Ombudsmanka: prípad Iris nemusí byť ojedinelý

Práva seniorov môžu byť porušované aj v ďalších zariadeniach, nielen v sociálnom domove Iris na Heydukovej ulici v Bratislave. Príčinou je zrejme ich slabá kontrola. Tak možno čítať predbežné výsledky celoslovenského prieskumu za roky 2017 a 2018, ktorý urobil úrad verejného ochrancu práv. Komplexné výsledky budú známe na jeseň.

18.07.2018 10:00
Mária Patakyová Foto: ,
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.
debata (14)

Úrad oslovil kontrolné orgány, medzi ktoré patria napríklad ministerstvo práce, župy, obce a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V dotazníku sa pýtal nielen na počty kontrol, ale aj na spôsob ich vykonávania.

Obmudsmanka Mária Patakyová uviedla, že z doteraz zozbieraných informácií vyplynulo, že napríklad rezort práce vykonal kontrolu za posledné tri roky priemerne iba vo ôsmich zariadeniach, čo je podľa Patakyovej málo. Na Slovensku existuje 475 zariadení pre seniorov, 391 domovov sociálnych služieb a 222 špecializo­vaných zariadení. "Prípad zariadenia pre seniorov na Heydukovej ulici v Bratislave len dokazuje, že ak nie je zabezpečená dostatočná kontrola, je veľká pravdepodobnosť, že sa v mnohých zariadeniach nebudú dodržiavať ľudské práva,“ mieni Patakyová.

Sociálne domovy by mali prvotne dozorovať ich zriaďovatelia, následne vyššie územné celky a ministerstvo práce. Postup lekárov a liečbu preveruje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, úroveň hygieny regionálne úrady verejného zdravotníctva a bezpečnosť budov okresní a krajskí hasiči.

V bratislavskom súkromnom zariadení Iris úradovali falošný lekár a ošetrovateľka. Bezvládnym klientom dávali psychiatrické lieky na utlmenie, hoci nemali na takéto úkony odbornú spôsobilosť. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci poškodzovania zdravia, polícia hľadá ďalšie dôkazy.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #ombudsmanka #sociálny domov #IRIS