Mesiac ako červený rubín, sledujte zatmenie online

Niečo také tu nebolo už tisíc rokov. V piatok z oblohy takmer dve hodiny neuvidíme Mesiac, no Mars vo veľkej opozícii, Saturn, Venušu a Jupiter. Sledujte online.

27.07.2018 13:00 , aktualizované: 22:46
Zatmenie mesiaca Foto: ,
Zatmenie Mesiaca v nemeckom meste Bernkastel-Kues.
debata (23)

Astronóm o priebehu zatmenia

„Uvidíme ho ako červený rubín na tmavej oblohe plnej trblietavých hviezd. Pod ním jasný červenkastý Mars a vpravo Saturn. Nad západným obzorom nás ešte zaujme jagavá Venuša a východnejšie aj jasný Jupiter,“ vysvetľuje Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov. Z úplného tieňa začne Mesiac vychádzať o 23.13 a pol druhej nadránom ho uvidíme opäť jasne.

Spln mesiaca nad starovekým  Poseidonovým...
Zatmenie mesiaca vo švajčiarskych Alpách.
+5Zatmenie mesiaca neďaleko Atén.

„Zatmenie bude pozorovateľné aj voľným okom, ale odporúčam sledovať ho ďalej od svetelného smogu mesta. Viac vyniknú hviezdy a uvidíte aj striebristú Mliečnu cestu. Najvýraznejšia bude vpravo od Mesiaca,“ približuje Rapavý, podľa ktorého je zatmenie Mesiaca druhý najkrajší astronomický jav. Tým prvým je, samozrejme, zatmenie Slnka.

Toto zatmenie Mesiaca bude ešte o čosi výnimočnejšie. Planéty obiehajú okolo Slnka po eliptických dráhach, preto sa Mars raz za vyše dva roky dostáva do pozície, keď je na opačnej strane ako Slnko. Je teda v jeho opozícii. Hoci sa tento jav pravidelne opakuje, vzdialenosť od Slnka je vždy individuálna. Pojem veľká opozícia platí, keď je planéta najbližšie k Slnku aj Zemi zároveň. Vtedy sú planéty nad obzorom počas celej noci a dosahujú maximálnu jasnosť.

Posledná najunikátnejšia veľká opozícia bola v roku 2003, keď bol Mars najväčší za posledných 60-tisíc rokov. „Vtedy sme ho mohli pozorovať aj malým ďalekohľadom a väčším bolo vidno aj fľaky a polárnu čiapočku. Dnes v noci to však nebude možné, pretože na Marse zúri intenzívna prachová búrka,“ pokračuje astronóm. Mars bude od Zeme vzdialený len 58 miliónov kilometrov.

Zatmenie Mesiaca

Tento úkaz nastane, keď sa Slnko, Zem a Mesiac dostanú do jednej priamky a zemský tieň dopadne na Mesiac. Rozoznávame tri typy zatmení. Pri polotieňovom Mesiac vstúpi do polotieňa Zeme, pri čiastočnom Mesiac sčasti vstúpi do úplného tieňa Zeme a sčasti zostáva v polotieni. Pri úplnom zatmení Mesiac vstúpi do tieňa Zeme.

V minulosti ľudia považovali zatmenie za predzvesť katastrofy a báli sa, že Mesiac už nikdy nevyjde na oblohu. „V stredoveku bol Mesiac považovaný za slnko noci, a keď bolo zatmenie, ľudia to pripisovali negatívnym veciam. V legendách, ktoré sú známe v celoeurópskom priestore, sa spomína, že Mesiac pri zatmení pojedali strigy alebo že z neho môže padať zlá rosa, a preto sa zakrývali studne,“ hovorí etnologička Katarína Nádaská.

Kmeň Luiseño v Južnej Kalifornii zasa veril, že Mesiac je chorý a potrebuje ich pomoc, preto mu spievali a modlili sa, aby mu prinavrátili zdravie. Inkovia si mysleli, že Mesiac je krvavý, lebo ho požiera nebeský jaguár. Hrozili mu a pobádali psov, aby vyli a odohnali jaguára.

Zaujímavosti

  • Najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca bolo 31. mája 318. Mesiac nebolo vidno 107 minút a 14 sekúnd.
  • Zatmenie v roku 1504 zachránilo život Krištofovi Kolumbusovi. Uviazol na Jamajke a Indiáni s ním nechceli obchodovať. Keď im pohrozil úplným zatmením Mesiaca, pokladali ho za boha ovládajúceho prírodu. A obchody sa rozbehli…
  • Zatmenie 3. apríla 33 je spájané s ukrižovaním Krista, pri východe Mesiaca bola pozorovaná takmer maximálna fáza čiastočného zatmenia.

Celé zatmenie sa bude odohrávať blízko horizontu, a preto aj astronómovia odporúčajú týchto pár rád pre lepší výsledok fotografií. Podľa Rapavého je lepšie použiť objektív s dostatočne dlhou ohniskovou vzdialenosťou v závislosti od veľkosti čipu. „Pri ohniskovej vzdialenosti jeden meter sa Mesiac na čipe zobrazí s priemerom 9 milimetrov. Najvýhodnejšie by bolo upevniť fotoaparát bez objektívu pomocou redukcie priamo do ohniska ďalekohľadu,“ odporúča Rapavý.

Prepnite na manuálne zaostrovanie, pretože pri takom tmavom Mesiaci automatika nebude fungovať. Na zaznamenanie zmeny farebného odtieňa Mesiaca by ste si mali nastaviť vyváženie bielej ako za slnečného dňa.

Astronóm ďalej radí vyhnúť sa vysokým hodnotám ISO. Môže sa však stať, že expozícia bude pri úplnom zatmení trvať aj niekoľko sekúnd. „V tom prípade by ste mali použiť astronomické ďalekohľady upevnené na masívnej paralaktickej montáži s pohonom, hodinovým strojom, ktorý eliminuje rotáciu Zeme,“ dopĺňa Rapavý. Vďaka tomu je možné použiť aj dlhšie expozície a Mesiac tak nebude rozmazaný.

Pri časozbere je medzi expozíciami odporúčaný interval 4 minúty a vhodné je aj využitie časovača. Fotografie rozložte v grafickom programe a krásna fotka je na svete.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #hviezdy #zatmenie mesiaca #Mliečna cesta