Patakyová na Pride: Verím, že homosexuálne páry prejdú z tieňa na slnko aj na Slovensku

Upozorniť na odchody mladých LGBTI ľudí do zahraničia, ktorí opúšťajú Slovensko preto, že im v porovnaní s väčšinou členských krajín EÚ poskytuje výrazne horšie podmienky pre život. Aj toto je cieľom podujatia Dúhový Pride 2018, ktoré sa začalo na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí.

14.07.2018 10:25 , aktualizované: 18:02
Mária Patakyová, Pride Foto: ,
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová na pódiu počas bratislavského Prideu.
debata

Festival má zviditeľniť LGBTI ľudí, ktorí sa snažia zmeniť slovenskú spoločnosť k lepšiemu, a poukázať na to, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. Aj aktuálny ôsmy ročník nadväzuje na podobné sprievody vo svete.

„Aj pre celkový negatívny trend vo vývoji slovenskej spoločnosti považujeme za nevyhnutné ukázať, že LGBTI ľudia sú jej súčasťou, patria tu, medzi svojich priateľov, do svojich rodín, susedstiev, pracovných kolektívov a cirkevných spoločenstiev,“ uviedla hovorkyňa Pridu Natália Tomeková.

Dúhový Pride v Bratislave.
Dúhový Pride v Bratislave.
+10Dúhový Pride v Bratislave.

Aj na aktuálnom podujatí dostávajú priestor ľudia z LGBTI komunity, ktorí neodišli alebo, naopak, sa vrátili na Slovensko. „Nezanevreli na svoju krajinu a snažia sa o pozitívnu zmenu nielen pre seba, ale najmä pre ostatných ľudí, ktorí tu žijú,“ ozrejmila Tomeková.

Policajti nezaznamenali počas sobotňajších ohlásených verejných zhromaždení žiadne incidenty, ktoré by narušili ich priebeh alebo verejný poriadok. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková. „Premávka je v súčasnosti plne prejazdná a bez obmedzení,“ dodala.

Hlavným posolstvom tohto ročníka sa preto stalo „My nikam neodchádzame – PRIDEme“. Organizátori chcú povzbudiť všetky členky a členov LGBTI komunity, že má zmysel zostať na Slovensku a usilovať sa o lepší život s právnym uznaním ich partnerstiev, rodín a identity.

Podujatie okrem iných podporujú verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, mimovládne organizácie, množstvo veľvyslanectiev v Bratislave či predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS).

Festival sa uskutočňuje s finančnou podporou ministerstva kultúry v rámci dotačného programu Kultúra znevýhodnených skupín na rok 2018. V rámci programu vystúpia Korben Dallas, Sendreiovci, Modré hory, Katarzia s Jonatánom Pastirčákom a tanečná skupina The Kiki House of Vivi.

Patakyová na tribúne vyhlásila, že sa na Slovensku z hľadiska práv párov osôb rovnakého pohlavia za posledný rok nezmenilo nič. „Uviedli sme do serióznej spoločenskej diskusie skutočnosť, že sexuálna orientácia nie je otázkou voľby, ale vrodenou danosťou človeka, ktorá sa nemá liečiť, ale rešpektovať? Vnímame, že spoločné dobro vie dlhodobo a stabilne dominovať aj v týchto partnerstvách?“ pýtala sa ombudsmanka s presvedčením, že vzájomne sa podporujúce homosexuálne páry prejdú z tieňa na Slnko aj na Slovensku ako v krajine, v ktorej môže žiť každý slobodne a dôstojne.

Ombudsmanka zareagovala aj na slová ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) o plánovanej možnej zmene záväzkových vzťahov, ktorá by riešila majetkové záležitosti párov rovnakého pohlavia. V liste mu napísala, že opatrení by malo byť viac.

Prítomná aj exministerka

„Prišla som podporiť, aby aj na Slovensku sme našli politickú silu na riešenie právnej situácie párov rovnakého pohlavia,“ vysvetlila svoju prítomnosť poslankyňa NR SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Priznala, že za jej pôsobenia vo vláde sa začalo na zmene príslušnej legislatívy pracovať. „Je to politická otázka. Podkladové a analytické materiály o tom, aké oblasti života treba riešiť, sme urobili. Ale myslím si, že verejná mienka môže podstatným spôsobom ovplyvniť chýbajúcu politickú vôľu,“ dodala.

„Po minuloročnom vystúpení sa minulý rok stalo to, že mi evanjelickí biskupi zakázali učiť teológiu, a to bol ten najsilnejší kaliber, ktorý voči mne mohli použiť a už sa nič horšie nemôže stať,“ povedal pre Pravdu teológ Ondrej Prostredník.

