplyvňovania výsledkov zápasov. Policajnou správou sa v piatok zaoberala aj disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu a rozhodcom i funkcionárom v prípade preukázania viny hrozí až doživotný dištanc. V najbližšom čase sa bude rozhodovať o osude jednotlivých klubov, ktoré sú do aféry zapletené. Zo správy totiž vyplýva, že funkcionári podplácaním rozhodcov zabezpečovali výhry pre svoje kluby.

„Dnes sme analyzovali vzniknutú situáciu, diskutovali sme o tom, čo sa vlastne stalo a aké sú jdôsledky. Keďže po prepuknutí kauzy odstúpil z funkcie člena výkonného výboru a predsedu komisie rozhodcov Ján Tomčík, vedením tejto funkcie sme poverili Karola Polačku. Namiesto Jána Majsniara, ktorá má tiež pozastavenú činnosť, bude komisiu mládeže dočasne viesť Vladimír Remeselník,“ konštatoval v piatok večer Paršo.

Členovia výkonného výboru, ale aj predsedovia oblastných výborov futbalových zväzov v Banskobystrickom kraji sa zaoberali aj revoltou rozhodcov. Desiatky rozhodcov v kraji totiž posielali po udalostiach z posledných dní na SsFZ odmietali pískať v úvodných kolách súťaží. Podľa informácií Parša je tento protest rozhodcov podľa všetkého zažehnaný. „Máme informácie, že ospravedlnenia budú rozhodcovia negovať a v súťažiach s nimi môžeme počítať. Ak sa tak naozaj stane, súťaže sa rozbehnú. Ak by napriek tomu bol nedostatok rozhodcov, zvoláme futbalový aktív a po ňom aj konferenciu, kde by sme veci riešili,“ podčiarkol predseda SsFZ.

Po zasadnutí výkonného výboru to podľa Parša vyzerá tak, že sa v riadnom termíne (budúcu nedeľu) odohrá prvé kolo slovenského pohára a v plánovaných termínoch sa začnú aj 3., 4. a 5. liga. Tretia liga sa rozbehne 29. júla, štvrtá a piata o týždeň neskôr. „Chcem veriť, že situácia sa upokojila a vráti sa do normálnej polohy,“ podčiarkol Paršo.

Čo sa týka klubov 3., 4. a 5. ligy, ktoré môžu byť potrestané (Santrio Láza, Tatran Krásno nad Kysucou, Sklotatran Poltár, ŠK Závažná Poruba, TJ Baník Kalinovo a MŠK Tisovec), ich budúcnosť má v rukách disciplinárna komisia SFZ. „My budeme len vykonávateľmi ich rozhodnutia,“ dodal Paršo. Či kluby prídu len o body, alebo budú zo súťaží vylúčené, je teda v rukách disciplinárky. Tá bude v ďalších dňoch podozrenia z korupcie prešetrovať. Ďalšie jej zasadnutie je plánované na najbližší štvrtok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #korupčný škandál #futbalová kauza