Vyčkávanie v kauze polovojenského tábora Nočných vlkov

Ak niekto čakal okamžité riešenie, tak sa mýlil. Polovojenský súkromný tábor s armádnou výzbrojou, ktorý odhalili fotografie z drona, zostane zatiaľ tak, ako je. Polícia sa konať nechystá, lebo nezaznamenala protizákonné aktivity.

20.07.2018 12:53 , aktualizované: 19:31
nocni vlci, dolna krupa Foto: ,
Európsky štáb ruského nacionalistického motorkárskeho klubu Noční vlci v Dolnej Krupej.
debata (326)

Ministerstvo obrany bude čakať do konca augusta, kým dostane späť techniku, ktorú sem požičalo. Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď si myslí, že je to málo a očakával by väčšiu aktivitu najmä zo strany Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva. V areáli má totiž sídlo európska pobočka ruského motorkárskeho gangu Noční vlci, ktorý je financovaný ruským štátom.

To, že odvolali Čaploviča, je výsmech. Je to odborník, ktorý 25 rokov slúži Ozbrojeným silám a oni ho odvolajú za niečo, za čo naozaj nemôže. Keď zistil, čo sa deje, iniciatívne zmluvu ukončil a žiadal vrátenie techniky.
Jaroslav Naď

Denník Pravda v piatkovom vydaní upozornil na existenciu polovojenského tábora pri Dolnej Krupej, zverejnil aj fotografie, na ktorých vidieť, ako v rozsiahlom areáli obohnanom ostatným drôtom parkuje tank, obrnený transportér. V priestore je tiež zrejme strelnica a tankodróm, ktorý je určený na nácvik jazdy na vojenských vozidlách. Časť tohto arzenálu požičalo ministerstvo obrany.

Zmluva o nájme v centrálnom registri ukazuje, že toho bolo viac. Rezort dal do prenájmu samopaly, guľomety, kanón a dokonca aj stíhačku Mig. Hoci tvrdí, že sú to výstavné a nefunkčné kusy, zábery na sociálnej sieti, na ktorých sa polovojenská skupina Slovenskí branci preháňa po areáli v tankoch a so zbraňami v rukách, naznačujú, že časť techniky funkčná je.

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď upozorňuje, že už samotné spojenie dobre ozbrojených Nočných vlkov a Slovenských brancov je bezpečnostným rizikom. „Ruskí Noční vlci sú uznávanými bezpečnostnými expertmi po celom svete považovaní za odnož vojenskej spravodajskej služby Ruskej federácie. Vytvorenie Európskej pobočky Nočných vlkov pri Trnave preto predstavuje obrovský bezpečnostný problém,“ vysvetlil Naď.

Európsky štáb ruského nacionalistického...
Európsky štáb ruského nacionalistického...
+4Európsky štáb ruského nacionalistického...

Na fotografiách, ktoré zverejnili Slovenskí branci, nie sú nefunkčné tanky a transportéry bez motorov a prevodoviek. „Technika, na ktorej členovia tejto skupiny jazdili, je repasovaná, opravená," zdôraznil analytik. Za neskutočné považuje to, že takúto výzbroj použila skupina, ktorá bola na zozname extrémistických organizácií ministerstva vnútra. „Vysokopostavení členovia ruských Nočných vlkov, ktorí v areáli prespali, sa k tomuto arzenálu tiež dostali. To je problém, ktorý musí mať následky,“ doplnil Naď. Podľa neho polícia aj rezort obrany robia málo, väčšiu aktivitu by očakával od Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva. „Treba zistiť, akú techniku majú, odkiaľ je. Podľa mojich informácií sú tam sklady plné arzenálu,“ konštatoval.

Vojenský historický ústav, ktorý spadá pod ministerstvo obrany, požičal tanky, zbrane a transportéry občianskemu združeniu Múzeum historických vozidiel Trnava. To vedie Jozef Hambálek, ktorý je zároveň majiteľom areálu v Dolnej Krupej a tiež šéfom európskej pobočky Nočných vlkov.

Pôvodným účelom nájmu malo byť zriadenie múzea v tomto priestore, nie vojenského cvičiska. Po publikovaní fotografií z drona rezort nájomnú zmluvu zrušil. Po zbrane si však nepríde hneď. „Najneskôr do konca augusta nám to musia vrátiť, je tam jednomesačná výpovedná lehota v zmysle zverejnenej zmluvy,“ reagovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) dočasne pozastavil výkon funkcie riaditeľovi ústavu Miloslavovi Čaplovičovi. Podľa ministra si mal šéf múzea preveriť, aké má pozadie Hambálkovo združenie.

„To, že odvolali Čaploviča, je výsmech. Je to odborník, ktorý 25 rokov slúži Ozbrojeným silám a oni ho odvolajú za niečo, za čo naozaj nemôže. Keď zistil, čo sa deje, iniciatívne zmluvu ukončil a žiadal vrátenie techniky. Mám dokonca listinný dôkaz, že Čaplovič zmluvu zrušil skôr, ako o tom vôbec minister vedel,“ zhodnotil Naď s tým, že riaditeľ ako historik nemal povinnosť preverovať pozadie neziskovky. Ak niekto zanedbal svojej povinnosti, tak je to podľa Naďa Vojenské spravodajstvo, ktoré by malo automaticky preverovať, kam smeruje vyradený vojenský materiál.

Polícia opakuje rovnaké stanovisko, že nezaznamenala porušenie zákona a že celú situáciu monitoruje. Vo štvrtok tam vykonala kontrolu a presvedčila sa vraj o tom, že zhromaždený vojenský materiál je naozaj neschopný streľby.

Ministerstvo hospodárstva denníku Pravda potvrdilo, že Jozefa Hambálka od roku 2014 eviduje ako držiteľa osvedčenia o zápise v registri zberateľov znehodnotených výrobkov obranného priemyslu. Znamená to, že môže od armády alebo polície odkupovať vyradenú techniku. Venuje sa aj prestavbe starej vojenskej techniky na funkčné hasičské vybavenie.

Hambálek založil Dobrovoľné hasičské združenie Pole, je priateľom bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer), čo exminister potvrdil. Kaliňák sa Hambálka zastal, odôvodnil to tým, že ako dobrovoľný hasič pomáhal zachraňovať životy. „Prečo si mám myslieť, že niekto s takouto vizitkou je bezpečnostným rizikom,“ pýtal sa Kaliňák.

Združenie Pole dostávalo dotácie od rezortu vnútra aj v čase, keď ministerstvo viedol Kaliňák. Denník Pravda sa opýtal súčasného vedenia ministerstva na výšku podpory. Presnú sumu v odpovedi neuviedlo. „DHZ Pole je v kategórií Š a tieto zbory dostávajú dotácie vyššie ako zbory iných kategórií. Dotácie putujú presne na to, na čo sú určené: technika, materiálno-technické zabezpečenie. Na druhej strane zbor kategórie Š nemá nárok na žiadne paušálne náhrady, nedostávajú techniku a nepreplácajú sa im pohonné hmoty,“ informovalo ministerstvo. Hambálkov zbor od svojho vzniku v roku 2011 podľa rezortu plní špecifické úlohy. Zasahoval pri všetkých rozsiahlejších udalostiach ako napríklad pri povodniach v Devíne alebo vo Vrátnej.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

326 debata chyba
Viac na túto tému: #Noční vlci #Peter Gajdoš