V súťaži na novú budovu ministerstva spravodlivosti sú štyri ponuky

V súťaži na novú administratívnu budovu pre ministerstvo spravodlivosti sú štyri ponuky, ktoré po vyhodnotení spĺňajú ekonomické, technické a bezpečnostné kritériá. Informoval o tom na sociálnej sieti šéf rezortu justície Gábor Gál (Most-Híd) s tým, že jednu z nich vyberie, keďže priestorová situácia ministerstva a Najvyššieho súdu SR už viac nie je únosná.

23.07.2018 17:25
ministerstvo spravodlivosti, ministerstvo Foto: ,
Budova ministerstva spravodlivosti.
debata (5)

Minister pred niekoľkými dňami listom požiadal všetkých uchádzačov, ktorí sa do súťaže zapojili, o aktualizáciu ponúk. „Dôvodom je zaistenie ešte väčšej transparentnosti pri výbere a fakt, že za obdobie od vyhlásenia súťaže sa mohli zmeniť okolnosti, ktoré mohli mať vplyv vo vzťahu k pôvodne nastaveným podmienkam,“ vysvetlil.

Inzerát na výber novej administratívnej budovy zverejnila v tlači ešte pred rokom bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Podobne ako bývalá ministerka, ani súčasný minister nevyužil ponuky finančných skupín Penta a J&T, ktoré sa v súťaži ukázali ako najlepšie. Gál svoje váhanie zdôvodnil etickou dilemou, nakoľko obe finančné skupiny majú v spoločnosti naštrbenú reputáciu.

Čas majú do konca roka 2019

Rezort sa podľa Gála potrebuje odsťahovať z budovy na Župnom námestí, o ktorú sa delí s Najvyšším súdom SR, najneskôr do konca roku 2019. Dôvodom je, že budova už kapacitne nevyhovuje obom inštitúciám a tiež akútne potrebuje rekonštrukciu. V prípade výstavby vlastnej budovy by túto lehotu podľa Gála nebolo možné stihnúť, a tak či tak by ministerstvo skončilo v dočasnom prenájme, čo by aj z dôvodu viacnásobného sťahovania nebolo pre štát hospodárne. Minister sa tiež obáva, že opakovaná súťaž by mohla viesť k rovnakému výsledku ako súčasná.

Exministerka Žitňanská oznámila 14. júla 2017, že spúšťa výber novej administratívnej budovy pre svoj rezort. K tomuto kroku pristúpila po tom, ako sa nepodarilo nájsť v hlavnom meste vhodný verejnoprávny priestor. Súťaž bola otvorená, rezort si vyhradil právo nevybrať žiadnu ponuku.

Kancelárske priestory chcel rezort prenajímať s neskoršou možnosťou odkúpenia. Do súťaže prišlo celkom 11 ponúk, do druhého kola postúpilo deväť. Sťahovanie chcela pôvodne Žitňanská zrealizovať najneskôr do konca marca 2019. Ministerka neskôr vyhlásila, že pri výbere nového sídla bude zohľadňovať aj to, akí koneční užívatelia výhod sú za developermi, ktorí ministerstvu predložili ponuky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Gábor Gál