Dohoda o zastropovaní dôchodkového veku v koalícii stále nepadla

Vládna koalícia sa stále nedohodla, ako chce riešiť zastropovanie veku odchodu do dôchodku. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) hovorí, že na stole sú dva možné návrhy.

26.07.2018 14:21
debata (1)

„Táto otázka je v tejto chvíli otvorená, je to vec politických rozhodnutí, koaličná rada sa bude musieť touto otázkou zaoberať. Sú dva návrhy.“ uviedol vo štvrtok Richter.

V súčasnosti je v parlamente návrh ústavného zákona, ktorým sa má vek odchodu do dôchodku ohraničiť 64 rokmi. Hlasovanie v prvom čítaní však bolo presunuté na septembrovú schôdzu parlamentu. Strana Smer-SD avizovala, že ak do jesene nevznikne dohoda na ústavnom zákone, strana predloží obyčajný zákon, ktorým sa má dôchodkový vek zastropovať. „V septembri sa bude hlasovať, ale o ústavnom zákone až v druhom čítaní je potrebná ústavná väčšina. Aký bude ďalší postup, to bude vec politického rozhodnutia, v tomto prípade strany Smer-SD, resp. poslaneckého klubu, ale celkom iste to bude predmetom rokovania koaličnej rady. Je dôležité, aby sa partneri o týchto veciach vzájomne informovali,“ dodal Richter.

Okrem Smeru-SD podporuje návrh na zastropovanie dôchodkového veku strana SNS, ochotné diskutovať o ňom za určitých podmienok sú aj niektoré opozičné strany, odmietla ho strana SaS, kriticky sa k návrhu stavia aj strana Most-Híd.

1 debata chyba