SaS a OĽaNO chcú zvolať mimoriadny výbor a pýtať sa Matečnej na situáciu v agrorezorte

Opozičné hnutie OĽaNO a strana SaS zároveň zbierajú podpisy na zvolanie mimoriadneho výboru, na ktorom by mala ministerka pôdohospodárstva vysvetliť situáciu v pôdohospodárstve.

19.07.2018 14:11 , aktualizované: 20.07.2018 13:25
vlada, matecna Foto: ,
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
debata (8)

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) nevyvodila žiadnu zodpovednosť v prípade problémov, ktoré vyplávali na povrch v agrorezorte. Uviedla to vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bratislave predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

Opozičné hnutie OĽaNO a strana SaS zároveň zbierajú podpisy na zvolanie mimoriadneho výboru, na ktorom by mala ministerka pôdohospodárstva vysvetliť situáciu v pôdohospodárstve.

„Po všetkom, čo vyplávalo na povrch, by ste čakali, že problémy prestanú, alebo že ich zodpovední začnú riešiť,“ skonštatovala Remišová s tým, že sa tak nestalo. Matečná podľa nej doposiaľ nevyvodila žiadnu zodpovednosť ani v prípade riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ani v prípade šéfky Slovenského pozemkového fondu (SPF). „Dnes, ak sa problémy, nevyriešia, tak nám hrozí, že Pôdohospodárska platobná agentúra príde o akreditáciu,“ upozornila.

Zároveň pripomenula, že na problémy neupozorňuje len opozícia, ale už aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ten v pondelok (16. 7.) na tlačovej konferencii priblížil, že z celkovo preskúmaných 36 spisov vo veciach farmárov boli zistené pochybenia v desiatich. V deviatich prípadoch dala Generálna prokuratúra (GP) SR pokyn na začatie trestného stíhania. Remišová skonštatovala, že sú to chyby pod vedením ministerky Matečnej.

Poslanec Národnej rady (NR) SR za hnutie OĽaNO Ján Budaj priblížil, že začnú zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Podľa neho ich budú mať vyzbierané ešte vo štvrtok. Dodal, že Matečná bude musieť vysvetliť obvinenia na jej osobu. Kriticky sa vyjadril aj ku generálnemu prokurátorovi, ktorý podľa neho nie je dostatočne konkrétny. „Čo bude s tými prokurátormi, ktorí toto zamietli pod koberec?“ pýtal sa Budaj.

SPF: OĽaNO a SaS účelovo zavádzajú

Opozičné hnutie OĽaNO a strana SaS účelovo zavádzajú a obvinili fond spolu s jeho riaditeľkou Adrianou Šklíbovou z nečinnosti v oblasti, ktorá nespadá do jeho právomocí, tvrdí SPF.

„Zo zákona nemá (SPF – pozn.) žiadnu kompetenciu pri poskytovaní či kontrole oprávnenosti čerpania priamych platieb či dotácií z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Slovenský pozemkový fond vykonáva správu pozemkov vo vlastníctve SR a nezistených vlastníkov a tieto pozemky prenajíma žiadateľom podľa zákonom stanovených kritérií,“ priblížil hovorca SPF Martin Kormoš.

Zároveň dodal, že SPF nedisponuje informáciami o údajnom pripravovanom prenájme pozemkov na východnom Slovensku bez splnenia zákonných podmienok. Fond vyzval predsedníčku poslaneckého klubu OĽaNO Veroniku Remišovú, aby fondu poskytla všetky relevantné informácie, na základe ktorých tvrdenie uviedla.

Za dobu pôsobenia riaditeľky SPF Adriany Šklíbovej boli podľa hovorcu fondu zavedené viaceré projekty vedúce k stransparentneniu a zefektívneniu procesov. „Uvedené zmeny ocenila samospráva, farmári, členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a ďalšie agrárne komory,“ priblížil Kormoš s tým, že informácie uvedené opozičnými stranami boli opakovane vyvrátené aj pred poslancami Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Gabriela Matečná #PPA #SASKA