„Ja si myslím, že aj v evanjelickej cirkvi už mnoho ľudí začína chápať, že naše nastavenie v týchto témách sa musí posunúť k väčšej otvorenosti a že ľudí, ktorí majú inú sexuálnu orientáciu, nemôžeme démonizovať, označovať za hrozbu spoločnosti a že ich identitu musíme brať ako súčasť božieho stvorenia,“ dodal Prostredník.

Protipochod

Poďakovať mamám a otcom, starým mamám a starým otcom za ich obetavú lásku a vyjadriť im úctu, že nám svojím životom a príkladom odovzdali veľké dobro, ktoré je ukryté v hodnote prirodzenej rodiny, je cieľom siedmeho ročníka pochodu Hrdí na rodinu, ktorý sa v Bratislave uskutočňuje v čase, keď na inom mieste prebieha Dúhový Pride 2018.

Organizátori upozorňujú, že ešte pred niekoľkými rokmi bola vo svete rodina založená manželstvom muža a ženy s jej výnimočným postavením v spoločnosti samozrejmosťou. V súčasnosti sa však podľa nich v krajinách Západu, ako aj v niektorých slovenských mienkotvorných médiách, hodnota vzťahu muža a ženy relativizuje a degraduje sa dobro, ktoré je takýto rodinný vzťah schopný generovať pre celú spoločnosť.

Patakyová: Ak príde kritika, budem ju musieť uniesť

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová priznáva, že z odborného hľadiska zvažovala, či z titulu svojej funkcie má právo vystúpiť na podujatí, akým je Dúhový Pride. Vyhodnotila si to tak, že má povinnosť upozorňovať na to, že si SR neplní záväzky voči osobám rovnakého pohlavia. Povedala to novinárom po svojom vystúpení na tribúne v rámci podujatia Dúhový Pride 2018.

„Ak príde kritika týmto smerom, budem ju musieť uniesť,“ priznala na margo postoja koaličnej SNS, ktorá Patakyovú za podporu podujatia ostro kritizuje a hovorí aj o jej konci vo funkcii.

Koaličná poslankyňa NR SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) tu zdôraznila, že ombudsmanka má povinnosť stáť za všetkými, ktorých práva nie sú naplnené. „A platí to aj pre túto komunitu. Ak rešpektujeme, že ten úrad je nezávislý, považujem za absolútne neprijateľné, aby sa niekto za prejavenie postoja vyhrážal odvolaním. Reakcia SNS je v demokratickej spoločnosti neadekvátna,“ odkázala Žitňanská.

Funkcia verejného ochrancu práv podľa zákona zaniká vzdaním sa funkcie, stratou voliteľnosti, odsúdením za úmyselný trestný čin resp. odsúdením na výkonu trestu, výkonom činnosti, ktorá je nezlučiteľná s výkonom jeho funkcie alebo smrťou.

Koaličná SNS cez svojho prvého podpredsedu Jaroslava Pašku odkázala, že počínanie ombudsmanky vníma ako problém a jej účasť na Dúhovom Pride 2018 je oprávneným titulom na ukončenie výkonu funkcie. Podľa Pašku osoba, ktorá sa nezasadzuje o práva nenarodených detí, zdravotne postihnutých, starých, nemocných či sociálne odkázaných a chodí sa len predvádzať na ‚Dúhové pochody‘, nepatrí na post verejného ochrancu práv. „Ten má chrániť ľudské práva občanov Slovenska bez rozdielu vierovyznania, pôvodu, pohlavia, veku, národnosti či zdravotnej spôsobilosti, s dôrazom na ochranu práv najzraniteľnejších skupín obyvateľstva a jednotlivcov. Úrad verejného ochrancu práv patrí a má slúžiť všetkým občanom SR, nie iba ombudsmankinej obľúbenej LGBTI,“ odkázal.

Národniari tiež s poľutovaním konštatujú, že SNS bola Patakyovou pri jej voľbe v NR SR podvedená. „Skutočnosť, že namiesto verejných aktivít na ochranu práv zraniteľných skupín sa pani Mária Patakyová chodí ostentatívne zabávať na spoločné ‚Dúhové pochody‘ rozličných sexuálnych komunít, svedčí o jej absolútnej nespôsobilosti korektne a zodpovedne vykonávať dôležitú funkciu,“ dodal Paška s tým, že verejný ochranca práv SR nemá na okázalej manifestácii hrdosti lesieb, gejov, bisexuálnych a transgender ľudí čo robiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rodina #pride #pochod