Polícia vyšetruje brutálny útok v Žiline, útočníkov obvinila

Ďalšia brutálna bitka na ulici, tentoraz v Žiline. Napadnutí mali byť až traja ľudia.

23.07.2018 19:10 , aktualizované: 24.07.2018 11:52

Len 21-ročný Daniel skončil v nemocnici s krvácaním do mozgu a jeho stav je kritický. Polícia zadržala podozrivých už cez víkend a v utorok 21-ročného Lukáša, 22-ročného Tadeáša a 23-ročného Petra obvinila z ublíženia na zdraví a výtržníctva, informoval žilinský policajný hovorca Radko Moravčík. O dôvodoch incidentu polícia zatiaľ mlčí.

Spracovaný bol aj podnet na ich vzatie do väzby. V prípade dokázania viny im hrozí trest na štyri roky až 10 rokov. Ako dodal Moravčík, polícia na prípade aj naďalej intenzívne pracuje a vykonáva všetky potrebné úkony a opatrenia. Všetky okolnosti prípadu, ako aj motív sú predmetom vyšetrovania.

Daniel zo Žiliny mal v noci z piatka na sobotu oslavovať meniny a zároveň aj narodeniny. Po oslave sa vrátil domov, kde stratil vedomie a odviezla ho záchranka. Následne sa otec dozvedel, že jeho syn sa stal terčom útočníkov. Brániť sa ho snažili dvaja muži, ktorí utrpeli zranenia.

O prípade informoval Rádiožurnál verejnoprávnej RTVS, ktorý naznačoval rasový motív útoku. Polícia to zatiaľ nepotvrdila.

Krvácanie do mozgu

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline začal trestné stíhanie vo veci zločinu ublíženia na zdraví a prečinu výtržníctva v spolupáchateľstve. „Môžeme potvrdiť, že sme zadržali tri osoby a v súčasnej dobe vykonávame všetky potrebné úkony a opatrenia za účelom objasnenia skutku. Motív konania je predmetom prebiehajúceho vyšetrovania. Z uvedeného dôvodu nie je možné poskytnúť k prípadu viac informácií,“ informoval hovorca Krajskej polície v Žiline Radko Moravčík.

Obete skončili v žilinskej fakultnej nemocnici. Najhoršie na tom je Daniel. „Pacient bol prijatý s krvácaním do mozgu a musel byť okamžite hospitalizovaný. V súčasnosti sa nachádza na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny a stále je v kritickom stave,“ uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Lenka Záteková. Doplnila, že druhá obeť leží s otvorenou zlomeninou členka na úrazovej chirurgii.

Agresívni radikáli

Zhruba pred dvoma mesiacmi sa podobný útok stal na Obchodnej ulici v Bratislave. Životom naň doplatil mladý Filipínčan Henry Acorda, ktorý skončil v nemocnici a po pár dňoch zraneniam podľahol. Agresora, 28-ročného Juraja H. z Dunajskej Stredy, obvinila polícia zo zabitia. V súčasnosti je vo väzbe, hrozí mu 7 až 12 rokov väzenia. Verejnosť vtedy šokovala brutalita páchateľa, čo zachytila kamera. Po prudkom údere skončil Henry na kolenách a vtedy dostal kopanec priamo do hlavy, po ktorom už nevstal. Juraj mu ešte uštedril niekoľko ďalších úderov a vyložil si na jeho nehybné telo nohu.

Psychológ Karol Kleinmann vníma nárast agresivity. Podľa neho sa niektorí jedinci a skupiny stále viac radikalizujú a zvlášť to platí pre mladých ľudí. „U mladej generácie momentálne sledujeme viac priestoru na agresívnu zábavu tohto typu. Štatistiky potvrdzujú, že mladí sú aj ako vodiči agresívnejší a arogantnejší. Kedysi si mohli svoje emócie a fyzickú silu vybiť na povinnej vojenskej službe, ale dnes pozorujeme istú nevybúrenosť,“ vysvetlil Kleinmann. Podľa neho silu a energiu mladého človeka uplatňujú patologickí jedinci v šarvátkach a bitkách. "Mladá generácia hľadá modus vivendi a žiaľ nachádza ho aj v takýchto násilných činoch. Vyhľadávanie slabších a rýchly pocit výrazného víťazstva sú spôsobené aj hlbokým komplexom menejcennosti. Práve so zbabelosťou sa zvyšuje aj brutalita útokov,“ uzatvoril Kleinmann.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Žilina #polícia #bitka