Zažaluj Európsku úniu, poradil Trump Mayovej

Americký prezident Donald Trump poradil britskej premiérke Therese Mayovej, aby v súvislosti s odchodom Spojeného kráľovstva z EÚ zažalovala Európsku úniu. Povedala to v nedeľňajšom rozhovore pre spravodajskú televíziu BBC.

15.07.2018 13:11
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (18)

Americký prezident na spoločnej tlačovej konferencii po piatkových rokovaniach s Mayovou vo vidieckom sídle britských premiérov v anglickom Chequers povedal, že jej dal návrh, ktorý sa jej však zdal príliš „brutálny“. Na otázku BBC, čo Trump premiérke poradil, Mayová odpovedala: „Povedal mi, aby som EÚ zažalovala a nevstupovala s ňou do rokovaní.“

Britská vláda zverejnila vo štvrtok podrobný plán brexitu, ktorý predložila parlamentu. Ešte pred jeho zverejnením odstúpili zo svojich funkcií britský minister pre brexit David Davis a po ňom i šéf diplomacie Boris Johnson, ktorí Mayovej plán pokladajú za príliš „mäkký“ a v rozpore s tým, za čo Briti v roku 2016 v referende o vystúpení z EÚ hlasovali. Mayovej plán odchodu z EÚ predpokladá úzke prepojenie Británie s Úniou v oblasti obchodovania s tovarmi, avšak nie so službami.

V podobnom duchu sa v rozhovore pre denník The Sun vyjadril aj Trump, ktorý povedal, že uskutočnenie „Mayovej brexitu“ môže znamenať aj neuzavretie obchodnej dohody medzi USA a Britániou. O niekoľko hodín neskôr však už tvrdil, že obchodná dohoda medzi oboma krajinami je „absolútne možná“.

Popredný zástanca tvrdého brexitu konzervatívny poslanec Jacob Rees-Mogg označil Mayovej plán za „zlú dohodu“ pre Britániu, na základe ktorej bude povinná dodržiavať zákony EÚ, avšak nebude mať nijaké slovo pri ich vzniku.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Brexit #Theresa Mayová