Extrémista Kotleba pôjde za nacistické šeky pred súd

Šéf extrémistickej ĽS NS Marian Kotleba sa postaví pred súd. Dôvodom sú šeky s neonacistickou symbolikou, ktoré rozdal v roku 2017 trom rodinám v Banskej Bystrici. Obžalobou Kotlebu sa bude zaoberať Špecializovaný trestný súd.

27.07.2018 13:52 , aktualizované: 18:00
Marian Kotleba Foto: ,
Marian Kotleba

Prokurátor pri podaní obžaloby poukázal na symboliku sumy 1 488 eur, ktorá sa na šekoch objavila. Kotleba je obvinený z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. V prípade dokázania viny je trest od šiestich mesiacov do troch rokov väzenia.

„V Banskej Bystrici v roku 2017 v priestoroch auly školy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, každý na sumu 1 488 eur, pričom číslo 14 88 je notoricky známe a používané v symbolike extrémistov a je spojením čísel 14 a 88, čím verejne použitím (neo)nacistickej, resp. extrémistickej symboliky čísiel prejavil sympatie k rasistickej a nacistickej ideológii, ktorá smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb a ktorá hlása rasovú, etnickú nenávisť,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Marián Kotleba odovzdáva šek v hodnote 1488 eur. Foto: ĽS NS
kotleba, 1488 Marián Kotleba odovzdáva šek v hodnote 1488 eur.

Poukázala na to, že číslovka 14 symbolizuje 14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu: „We must secure the existence of our people and a future for white children," čo v preklade znamená: „Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.“ V prípade číslovky 88 vysvetlila, že ide o skratku HH, keďže písmeno H je 8. v abecede, čo predstavuje skrátený tvar nacistického pozdravu „Heil Hitler“.

Historik a riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev skonštatoval, že o symbolike sumy na šekoch neexistujú žiadne pochybnosti. „Je to celkom jednoznačné, každý vie, čo znamená 1 488. Tieto symboly sa používajú medzinárodne dlhé roky. Nemôžu sa vyhovárať, že to nie je úmysel,“ podčiarkol historik. Pripomenul tiež, že predstavitelia i sympatizanti ĽS NS používajú podobnú symboliku dlhodobo. Naposledy pri pokuse o premietanie amatérskeho filmu, ktorý oslavuje fašistický Slovenský štát, v popradskom kine. Premietanie bolo po medializácii zrušené a celou vecou sa už zaoberá polícia.

Náhodná symbolika?

„Film chceli premietať 8. augusta. Môžu sa vyhovárať, koľko chcú. Aj ten ich dvojramenný kríž. To, že má dve ramená, to nebola náhoda, ale zámer. Nech mi nikto nehovorí, že nevedeli, že je to znak Hlinkovej gardy. Vedeli to, akurát zmenili farby. To sú jednoznačné zámery, nie je o čom diskutovať. Potrebujú osloviť svojich neonacistických voličov, tak ich oslovujú týmto spôsobom,“ dodal Mičev.

Jeho slová dokazuje aj fakt, že Kotleba nepoužil sumu 1 488 eur na šeku iba raz. Šeky v rovnakej výške rozdával celé roky. V roku 2015 pridelil sumu 1 488 eur Občianskemu združeniu Ranč Nádej z obce Svätý Anton pri Banskej Štiavnici. Dotáciu 1 488 eur dostal od Kotlebu v čase, keď bol ešte banskobystrický župan, aj detský hokejový klub. Rovnakú sumu vyplatil v máji 2013 firme, ktorá sa venuje poradenským službám v oblasti podnikania. Absurdne preto vyznieva obhajoba poslanca tejto extrémistickej strany Milana Uhríka, ktorý v reakcii na šeky pre deti tvrdil, že číslo vyšlo náhodne po tom, čo celkovú vyzbieranú sumu rozdelili pre tri rodiny.

Kotleba nie je prvým poslancom ĽS NS, ktorý čelí obžalobe. Špecializovaný trestný súd v apríli uznal Milana Mazureka za vinného z hanobenia rasy, národa a presvedčenia. Dôvodom boli Mazurekove rasistické vyjadrenia na adresu Rómov, ktoré predniesol v žilinskom rádiu Frontinus. Mazurek dokonca priamo počas procesu spochybňoval súdneho znalca, pretože mal podľa neho židovský pôvod. Súd uložil Mazurekovi pokutu 5 000 eur. Mazurek aj prokurátor sa odvolali, rozsudok preto zatiaľ nie je právoplatný. Rádio dostalo pokutu 15-tisíc eur. Obžalobe za zločiny výroby a rozširovania extrémistických materiálov a prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia čelil aj ďalší kotlebovec Stanislav Mizík. Dôvodom bol status na Facebooku podpísaný jeho menom. Text kritizoval prezidenta Andreja Kisku za to, že udelil štátne vyznamenania osobám so židovským pôvodom či náboženstvom. Mizík odmietol vypovedať a súd ho napokon oslobodil. Nepodarilo sa totiž preukázať, že status naozaj písal on. Keďže aj v tomto prípade sa prokurátor odvolal, vecou sa bude zaoberať Najvyšší súd.

Nízke tresty

Expert na extrémizmus a boj proti propagande Daniel Milo sa nazdáva, že situácia pri postihovaní trestných činov extrémizmu sa za posledné roky na Slovensku zlepšila. „Určite áno, od účinnosti novely Trestného zákona a trestného poriadku v roku 2017. Konečne máme k dispozícii celý systém orgánov, od úrovne polície, kde je špecializovaná jednotka v NAKA, cez Úrad špeciálnej prokuratúry až po Špecializovaný trestný súd. Tým, že sa zaviedla špecializácia, sa tieto veci dokážu oveľa aktívnejšie riešiť,“ mieni odborník a poukazuje na to, že stíhanie poslancov NR SR to dokazuje, polícia navyše podľa jeho slov koná aj v prípade iných medializovaných prípadov. „To tu v minulosti nebolo a veľmi kvitujem aktívny prístup orgánov činných v trestnom konaní. Vidno to aj na štatistikách, ktoré išli hore, či už v počte začatých trestných stíhaní, ale aj v počte odsúdených,“ zdôraznil Milo.

Problémom sú však často nízke tresty. „Súdy na Slovensku majú tendenciu rozhodovať formálne, nie meritórne. Teda ak aj príde k nejakému postihu, tak väčšinou sa nájde nejaký procesný dôvod alebo sa to prekvalifikuje, ale zriedkakedy príde k odsúdeniu na nepodmienečné tresty za propagáciu extrémizmu a s tým súvisiace trestné činy,“ nazdáva sa ľudskoprávny aktivista Peter Weisenbacher.

Podobne to vidí aj Mičev. „Títo ľudia musia pocítiť, že takto to ísť nemôže. A zatiaľ to necítia, veď aj rozsudky sú úplne smiešne. Je tu veľa vecí, ktoré sú za hranicou zákona, a nikto nebol doteraz potrestaný, prípadne nedostatočne, a je jasné, že tí ľudia si trúfajú stále viac a viac. Dajú niekomu pokutu ako Mazurekovi, a on si z toho bude ešte robiť srandu. Myslím si, že mnohí policajti a sudcovia sú opatrní, aby ich títo ľudia nenapádali, že porušujú ich práva. Máme strach, bojíme sa pomenovať veci pravým menom,“ myslí si historik.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #obvinenie #extrémizmus #Marian Kotleba #ĽSNS #Úrad špeciálnej prokuratúry