Z trhu sťahujú štyri lieky na vysoký tlak

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nariadil stiahnuť zo slovenského trhu štyri lieky. Ide o Vapress, Vasopentol, Valzap a Valsartan Actavis. Dôvodom je podozrenie na znečistenie účinnej látky valsartan. Pacienti by mali požiadať svojho lekára o výmenu týchto liekov.

17.07.2018 09:21
debata (3)

Rozhodnutie sa týka všetkých šarží. Lekárne sú povinné vrátiť nevydané balenie distribučným spoločnostiam, od ktorých lieky nakúpili. „Dôvodom stiahnutia je podozrenie na nedostatok v kvalite – možná prítomnosť nedeklarovanej nečistoty v účinnej látke,“ uvádza v stanovisku ústav. Všetky lieky by mali z trhu zmiznúť do konca augusta.

Lieky sa používajú na liečbu vysokého krvného tlaku u dospelých pacientov, ale aj u detí a dospievajúcich vo veku od 6 do 18 rokov, na liečbu dospelých pacientov po nedávnom srdcovom infarkte a na liečbu symptomatického srdcového zlyhávania u dospelých.

Podľa ústavu pacientom, ktorí dané lieky užívajú, nehrozí akútne riziko a neodporúča sa náhle prerušenie liečby. „Je však nevyhnutné, aby títo pacienti najneskôr do jedného mesiaca navštívili svojho ošetrujúceho lekára, ktorý im predpíše inú vhodnú liečbu,“ odporúča ŠÚKL. Na slovenskom trhu je dostupných viacero terapeutických náhrad, liečba pacientov preto nie je ohrozená.

V prípade výskytu akýchkoľvek vedľajších účinkov by sa pacienti mali obrátiť na svojho lekára alebo priamo na ŠÚKL. Z doteraz vydaných liekov neboli hlásené žiadne komplikácie.

Lieky sa sťahujú na celoeurópskej úrovni a na riešení daného nedostatku v kvalite sa podieľa Európska lieková agentúra a Európsky riadiaci úrad pre kvalitu liekov. Úrad bude v nasledujúcich dňoch prehodnocovať okrem ďalších liekov s účinnou látkou valsartan aj lieky, ktoré obsahujú iné sartany s porovnateľnou chemickou štruktúrou.

S lekárom sa treba poradiť v prípade týchto liekov

  • Vapress 160 mg a 80 mg
  • Vasopentol 80 mg a 160 mg
  • Vasopentol HCT 80 mg a 160 mg
  • Valzap 80 mg a 160 mg
  • Valzap HCT 160 mg
  • Valsartan Actavis 80 mg a 160 mg
  • Valsartan HCT Actavis 160 mg

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Štátny ústav pre kontrolu liečiv #stiahnutie lieku