Smerácky exposlanec Jánoš definitívne nespáchal zločin v kauze týrania ženy a dcéry, rozhodol súd

Trenčiansky Krajský súd na neverejnom zasadnutí potvrdil rozhodnutie prvostupňového Okresného súdu v Prievidzi v prípade exposlanca Smeru Vladimíra Jánoša. Znamená to, že ani podľa odvolacieho súdu exposlanec nespáchal zločin v kauze týrania blízkej a zverenej osoby, teda svojej bývalej manželky a dcéry.

18.07.2018 12:44
Vladimír Jánoš Foto: ,
Exposlanec strany Smer Vladimír Jánoš na archívnej snímke.
debata (53)

Verdikt nad Jánošom vyniesol ako prvý Okresný súd v Prievidzi v októbri 2017. Podľa súdu Jánoš nespáchal zločin, za ktorý mu hrozil trest odňatia slobody na sedem až pätnásť rokov, ale iba priestupok. Prokurátorka sa vtedy odvolala a prípadom sa preto zaoberal odvolací Krajský súd v Trenčíne. Ten potvrdil rozhodnutie Okresného súdu Prievidza, podľa ktorého obžalovaný nespáchal trestný čin.

„Krajský súd v Trenčíne dnes potvrdil uznesenie Okresného súdu Prievidza v trestnej veci vedenej proti obžalovanému V. J. pre zločin týrania blízkej a zverenej osoby. Senát krajského súdu na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátorky proti uzneseniu Okresného súdu, pretože dospel k záveru, že nie je dôvodná. Okresný súd Prievidza na hlavnom pojednávaní v októbri 2017 rozhodol, že trestnú vec postupuje Okresnému úradu v Prievidzi na prejednanie priestupku, pretože súd zistil, že nejde o trestný čin, ale žalovaný skutok by mohol byť priestupkom,“ vysvetlil hovorca trenčianskych súdov Roman Tarabus s tým, že Okresný súd v tejto trestnej veci vykonal skutočne veľmi rozsiahle dokazovanie.

Bude to priestupok?

Hlavné pojednávanie sa začalo v marci 2016 a celkovo sa trestná vec prejednávala na hlavnom pojednávaní až pätnásť dní. Okresný súd vydal mimoriadne rozsiahle uznesenie, ktoré má rozsah 31 strán a v ňom podrobne vysvetlil, prečo dospel k záveru, že skutok popísaný v obžalobe vykazuje nanajvýš znaky priestupku proti občianskemu spolunažívaniu. „Rozhodnutie je právoplatné. Predmetný spis bude postúpený Okresnému úradu v Prievidzi, odboru všeobecnej vnútornej správy,“ uzavrel Tarabus. Okresný úrad tak bude riešiť skutok a rozhodne, či ide o priestupok.

Posudok znalkyne

Už sudca Okresného súdu odôvodnil rozhodnutie tak, že skutok vykazuje znaky priestupku proti občianskemu spolunažívaniu, nie zločinu. Na súde totiž vyšlo najavo, že exmanželka Jánoša pri výpovediach nevravela pravdu. Nepomohla jej ani výpoveď znalkyne, psychologičky, ktorá zhodne so súdom skonštatovala, že obžalovaný nenaplnil znaky týrania blízkej a zverenej osoby, teda že by im spôsoboval psychické utrpenie ponižovaním, pohŕdavým zaobchádzaním, vyhrážaním, vyvolávaním strachu a stresu či citovým vydieraním.

„Ako vyplýva z tohto posudku a tiež z výpovede znalkyne, Iveta Jánošová, ani poškodená maloletá netrpeli posttraumatickou stresovou poruchou, ani syndrómom týranej ženy. Zo znaleckého posudku tiež vyplýva, že osobnosť poškodenej Ivety Jánošovej je emočne nestabilná, má nerozvinuté logické myslenie, je senzitívna, má citovú nezrelosť, infantilné postoje v sexuálnej a emocionálnej oblasti. Je zameraná na seba, v kontakte s narcistickou orientáciou. V prípade maloletej poškodenej znalkyňa konštatovala nezrelú štruktúru osobnosti,“ vysvetlil po vyhlásení rozsudku sudca prievidzského Okresného súdu.

Na zhoršení zdravotného stavu dcéry Jasmínky sa podľa znalkyne podieľal nielen obžalovaný, ale aj jej matka, až tak, že sa u nej vyvinul syndróm zavrhnutého rodiča. „Ten vzniká takým spôsobom, že dieťaťu je vštepovaný odpor a kritika voči druhému rodičovi a prejavuje sa tým, že dieťa sústavne neodôvodnene uráža jedného z rodičov,“ uzavrel sudca.

Vladimír Jánoš sa vyjadril, že to, čo ho na súdnom spore trápi nie sú noci, ktoré strávil za mrežami policajnej cely, ale jeho dcéra. Jánošová naďalej trvala na obvineniach a nesúhlasila s názorom psychologičky ani s tým, že Jasmínka si vytvorila syndróm zavrhnutého rodiča.

Hlas na nahrávke

Kauza exposlanca Jánoša a jeho vtedajšej manželky vypukla začiatkom roka 2015, keď sa na verejnosť dostala nahrávka, kde hlas podobný Jánošovmu vulgárne nadáva manželke. Vysvitlo, že Jánošovci majú manželské problémy už dlhší čas a Jánoš sa mal podľa obvinení zo strany manželky dopúšťať týrania už od roku 2003. V roku 2005 na neho podala sťažnosť na polícii s tým, že sa jej manžel mal vyhrážať, že ju zabije, polícia však trestné stíhanie nezačala.

Jánoša zadržali 6. marca 2015 a už 10. marca putoval na slobodu za kauciu 20-tisíc eur. Súdny proces sa začal v marci 2016 a Okresný súd v Prievidzi rozhodol v októbri 2017, prokurátorka sa proti rozhodnutiu súdu odvolala a prípad tak skončil na odvolacom súde v Trenčíne, ktorý potvrdil rozsudok prvostupňového súdu vo štvrtok dopoludnia 18. júla.

Jánošovci sa medzitým rozviedli.

Podľa obžaloby mal Jánoš týrať manželku a dcéru tak, že manželku mal opakovanie vyháňať z bytu, mal jej zakazovať, aby sa stretávala so svojou rodinou, vyhrážať sa jej zbraňou a mal sa na nej dopustiť aj fyzického násilia. Dcéra Jasmínka mala podľa exmanželky Ivety trpieť úzkostnými záchvatmi. Jánoš od začiatku vinu popieral. Celá kauza ho stála stratu mandátu poslanca Smeru. V priebehu procesu sa vyťahovala aj iná špina a vypukol napríklad škandál okolo bankoviek, ktoré mal doma baliť do alobalu. O kauze balenia peňazí najprv prehovorila Jánošová vo videu, neskôr však všetko poprela.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Jánoš