Slovensko vydalo Aslana Jandieva do Ruska

Slovensko vydalo do Ruska ingušského občana Aslana Jandieva hľadaného pre podozrenie z terorizmu. S odvolaním sa na tlačové oddelenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) o tom v stredu informovala agentúra TASS. Pozastavenie vydania žiadal od Slovenska Výbor OSN pre ľudské práva. Chcel preskúmať, či mu v Rusku nehrozí mučenie alebo zlé zaobchádzanie.

18.07.2018 09:26 , aktualizované: 16:15
debata (20)

Jandieva dopravili do Ruska letecky z bratislavského letiska. Podľa agentúry RIA Novosti sa na zorganizovaní Jandievovho odovzdania Moskve podieľala okrem FSB aj ruská generálna prokuratúra, ruská národná ústredňa organizácie Interpol a ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN).

Vydanie Jandieva prebehlo skôr, ako Ústavný súd (ÚS) SR stihol rozhodnúť o sťažnosti a žiadosti o predbežnú ochranu, ktoré v piatok (13.7.) podal jeho advokát Lukáš Opett. V minulosti už však ÚS SR podobnú žiadosť zamietol. Napokon súd sťažnosť posúdi na najbližšom neverejnom zasadnutí III. senátu, informoval Tomáš Senaj z tlačového odboru Kancelárie Ústavného súdu SR.

V tlačovej správe FSB sa uvádza, že slovenským justičným orgánom sa podarilo zhromaždiť dôkazy o Jandievovej trestnej činnosti. Ministerstvo spravodlivosti vydanie obhajovalo rozhodnutím Európskeho súdneho dvora pre ľudské práva (ESĽP). Súdny dvor koncom mája odmietol opätovne vydať predbežné opatrenie, ktorým by zakázal Jandievovo vydanie. Riešilo, či Jandievovi po vydaní nehrozí mučenie, nie samotné činy, z ktorých bol obvinený.

Podľa FSB bol Jandiev členom ozbrojeného zoskupenia čečenského veliteľa Šamiľa Basajeva. Pátranie po ňom bolo vyhlásené v súvislosti s podozrením zo spoluúčasti na sérii teroristických útokov, ku ktorým došlo v roku 2006 na rôznych miestach mesta Vladikavkaz.

FSB vo svojom vyhlásení uvádza, že Jandiev z Ruska odcestoval v roku 2010 za pomoci falošných dokladov, aby sa vyhol trestnému stíhaniu.

AI: Nebezpečný precedens

Nerešpektovanie opatrenia Výboru OSN pre ľudské práva je nebezpečným signálom, ktorý môže mať negatívne dosahy na reálnu vymožiteľnosť práva. Myslí si to ľudsko-právna mimovládna organizácia Amnesty International (AI) Slovensko.

„Slovensko porušilo svoje medzinárodné záväzky. Je dôležité, aby Slovensko nieslo za nerešpektovanie tohto rozhodnutia zodpovednosť a do budúcna muselo prijať opatrenia, ktoré zabránia podobnej situácii,“ povedala vedúca kancelárie AI Slovensko Kamila Gunišová.

Podľa informácií AI Slovensko bude Jandijev ruskými úradmi vydaný prokuratúre vo Vladikavkaze. Tá má byť neslávne známa zlým zaobchádzaním a mučením, obzvlášť v prípadoch obvinení zo zločinov terorizmu. „Slovenské úrady, ktoré sme o týchto rizikách opakovane informovali, nesú spoluzodpovednosť za porušenie medzinárodne chránených ľudských práv,“ poznamenala Gunišová.

Proti vydaniu protestovalo Amnesty International Slovensko už v utorok. Jeho pracovníci a podporovatelia prišli na bratislavské letisko s transparentmi ako „Zastavme vydanie Jandieva“ alebo „Slovensko musí rešpektovať ľudskoprávne záväzky“. Liga za ľudské práva v utorok ÚS SR doručila list, v ktorom podporila požiadavku Jandievovho advokáta.

Podľa informácií Amnesty International Jandijev ušiel z Ingušska a 14. mája 2008 požiadal o azyl na Slovensku z dôvodu prenasledovania orgánmi činných v trestnom konaní v Ingušsku a Severnom Osetsku. Jandijev tvrdí, že bol krivo obvinený z niekoľkých zločinov a mučením donútený k „priznaniu“.

Žiadosť o vydanie

Vo februári 2011 podala Generálna prokuratúra Ruskej federácie žiadosť o jeho vydanie. Slovenské orgány následne Jandieva zatkli a od roku 2011 bol vo väzbe. Zároveň od roku 2008 čaká na rozhodnutie vo veci udelenia azylu. Jandiev požiadal o azyl aj vo Švajčiarsku a Belgicku, jeho žiadosti však boli zamietnuté.

Rezort spravodlivosti: Vydať alebo prepustiť

Ak by Slovensko v utorok nevydalo Aslana Jandieva, hľadaného pre podozrenie z terorizmu do Ruskej federácie (RF), muselo by ho prepustiť z vydávacej väzby. To by vzhľadom na obvinenia, ktorým čelí, predstavovalo bezpečnostné riziko. Vo svojom stanovisku to vysvetľuje Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

Rezort v stanovisku uvádza, že od udelenia povolenia na vydanie ministrom spravodlivosti SR musí vydanie prebehnúť do 60 dní. Táto lehota by uplynula v stredu. Slovensko by potom muselo Jandieva prepustiť z vydávacej väzby.

„Predbežné opatrenia Výboru pre ľudské práva nemajú na rozdiel od právne záväzného predbežného opatrenia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) či rozhodnutia Ústavného súdu SR o odklade vykonateľnosti vplyv na plynutie uvedenej procesnej lehoty,“ upozornilo ministerstvo.

Slovensko tiež podľa rezortu spravodlivosti vzalo do úvahy záruky Ruska a doterajšiu prax v podobných prípadoch. „Generálna prokuratúra RF zaručila v nadväznosti na žiadosť SR, že v prípade vydania A. Jandijeva bude Zastupiteľský úrad SR v Moskve informovaný o mieste zadržiavania sťažovateľa a zástupcovia veľvyslanectva ho budú môcť navštíviť a hovoriť s ním bez prítomnosti tretej osoby,“ priblížil rezort spravodlivosti.

Podobný prístup zvolil aj v prípade vydania A. Čentieva. Slovenskí zástupcovia po jeho návšteve potvrdili, že záruky, ktoré im dala RF, boli dodržané. Rezort tiež pripomenul, že Jandiev bude mať v prípade porušenia jeho práv aj naďalej možnosť obrátiť sa na ESĽP.

MS SR tiež upozornilo, že prebiehajúce azylové konanie nie je prekážkou vydania. Trestný poriadok totiž obsahuje ustanovenie, ktoré zabraňuje zneužívaniu inštitútu azylu opakovaným podávaním žiadostí, ktorými sa žiadateľa chcú vyhnúť trestnému stíhaniu v cudzine. „Prvé azylové konanie, ktoré predstavovalo prekážku vydania A. Jandieva, právoplatne skončilo 18. novembra 2010,“ konštatovalo ministerstvo.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #aslan jandiev