Nejasnosti okolo vydania Jandieva do Ruska

Aslana Achmetoviča Jandieva, ktorého v Rusku vinia z teroristických trestných činov, malo Slovensko deportovať v utorok podvečer. Mal sedieť v lietadle, ktoré z Bratislavy mierilo do Moskvy.

17.07.2018 13:53 , aktualizované: 19:09
debata (9)

Rusko požiadalo o jeho extradíciu – vydanie na trestné konanie, a Aslan Jandiev bol v roku 2011 vzatý do väzby, v ktorej až do utorka čakal na skončenie vydávacieho konania do Ruskej federácie. Výbor OSN pre ľudské práva v Ženeve vydal v 21. júna tohto roku predbežné opatrenie, podľa ktorého sa má Slovensko zdržať vydania Jandieva do Ruskej federácie počas konania pred výborom.

Výbor sa bude zaoberať tým, či nebude porušené medzinárodné právo, keďže mu tam hrozí mučenie, vysvetľuje Jandievov advokát Lukáš Opett. „Mal aby zohľadniť aj okolnosť, že Jandiev požiadal na Slovensku o azyl, pričom o jeho azylovej žiadosti sa doposiaľ nerozhodlo a prípadným vydaním by azylové konanie stratilo zmysel. O toto rozhodnutie sme výbor požiadali po tom, čo sme neuspeli na slovenskom ústavnom súde a pred Európskym súdom pre ľudské práva,“ uviedol Opett.

Podľa advokáta Jandieva v Rusku zadržala a vypočúvala polícia, mučením chcela získať jeho priznanie. Preto utiekol a požiadal u nás o azyl.

Ruská federácia tvrdí, že Jandiev spáchal teroristické trestné činy – účasť v stabilnej ozbrojenej skupine a účasť na ňou organizovaných útokoch, nezákonné držanie strelnej zbrane, výbušnín a podobne, teroristický čin, pokus o zabitie, pokus o teroristický čin, zabitie v spojení s banditizmom.

Jandiev však obvinenia popiera. Tvrdí, že tieto trestné činy sa stali v čase, keď bol hospitalizovaný na následky mučenia.

Keď sa právoplatným spôsobom skončilo konanie pred Ústavným súdom vo veci vydania Jandieva, slovenské orgány začali ihneď s prípravou jeho faktického vydania.

Jandiev ešte v piatok 13. júla znova podal znova sťažnosť na Ústavný súd, ktorou sa domáha ochrany. Ten sa však k sťažnosti nevyjadril, nebola zaradená v programe rokovaní, ktorá sa uvádza na stránke súdu.

V utorok podvečer niekoľko aktivistov Amnesty International na bratislavskom letisku protestovalo proti jeho vydaniu. Mal však sedieť v lietadle, ktoré odletelo do Moskvy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #vydanie k trestnému stíhaniu