Kauza plastických operácií zatiaľ bez konca

Kauza predražených plastických operácií v Košiciach ešte stále nemá za sebou definitívnu bodku. Dvoch lekárov prepustili a policajné vyšetrovanie predražených skrášľujúcich zákrokov pokračuje.

18.07.2018 15:00
SR UNLP Košice klinika primár chirurgia... Foto: ,
Pacientom zo zahraničia sprostredkúvala operácie agentúra New Look Holiday, zaregistrovaná na Panenských ostrovoch.
debata (2)

Pred pol rokom sa prevalil škandál, že na Klinike plastickej rekonštrukcie a estetickej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach sa účtujú dvojaké ceny. Pacientom zo zahraničia sprostredkúvala operácie agentúra New Look Holiday, zaregistrovaná na Panenských ostrovoch. Zákroky, ktoré absolvovali na klinike, platili v hotovosti. A platili oveľa viac, ako sa uvádza v oficiálnom cenníku. Napríklad liposukcia brucha stála oficiálne 900 eur, cez agentúru však až 2 450 eur. Finančný rozdiel mal vraj skončiť v súkromných vreckách konkrétnych osôb z kliniky.

Po prevalení kauzy sa do vnútorného vyšetrovania pustila nielen samotná nemocnica, ministerstvo zdravotníctva, ale aj polícia. Kým zdravotnícke zložky vyšetrovanie ukončili, polícia prípad stále rieši. Podľa hovorkyne nemocnice v Košiciach Ivany Staškovej rozviazali pracovný pomer s dvomi zamestnancami, ktorí boli do kšeftov a agentúrou priamo zaangažovaní. Podľa našich informácií ide o bývalého primára na klinike plastickej chirurgie a lekára, ktorý operácie vykonával.

„V tejto veci boli vypočuté desiatky osôb. Vnútornou kontrolou v nemocnici sa zistilo, a potvrdila to aj kontrola ministerstva zdravotníctva, že s agentúrou New Look Holiday nemocnica nespolupracovala. Kontrola ďalej potvrdila, že pacientky uhrádzali za operácie iné sumy, ako mali hradiť v zmysle cenníka, a tým našej nemocnici vznikla finančná škoda. Jej výšku však môžu určiť len orgány činné v trestnom konaní na základe znaleckého posudku,“ poznamenala Stašková.

Z vyšetrovania ďalej vyplýva, že vedenie nemocnice neporušilo žiadne všeobecne záväzné normy. „Kontrola ukázala, že došlo k osobnému zlyhaniu a porušovaniu predpisov zo strany niektorých konkrétnych zamestnancov nemocnice. Nie je vylúčené, že došlo aj k ich osobnému obohateniu. Potvrdenie týchto skutočností je úlohou polície,“ uvádza sa v stanovisku rezortu zdravotníctva. Vo funkcii riaditeľa univerzitnej nemocnice zostal Milan Maďar.

Krajská policajná hovorkyňa v Košiciach Lenka Ivanová konštatuje, že spisový materiál s uvedeným skutkom bol ešte v apríli postúpený Národnej kriminálnej agentúre (NAKA), expozitúre Východ. „Vyšetrovateľ národnej jednotky finančnej polície NAKA začal trestné stíhanie vo veci, avšak vzhľadom na stále prebiehajúce úkony nie je možné poskytnúť k veci bližšie informácie,“ zdôraznil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Život v košickej fakultnej nemocnici aj samotnej klinike plastickej chirurgie sa medzitým vrátil do normálnych koľají. Plastické operácie sa v Košiciach opäť robia a klinika má podľa Staškovej nové vedenie. Zvýšila sa však vnútorná kontrola, aby k podobným prešľapom nedochádzalo.

„Plastika posiela vedeniu nemocnice na týždennej báze zoznamy samoplatcov, ktorí u nás podstupujú výkony. Naďalej prebiehajú náhodné kontroly, a to nielen na tomto pracovisku, ale aj na ďalších. Treba zdôrazniť, že dôvera medzi vedením nemocnice a vedením každého pracoviska je hlavným predpokladom, aby sa už takáto situácia nezopakovala,“ dodala Stašková.

Podľa oficiálnych štatistík sa vlani uskutočnilo na plastickej klinike v Košiciach okolo 1 800 operácií, z toho dvesto si zaplatili samoplatcovia. Až 137 z nich pochádzalo zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #ministerstvo zdravotníctva #plastické operácie #NAKA #New Look Holiday