Gajdoš sa pre Slovenských brancov obrátil na Generálnu prokuratúru

Minister obrany Peter Gajdoš podáva podnet na Generálnu prokuratúru na preskúmanie činnosti polovojenskej organizácie Slovenskí branci.

23.07.2018 11:13 , aktualizované: 12:11
peter gajdoš Foto: ,
Minister obrany Peter Gajdoš.

„Vzhľadom na medializované udalosti z posledných dní som sa rozhodol podať podnet na generálnu prokuratúru, aby preskúmala činnosť polovojenskej organizácie Slovenskí branci,“ vyhlásil.

„Odmietame ďalej tolerovať, aby niekto bez jasného cieľa militarizoval spoločnosť,“ uviedol Gajdoš.

„Jediným legálnym spôsobom, ako sa môžu ľudia pripraviť na obranu vlasti, je vstup do slovenskej armády,“ povedal šéf rezortu obrany a dodal, že plánuje zistiť, či činnosť brancov nepodkopáva bezpečnosť krajiny.

Preveria používanie insígnií

Od generálnej prokuratúry chce minister počuť, či je činnosť Slovenských brancov v súlade so slovenskými zákonmi. „Nie je možné, aby tu pôsobila paralelná vojenská skupina, ktorá chce alternovať ozbrojené sily vo svojej činnosti,“ zdôraznil minister, ktorý sa dištancuje od aktivity tejto polovojenskej organizácie. Rovnako odmieta spoluprácu s takýmito organizáciami.

V súvislosti s informáciami o tom, že s brancami spolupracujú skutoční vojaci, minister povedal, že v súčasnosti neporušujú platné zákony, ich velitelia ich nemôžu personálne riešiť. „Ale to neznamená, že do budúcnosti to necháme bez povšimnutia. To, čo získava výcvikom profesionálny vojak, by nemalo byť zneužívané na výcvik takýchto polovojenských skupín,“ zdôraznil minister.

Na základne stanoviska GP SR sa ministerstvo bude podľa Gajdoša snažiť riešiť aj túto situáciu, tiež zneužívanie insígnií Ozbrojených síl SR, ako aj používanie vojenskej techniky takýmito organizáciami.

Kontrola zmlúv pre Nočných vlkov

Gajdoš rovnako nariadil preveriť zmluvy medzi Vojenským historickým ústavom a občianskym združením Múzeum historických vozidiel Trnava, ktorej konateľom je prezident motorkárskeho klubu Noční vlci Európa. Tí si nedávno pri obci Dolná Krupá otvorili svoju pobočku s viacerými kusmi vojenskej techniky.

V areáli si ruský motorkársky gang založil pobočku, ktorá je vlastne polovojenským táborom. Ukazujú to fotografie z dronu, ktoré má denník Pravda k dispozícii.

Európsky štáb ruského nacionalistického...
Európsky štáb ruského nacionalistického...
+4Európsky štáb ruského nacionalistického...

Na fotografiách je vidieť tanky, obrnené vozidlá aj strelnicu. Podľa polície ide o pojazdné vozidlá, ktoré však nie sú schopné streľby. Polícia po návšteve miesta minulý týždeň tiež uviedla, že v objekte sa strelnica nenachádza. „Ide historické exponáty, expozícia v tomto objekte je plánovaná už na jeseň tohto roka a má byť sprístupnená verejnosti,“ informovala polícia na sociálnej sieti.

V areáli trénujú Slovenskí branci

Vyjadrenie polície o historických exponátoch a plánovanej expozícii spochybňujú fotografie polovojenskej skupiny Slovenskí branci, na ktorých je zachytený tréning v tomto areáli.

Snímky zverejnili na sociálnej sieti, je na nich vidieť, ako členovia skupiny jazdia v časti, kde je tankodróm. Sedia v tankoch aj v obrnených transportéroch, v rukách majú strelné zbrane.

Slovenských brancov monitoruje ministerstvo vnútra práve preto, že patria k militantným skupinám so sklonom k extrémizmu.

Noční vlci

  • Najznámejší ruský motorkársky klub vznikol ešte v roku 1989 ako prvý svojho druhu vo vtedajšom Sovietskom zväze.
  • Na konci milénia sa začal viac politizovať. Obrátil sa k myšlienkam ruského nacionalizmu a osobe Vladimira Putina.
  • Na svoje aktivity dostávali od ruského štátu milióny rubľov. Podieľali sa na ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym, za čo si od Putina vyslúžili vyznamenania.
  • Spojené štáty americké a Kanada motorkársky klub a jeho vodcu Aleksandra Zaldostanova za podiel na ozbrojených akciách a verbovanie ozbrojencov pre konflikt na Ukrajine zaradili na svoje sankčné zoznamy.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #minister obrany #Slovenskí branci #Peter Gajdoš