Kramáre prichádzajú o neurochirurgov

Univerzitná nemocnica v Bratislave opäť v problémoch. Z jedného z najdôležitejších oddelení nemocnice na Kramároch odchádzajú štyria neurochirurgovia. Výpovede dali k 26. júlu. Situácia je tam vraj napätá a na odchod sa chystajú ďalší. Neurochirurgia je vysokošpecializované pracovisko, ktoré je zamerané na liečbu chorôb spojených s nervovým systémom, mozgom, miechou a periférnymi nervami. Na Kramároch liečia najzávažnejšie a najkomplikovanejšie prípady z celého Slovenska.

26.07.2018 15:51 , aktualizované: 18:50
nemocnica, kramáre, bratislava Foto: ,
Nemocnica na Kramároch.
debata (40)

Vedenie Univerzitnej nemocnice odchod lekárov potvrdilo. „V súčasnosti plynie dvojmesačná výpovedná lehota štyrom lekárom z Neurochirurgickej kliniky v Nemocnici L. Dérera. Jeden z nich je atestovaný lekár, ostatní traja lekári sú zatiaľ neatestovaní,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Starostlivosť na klinike je podľa nej zabezpečená. "Vedenie UNB robí všetky potrebné kroky k tomu, aby zlepšovalo podmienky na prácu lekárov a ostatných zdravotníckych pracovníkov,“ doplnila hovorkyňa. Akým spôsobom, však nevysvetlila. Kliská neuviedla ani to, koľko lekárov tam pracuje a akým spôsobom zabezpečia ich náhradu.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že sa o situáciu zaujíma a komunikuje s Univerzitnou nemocnicou Bratislava. „Pacient je pre nás na prvom mieste a vedenie kliniky nás ubezpečilo, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená,“ reagovala jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Rezort sa chystá zlepšiť podmienky na klinike. S vedením nemocnice analyzuje zvýšenie počtu postelí, chystajú sa investovať do nemocníc formou kapitálových výdavkov. Už čoskoro bude podľa Eliášovej na klinike nová RTG technika a postupne pribudne ďalšie nové prístrojové vybavenie. "Zároveň kontinuálne pracujeme na tom, aby sa podmienky na prácu lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov zlepšovali,“ dodala.

Vedenie UNB aj ministerstvo len pred dvomi mesiacmi riešili krízovú situáciu na ďalšom dôležitom oddelení, a to ortopedicko-traumatologickom v ružinovskej nemocnici, ktorá tiež patrí pod Univerzitnú nemocnicu. Pacientom pre nedostatok sestier a pokazené prístroje stále presúvali operácie. Zákroky sa mali prekladať aj na chirurgii a urológii. Lekári hrozili výpoveďami z príslužieb.

Tento rok riešil krízovú situáciu Národný onkologický ústav. Lekári viacerých oddelení vedenie niekoľkokrát listami varovali, že kvôli chýbajúcim sestrám sa odkladajú operačné výkony. Nebolo možné zabezpečiť asistovanie pri výkonoch. Upozorňovali, že sa skomplikuje čerpanie dovoleniek a predĺži sa aj čakacia doba na podanie chemoterapie. Keďže generálny riaditeľ Jozef Valocký situáciu ignoroval, viacerí odborníci pohrozili výpoveďami. Situáciu v ústave nakoniec musela riešiť ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Upokojenie nastalo až Valockého rezignáciou.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzitná nemocnica Bratislava #neurochirurgia