Bratislavskú nemocnicu valcujú problémy

Na Univerzitnú nemocnicu v Bratislave, ktorú tvorí päť nemocníc, sa to sype zo všetkých strán.

27.07.2018 20:00
nemocnica Ružinov Foto: ,
Nemocnica v bratislavskom Ružinove.
debata (32)

Špičkové pracovisko neurochirurgie na Kramároch opúšťajú štyria lekári, petržalská nemocnica mala krízový stav pri operačných sálach a v ružinovskej pokračujú problémy na ortopedickej klinike. Len pred dvomi mesiacmi sa tam totiž vzbúrili lekári. Poukazovali na to, že chýba prístrojové vybavenie aj personál a pacientom presúvajú operácie.

Vedenie Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB) malo túto situáciu riešiť. Napriek tomu denník Pravda dostal podnety od pacientov na nedostatočnú činnosť ortopédie. „Mám už dlhšie problém s nohou a konečne som sa dostal k ortopédovi do Ružinova. Ale nevedeli mi poriadne urobiť ani vyšetrenie, vraj majú pokazené prístroje,“ uviedol 70-ročný muž. Dôchodca teraz nevie, či si má hľadať iného lekára. „Mojej známej odložili operáciu, vraj od augusta dali výpovede lekári. Človek nevie, čo si má myslieť a ako mám vlastne postupovať. Na koho sa mám obrátiť?“ pýta sa. Dostať sa k ortopédovi podľa neho nie je vôbec jednoduché.

To, že sa situácia na ortopedickej klinike zhoršila, potvrdzuje aj 62-ročná Anna. „Bola som na operácii pred tromi rokmi a operáciu kolena som tu absolvovala aj minulý mesiac. Musím povedať, že je to tu oveľa horšie. Sestry lietali, nemali čas na nás všetkých, neviete si predstaviť, čo to znamená, keď potrebujete poriešiť základne veci, napríklad ísť na toaletu, a nemá vám kto pomôcť,“ hovorí.

Jediní na Slovensku

Ortopedická klinika v Ružinove je jediné pracovisko na Slovensku, kde sa operujú vážne stavy chrbtice, ale aj problémy spojené s onkologickými chorobami. Ešte v máji sa vzbúrila časť lekárov kliniky. Listom sa obrátili na riaditeľa Juraja Kovácsa a poukazovali na zlyhanie starostlivosti o akútnych pacientov, na chýbajúce či pokazené prístrojové vybavenie. Kritické podmienky podľa nich mali ohrozovať samotných pacientov, ktorí mali ležať v izbách s inými infekčnými chorobami. Preto im mali stúpnuť aj počty nemocničných nákaz.

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová si myslí, že problémy s personálom či prístrojmi by najväčšia nemocnica na Slovensku nemala mať. „Pacient si má právo vybrať zdravotnícke zariadenie, kde sa chce liečiť, ale na druhej strane, od koncového pracoviska by sme očakávali, že bude naozaj zabezpečená zdravotná starostlivosť, že sa nebudú prekladať operácie, že na to pacient nebude doplácať,“ vypočítava Lévyová. Situáciu v najväčšej nemocnici podľa nej citlivo vnímajú všetci pacienti.

Šéfka pacientskej organizácie si myslí, že poriadok by malo urobiť ministerstvo zdravotníctva, keďže je zriaďovateľom nemocnice. „Veríme, že prijmú také riešenie, ktoré povedie k stabilizácii zdravotníkov,“ povedala s tým, že personál nemá dobré podmienky na prácu, sestry majú neúmerne veľa služieb, sú preťažené, nemajú čas čerpať si dovolenky a aj preto odchádzajú.

Stabilizovaná situácia?

Vedenie Univerzitnej nemocnice v tom problém nevidí. Podľa hovorkyne Evy Kliskej je situácia na ortopedickej klinike stabilizovaná, žiaden z lekárov nepodal výpoveď a operácie sú realizované v štandardnom režime. Pripúšťa však, že plánované operácie v niektorých prípadoch odložili. „Tieto posuny operatívy sú však krátkodobého charakteru u konkrétnych pacientov, maximálne niekoľko dní,“ povedala Kliská s tým, že odklady sa netýkajú akútnych stavov. Posun zákrokov podľa nej spôsobil nefunkčný röntgen. Všetky ostatné vyšetrenia CT prístrojom alebo MR vyšetrenia sú pacientom poskytované v priestoroch nemocnice Ružinov.

Ministerstvo zdravotníctva sa podľa hovorkyne Zuzany Eliášovej o situáciu v nemocniciach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti v pravidelných intervaloch zaujíma prostredníctvom Úradu pre riadenie podriadených organizácií a rovnako je to aj v tomto prípade. „Nemocnica nás informovala, že situácia na klinike je stabilizovaná, odklad plánovaných operácií na ortopédii je len niekoľko dní, a to z dôvodu dočasnej nefunkčnosti röntgenu,“ povedala Eliášová s tým, že vyšetrenie RTG prístrojom je pacientom k dispozícii dočasne v ostatných nemocniciach UNB – v Petržalke, v Starom Meste, alebo aj v ružinovskej poliklinike.

Nové prístroje

Hovorkyňa rezortu pripomenula, že ružinovská nemocnica čoskoro dostane dva kompletne nové RTG prístroje. „Aktuálne nemocnica finalizuje stavebné úpravy na vsadenie prístrojov do priestoru,“ povedala.

Tento týždeň dali výpovede štyria lekári z jedného z najdôležitejších oddelení nemocnice na Kramároch – z neurochirurgickej kliniky. Situácia je tam vraj napätá a na odchod sa chystajú ďalší. Neurochirurgia je vysokošpeciali­zované pracovisko, ktoré je zamerané na liečbu chorôb spojených s nervovým systémom aj mozgom. Na Kramároch liečia najzávažnejšie a najkomplikovanejšie prípady z celého Slovenska. Vedenie UNB aj ministerstvo tvrdia, že zdravotná starostlivosť je tam pre pacientov plne zabezpečená.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #zdravotníctvo #Univerzitná nemocnica Bratislava