Šajgalík: Zo strany ministerstva školstva necítime prejav dobrej vôle

Slovenská akadémia vied (SAV) je jednotná a žiada, aby sa pokračovalo v procese transformácie ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie (VVI). Povedal to šéf SAV Pavol Šajgalík s tým, že takéto stanovisko bolo prijaté ešte 13. júla na stretnutí riaditeľov ústavov, šéfov vedeckých rád, členov snemu SAV aj predstaviteľov odborov.

27.07.2018 14:44
Pavol Šajgalík Foto: ,
Pavol Šajgalík.
debata (35)

„Dostávame sa do začarovaného kruhu. My v dobrej vôli odovzdávame všetky dokumenty, ale nemáme presvedčenie a pocit, že zo strany rezortu školstva je prejavená dobrá vôľa,“ uviedol Šajgalík. Zopakoval, že aktuálny stav pre SAV znamená, že ak má pravdu ministerstvo, máme VVI, na ktoré neprešiel majetok duševný ani hmotný a sedia v priestoroch štátnych inštitúcií. „Tento stav je protiprávny. Zároveň riaditelia v tomto stave si nie sú istí, či sú riaditeľmi,“ vysvetlil s tým, že kontinuita nie je zachovaná a ústavy majú vážne problémy.

Šajgalík zároveň oznámil, že v piatok budú odoslané na ministerstvo školstva vnútorné predpisy posledných dvoch ústavov. „Táto povinnosť bude splnená,“ deklaroval.

Podľa advokáta SAV nepostupovala netransparentne

Advokát Radovan Pala, ktorý SAV zastupuje, odmietol, že by akadémia pri súpise majetku postupovala netransparentne, ako uviedla ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS). "Zákon nepredpokladá, že SAV, až na nejaké výnimky, predloží ministerstvu akékoľvek dokumenty o majetku. Nie je teda možné hovoriť, že by akadémia nesplnila nejakú povinnosť vo vzťahu k evidencii majetku. Zároveň, zákon to nevyžaduje na to, aby došlo k zápisu do Registra VVI.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská akadémia vied #Pavol Šajgalík #verejné výskumné inštitúcie