Zamestnanci SAV sa rozhodli prehovoriť, chcú odpovede

Po takmer troch týždňoch života v neistote zamestnanci Slovenskej akadémie vied otvorene pomenovali, čo im priniesla meškajúca transformácia. Tá podľa nich paralyzuje chod celej akadémie, ohrozila ich pracovné zmluvy, platy, prijímanie nových ľudí. Zodpovednosť za to podľa nich nesie nečinný rezort školstva. Ministerstvo vinu odmieta a loptičku posúva naspäť vedcom.

18.07.2018 13:25 , aktualizované: 18:51
Andrej Rusnák, SAV Foto: ,
Predseda odborov Slovenskej akadémie vied Andrej Rusnák.
debata (21)

SAV mala už devätnásť dní fungovať ako verejná výskumná inštitúcia (VVI), táto forma by jej umožnila spoluprácu so súkromníkmi, flexibilnejší výskum či možnosť brať si pôžičky. Dnes to nemôže. Štyridsaťsedem ústavov sa síce podľa zákona stalo od júla takýmito inštitúciami, právne však neexistujú, pretože nie sú zapísané v registri VVI. A o tom rozhoduje ministerstvo školstva.

Pracovníci tak nevedia, v akom režime ich ústavy fungujú. „Ich riaditelia chodia nešťastní, nevedia, čo môžu a čo nemôžu podpísať,“ priblížil po mimoriadnom rokovaní odborového zväzu pracovníkov akadémie Viktor Valentíny z Centra spoločných činností SAV. „Nevieme, či môžeme zobrať nového zamestnanca alebo, či môžeme platiť účty rovnakom režime ako predtým. Stav, ktorý vznikol, paralyzuje bežnú činnosť SAV. Takto sme nervózni už pol mesiaca a nevieme, dokedy to bude trvať,“ skonštatoval Valentíny.

Výhody verejnej výskumnej inštitúcie

Prechod na verejnú výskumnú inštitúciu znamená podporu podnikavosti vedcov a ich lepšie prepojenie na prax. Ak napríklad skupina ľudí vyvinie nejaké špeciálne lepidlá, mohli by pri ústave založiť malú firmu – startup. Ústav by do toho vkladal nielen znalosti ľudí, ktorí tam robia, ale aj priestory, prístroje a materiálne vybavenie. Mohli by získať externé zdroje a vznikol by spoločný podnik, ktorý by časom nadobudol ekonomickú stabilitu a neskôr samostatnosť. Nová forma umožní ústavom zobrať si pôžičku, ale aj ušetriť si vlastné prostriedky zo zisku. Vďaka tomu pri objave môžu vedci okamžite začať s experimentmi a výskumom. Nemusia tak čakať na peniaze zo štátnej kasy na ďalší rok. Nová forma tak bude šetriť čas, vedci budú flexibilnejší a veľa vecí sa zjednoduší.

Predseda odborového zväzu a vedecký pracovník Centra biovied SAV Andrej Rusnák upozornil, že zamestnanci majú pochybnosti o tom, či ústavy budú schopné vyplatiť platy v riadnych výplatných termínoch so splnením všetkých daňových a odvodových povinností. „Týka sa to viac ako 3 400 zamestnancov na 47 inštitúciách SAV,“ upresnil Rusnák. Dodáva, že zo strany vedenia akadémie a rezortu školstva dostávajú len uistenia. „Nevieme, ako máme postupovať, nemáme žiadne metodické usmernenie či niečo, čo by malo právny základ,“ podotkol Rusnák.

Inštitúcie nemôžu naberať nových zamestnancov, ani vstupovať do akýchkoľvek iných obchodných vzťahov. Akadémia nemôže čerpať v plnom režime peniaze zo štátneho rozpočtu. Tie sa úplne uvoľnia až po zápise ústavov do registra.

Stav, ktorý vznikol, paralyzuje bežnú činnosť SAV. Takto sme nervózni už pol mesiaca a nevieme, dokedy to bude trvať.
Viktor Valentíny z Centra spoločných činností SAV

Rezort školstva narastajúce sociálne napätie v akadémii vníma. Nedostatky však podľa neho sú na strane SAV. „Akadémia stále nedodala dokumentáciu k transformácii a nezaložila do zbierky listín dokumenty potrebné na to, aby pracovnoprávne vzťahy, peňažné prostriedky a majetok prešli na novozaložené inštitúcie,“ tvrdí tlačový odbor ministerstva, ktorý vyzýva akadémiu, aby dodala všetky papiere a ukončila neistotu zamestnancov. „Na tieto skutočnosti sme vedenie SAV opakovane upozorňovali, preto považujeme za neštandardné, aby miesto toho, aby splnili podmienky na registráciu, akoby sa snažili brať za rukojemníkov zamestnancov ústavov, ktorí sa majú venovať vedeckému bádaniu, a nie slúžiť ako štít vedeniu,“ pritvrdilo ministerstvo.

Podmienky zatiaľ splnili len štyri ústavy. Ktoré to sú, rezort nespresnil. „Naďalej prebieha kontrola doteraz dodaných dokumentov, či sú kompletné,“ potvrdil pre Pravdu hovorca ministerstva školstva Peter Bubla. Kedy sa kontrola ukončí, je nejasné.

Zamestnancom ministerstvo odkázalo, že pracovnoprávne otázky sú v kompetencii predsedníctva SAV, a preto nevidí dôvod, prečo by mali pracovné vzťahy zaniknúť.

Predseda akadémie Pavol Šajgalík obavy zamestnancov chápe a podporuje ich. „Vzhľadom na neexistenciu registra, čo je nutná podmienka, aby daňové úrady a poisťovne vedeli spracovávať potrebné dáta, je v tomto momente problém najmä s odvodmi, nie však s výplatami,“ spresnil pre Pravdu predseda. Vedenie akadémie preto trvá na čo najrýchlejšej registrácii ústavov. Šajgalík uisťuje, že na dodaní chýbajúcich dokumentov akadémia intenzívne pracuje. „Je to náročné obdobie, ale pomaly kompletizujeme papiere. Potrebujeme doplniť najmä interné predpisy jednotlivých výskumných inštitúcií,“ dodal. Je preto presvedčený, že do konca mesiaca budú v náležitej forme a kvalite dodané na ministerstvo školstva.

Pokusy o zmenu fungovania a financovania výskumných organizácií, vrátane SAV, sa začali už na jeseň 2014. Transformácia ústavov SAV mala prebehnúť k januáru 2016. Vláda a parlament nakoniec zmeny schválili vlani.

Priebeh transformácie SAV

  • Pokusy o zmenu fungovania a financovania výskumných organizácií vrátane SAV začali už na jeseň 2014. Zmena mala nastať k 1. januáru 2016.
  • V roku 2015 sa proti tomu vzbúrili vedci, ktorí odmietli prudké zníženie rozpočtu pre akadémiu zo štátnej kasy.
  • V nasledujúcich rokoch bolo zas problémom nakladanie s majetkom, ktorý patril štátu a mal prejsť na ústavy. Vláda a parlament nakoniec zmeny schválili minulý rok v septembri.
  • **Proces transformácie ** sa naštartoval v januári 2018, ukončený mal byť k 1.júlu.
  • Od júla mala zmena nadobudnúť účinnosť. To sa zatiaľ pre chýbajúce dokumenty zo strany SAV nestalo.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #vedci #SAV #Martina Lubyová