Smer sa roztržke medzi SNS a Mostom-Híd len prizerá

Prestrelka slov alebo základ vážneho sporu v koalícii, ktorý neskôr môže eskalovať? Postoj k právam homosexuálov rozdeľuje dve koaličné strany SNS a Most-Híd. Smer zatiaľ stojí bokom. Ľudskoprávny aktivista Peter Weisenbacher si myslí, že do diskusie na túto tému by sa mal zapojiť aj on.

18.07.2018 18:56
debata

Priepasť medzi názormi dvoch koaličných strán sa ukázala pri minulotýždňovom Dúhovom pochode, ktorý pripomenul slabú ochranu LGBTI komunity na Slovensku. Po tom, čo ombusdmanka Mária Patayková (nom. Most-Híd) túto akciu podporila, národniari prešli od útoku a vyzvali ju, aby odstúpila. Pokračovali ďalej.

Počas víkendu na webovej stránke strany kritizovali bývalú ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd) za to, že sa zúčastnila na dúhovom podujatí. Most-Híd sa Pataykovej a Žitňanskej zastal a pripustil, že v koalícií sú ideologicky rôznorodé názory. Stanoviská SNS označil za „silné mediálne vyhlásenia, ktorým menej rozumieme“.

Podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer) nepovažuje túto prestrelku a vážny hodnotový rozdiel medzi SNS a Mostom-Híd za veľký problém, ktorý by sa nedal vydiskutovať.

Zvažovala účasť

„Vtedy ešte len kandidátka na ombudsmanku na výboroch tvrdila, že všetci majú rovnaké práva a že by veľmi zvažovala svoju účasť na takýchto pochodoch. Boli tam aj poslanci zo SNS,“ odhaduje Glváč, kde mohol vzniknúť problém. Nemyslí si však, že toto je základný problém, ktorý trápi Slovensko.

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv roztržku považuje za ideologický rozpor medzi SNS a Mostom-Híd. Podľa jeho názoru by bolo vhodné, aby sa do diskusie zapojil aj Smer, ktorý by sa mal viac zasadiť o znižovanie diskriminácie. Kritika zo strany SNS bola podľa neho prehnaná. „Vyjadrenia predstaviteľov SNS na adresu verejnej ochrankyne práv dokazujú, že títo politici vôbec nechápu, načo je úrad verejného ochrancu alebo nechcú akceptovať realitu, ktorá vyplýva z legislatívy,“ mieni Weisenbacher a dodal, že ombudsman nemôže reprezentovať názory alebo záujmy aktuálnej vlády, koalície alebo dokonca jej členov.

Uhorková sezóna

Celú túto situáciu hodnotí politológ Jozef Lenč ako dôkaz toho, že aj keď sú tieto dve strany spolu v koalícií, aj naďalej sú súpermi bojujúcimi o voliča. „V čase uhorkovej sezóny, kedy chcú politické strany nejakým spôsobom upútať pozornosť občasných alebo potenciálnych voličov, si myslím, že je to taká búrka v pohári vody, ktorá má rozvíriť nudu, ktorá v rámci leta je. Zo strany SNS je to snaha získať si voličov, ktorí dnes SNS nevolia a skôr sa prikláňajú k iným stranám, ktoré takisto nepreferujú menšiny,“ zhodnotil politológ.

Reakciu Mostu-Híd považuje Lenč za diplomatickú. „Myslím, že strana Most sa zachovala profesionálne a že naratív ich odpovede bol relevantný.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #pride #Most-Híd #Smer #Mária Patakyová