Lekári od spustenia ezdravia predpísali vyše 20 miliónov ereceptov

V rámci elektronizácie zdravotníctva, ktorá sa spustila od januára, sa vystavilo viac než 20,6 milióna elektronických receptov a vyše 5,4 milióna odborných záznamov ako záznam o poskytnutí zdravotnej starostlivosti, zo zobrazovacieho vyšetrenia a prepúšťacie správy. Vyplýva to z aktuálnych dát Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

25.07.2018 11:33 , aktualizované: 11:57
elektronizácia, zdravotné karty, eheath,... Foto: ,
Elektronické zdravotníctvo sa naostro spustilo tento rok.
debata (2)

Do elektronického zdravotníctva – ezdravia je pripojených 106 nemocníc a 7965 poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Kompetencie zapisovať údaje do ezdravia má v súčasnosti viac ako 25.000 zdravotníkov (nie sú započítané sestry), ale pripojených je iba 11.377 zdravot­níkov.

Lekári by mohli mať tento rok v rámci ezdravia aj prístup k čítaniu laboratórnych výsledkov. Chystá sa aj služba eobjednávanie, pôjde napríklad o objednávanie sa v rámci doplnkových ordinačných hodín, ktoré by mali byť účinné od budúceho roka, avizoval v apríli šéf NCZI Peter Blaškovitš.

Elektronické zdravotníctvo čakajú zmeny

Elektronické zdravotníctvo má tiež v tomto roku prejsť legislatívnymi zmenami. NCZI chce odstrániť sankcie vyplývajúce z vedenia elektronickej dokumentácie. Štát takisto plánuje znížiť byrokraciu lekárnikom, ktorí by pri predložení správne predpísaného elektronického receptu už ďalej nemuseli spracovať ani odosielať papierový recept do zdravotných poisťovní.

Elektronické zdravotníctvo sa naostro spustilo tento rok. Prináša elektronickú komunikáciu medzi lekármi, nemocnicami, laboratóriami, lekárňami. Benefity majú spočívať v lepšom predpisovaní liekov, zabrániť by sa malo i duplicitným či fiktívnym vyšetreniam. Doteraz si vyžiadalo 87,8 milióna eur z eurofondov a štátneho rozpočtu.

Skúsenosti lekárnikov sú zväčša pozitívne

Skúsenosti lekárnikov s používaním elektronických receptov sú zväčša pozitívne. Na tlačovej besede tak zhodnotil doterajšie skúsenosti s používaním e-receptov prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ. „Najväčším benefitom je opakovaný recept,“ uviedol Sukeľ.

Lekár ním môže predpísať niektoré lieky až na 12 mesiacov. Ide o prípady, keď pacient predpísaný liek pravidelne užíva. V ostatných prípadoch zmizne recept po uplynutí platnosti zo systému, takže lekárnik vidí len tie lieky, ktoré si pacient ešte nevybral.

Lekár posiela predpis na centrálne úložisko

Pacient má tiež právo vybrať si recept v ktorejkoľvek lekárni a lekár mu nemôže určiť, v ktorej ho vyberie. Ak by sa to stalo, môže dostať pokutu. Lekár v tomto systéme neposiela predpis do konkrétnej lekárne, ale na centrálne úložisko, prostredníctvom ktorého má k receptu prístup každá lekáreň zapojená do systému.

Lekáreň má v súčasnosti možnosť vydať pacientovi lieky len na základe jeho rodného čísla. Sukeľ však upozornil na domovy seniorov, kde je častá prax, že pracovník prinesie do lekárne veľké množstvo preukazov. Nie je to podľa neho úplne ideálne riešenie. Aj pacienti by si mali dávať pozor na ochranu svojich osobných údajov, zdôraznil prezident SLeK.

Zatiaľ len menšie nedostatky

Pri elektronických predpisoch lekárne zatiaľ zaznamenali len menšie technické nedostatky. Napríklad pomalé pripojenie na internet v lekárni alebo aplikácie zdravotných povinností, ktoré nedostatočne komunikovali s e-zdravím.

V súčasnosti majú byť všetky recepty elektronické, ale ich kópiu môže pacient dostať aj v papierovej podobe. Stačí o ňu požiadať lekárov, hoci mnohí poskytujú papierové vyhotovenie aj bez vyzvania.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #elektronické zdravotníctvo #eZdravie