Rezort spravodlivosti spúšťa program na optimalizáciu dĺžky súdnych konaní

Ministerstvo spravodlivosti SR spúšťa pilotný program na optimalizáciu dĺžky súdnych konaní na štyroch okresných súdoch na Slovensku. Testovanie sa bude konať v Bratislave, Galante, Banskej Bystrici a v Košiciach. V prípade, že sa tento pilotný projekt osvedčí, mohol by byť zavedený na všetkých súdoch na Slovensku.

18.07.2018 16:47
Stawa, Kolíková, Antohi, CEPEJ Foto: ,
Zľava predseda Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ) Georg Stawa, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti SR Mária Kolíková a koordinátor projektu zo sekretariátu Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ) Leonid Antohi počas tlačovej konferencie v Bratislave.
debata (3)

Uviedla to štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková na brífingu pri príležitosti stretnutia s predstaviteľmi medzinárodnej organizácie CEPEJ (The European Commission for Efficiency of Justice – Európska komisia pre efektívnu justíciu). Tí vypracovali ešte minulý rok dve hodnotiace správy slovenskej justície, v ktorých tiež súdni odborníci odporučili rezortu spravodlivosti zaviesť niektoré opatrenia do praxe.

Ministerstvo zriadilo tiež šesť pracovných skupín, ktoré momentálne zvažujú možnosti, ako odporúčania CEPEJ realizovať. Vzniknúť by mala tiež takzvaná súdna mapa Slovenska, ktorá by dokázala optimalizovať celkové fungovanie súdov. Tie by po novom mohli byť špecializované na konkrétny druh právnej agendy, čím by sa skrátila dĺžka jednotlivých konaní. Tento projekt je však behom na dlhú trať a Kolíková potvrdila, že sa bude zrejme týkať až ďalšieho obdobia po parlamentných voľbách v roku 2020.

"Spúšťame pilotný projekt, v rámci ktorého budú nastavené priemerné dĺžky súdnych procesov. Budeme elektronicky merať, ako dlho v priemere trvá súdom, kým vybavia konkrétny prípad. Pri jednotlivých agendách je nastavený iný čas, za ktorý by to mali sudcovia stihnúť. V prípade, že sa táto metóda osvedčí, môžeme ju zaviesť na všetkých súdoch na Slovensku,” povedala dnes štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Kolíková.

Riešenia pre celkové zlepšenie

“Naprieč všetkými pracovnými skupinami je zhoda na tom, že je potrebné zaviesť niektoré zmeny. Pracuje sa na možných riešeniach, aby boli aplikované také opatrenia, ktoré prinesú želaný efekt, teda celkové zlepšenie,” uviedla Kolíková. “Spolupracujeme s organizáciou CEPEJ na tom, aby sme aplikovali ich odporúčania do praxe,” doplnila. Tieto slová potvrdili aj predstavitelia spoločnosti, ktorí pripomenuli, že výrazná zmena sa nedá spraviť zo dňa na deň. Niektoré procesy si preto podľa nich vyžadujú dostatočný čas na prípravu, či už legislatívneho, alebo systémového charakteru.

Organizácia CEPEJ vypracovala za minulý rok dve hodnotiace správy o slovenskej justícii, pričom v nich boli zahrnuté aj odporúčania. Ako dnes uviedli predstavitelia tejto organizácie, budúcnosťou súdnictva je špecializácia a nastavenie potrebných nástrojov, tak aby jednotliví sudcovia mohli iba rozhodovať a nemuseli sa zbytočne zaoberať technickými záležitosťami. “Pricestovali sme na Slovensko, aby sme sa stretli s pracovnými skupinami. Je ich šesť a v súčasnosti sa hľadajú správne nastavenia. My máme vlastných súdnych odborníkov, ktorí vedia ponúknuť svoje poznatky z praxe. Sme radi, že sa Ministerstvo spravodlivosti SR snaží aplikovať naše odporúčania,” povedal predseda organizácie CEPEJ Georg Stawa.

Skráti sa dĺžka súdnych konaní?

V rámci jednotlivých súdov na Slovensku by tak mali pribudnúť špecializácie, ktoré by v konečnom dôsledku dokázali skrátiť dĺžku súdnych konaní. Ako však uviedla Kolíková, je to veľká téma a v tomto funkčnom období, teda do parlamentných volieb 2020, sa to zrejme nestihne. “Tým, že budeme mať špecializovaných sudcov, ktorí sa budú venovať iba jednej agende, skrátime aj čas, ktorý bude potrebný na spravodlivý koniec jednotlivých procesov. V tejto oblasti je však potrebná dostatočná diskusia na to, aby bola všeobecná zhoda v rámci celej justície. V pracovných skupinách sú zastúpení aj sudcovia jednotlivých súdov, aby nám vedeli povedať, ako niektoré veci fungujú či nefungujú," uzavrela Kolíková.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #ministerstvo spravodlivosti #súdne konananie