Prichádza vlna horúčav, môže byť aj teplejšie

Po týždňoch premenlivého počasia, keď sa horúčavy striedali s chladom, máme pred sebou dni, keď sa poriadne zapotíme. Teploty budú na juhu atakovať 35 stupňov.

28.07.2018 06:00
teplo, počasie, horúčavy, koliba Foto: ,
Teplo neodradilo od hier vonku.
debata (12)

Čaká nás najhorúcejšie obdobie tohtoročného leta. Potvrdzuje to klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v Bratislave Pavol Faško. V sobotu by mali teplomery ukazovať v najteplejších oblastiach aj 34 stupňov. Od nedele by malo byť teplejšie o stupeň. Príjemnejšie bude iba v severnejších okresoch a vo vyšších nadmorských výškach, kde bude „len“ okolo 28 stupňov.

„Aktuálna vlna horúčav k nám prichádza od juhozápadu. Prúdenie horúceho vzduchu podporuje tlaková níž medzi Islandom a Britskými ostrovmi, tento stav by mal trvať asi do polovice nasledujúceho týždňa. Ešte teplejšie bude v juhozápadnej Európe v oblasti Španielska, Portugalska či Francúzska, kde sú predpoklady aj na teploty vo výške do 40 stupňov,“ zdôraznil Faško. Upozornil, že podobne ako v uplynulom týždni aj v najbližších dňoch hrozia popri vysokých teplotách aj búrky, ktoré môžu byť na niektorých miestach veľmi intenzívne. SHMÚ vydal na tento víkend výstrahy pred vysokými teplotami. Dnes platia výstrahy prvého stupňa pre celú južnú časť Slovenska, zajtra budú v južných okresoch stredného a západného Slovenska v platnosti dokonca výstrahy druhého stupňa. Podľa Faška by ľudia nemali túto situáciu podceňovať a pobyt vonku by mali najmä od poludnia do 16. hodiny obmedzovať na minimum.

Úrad verejného zdravotníctva odporúča nezabúdať na pitný režim – dospelí by mali cez deň vypiť aspoň tri litre čistej vody. Neodporúčajú sa piť sladké nápoje, kávu ani alkohol. Hlavný hygienik Ján Mikas upozorňuje, že mimoriadne opatrní by mali byť seniori, ale aj rodičia malých detí. Vysoké teploty sú pre organizmus veľkou záťažou. Na slnko by nemali vychádzať ani ľudia s chronickými ochoreniami. Mikas odporúča konzumovať ľahké a nízkoenergetické jedlá, ktoré nezaťažia organizmus. Čo sa oblečenia týka, prednosť by mali dostať svetlejšie farby. Vlna horúčav by podľa klimatológa mala vydržať asi do polovice budúceho týždňa, potom teploty mierne klesnú. Na najteplejších miestach Slovenska by už nemali byť v ďalších dňoch, vrátane prvého augustového víkendu, vyššie ako 30, maximálne mierne nad 30 stupňov. „Či horúčavy, ktoré sú pred nami, môžu byť teplotným vrcholom tejto letnej sezóny? Nemusia. Ešte stále je dosť času na ďalšie teplé či horúce dni, zatiaľ len nevieme, aké výrazné budú tie teploty a ako dlho budú trvať,“ podčiarkol Faško.

Podľa klimatológa bude určite prekonaný aj teplotný rekord tohtoročnej letnej sezóny. Zatiaľ najteplejším dňom bol 21. júl, keď v Senici namerali 33,8 stupňa. Aj keď sa to vzhľadom na premenlivosť v počasí možno nezdá, tropických dní tohto leta, ktoré už máme za sebou, bolo viac ako dosť. „Napríklad v Podhájskej bude dnes, v sobotu už 30. tropický deň, v Žihárci 29., v Rimavskej Sobote 28. a v Dudinciach 26. deň, keď teplota vzduchu vystúpila nad 30 stupňov,“ zdôraznil Faško. V ďalších dňoch tieto čísla ešte narastú.

Ako bude

Sobota 28. júla – Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Teplo. Denné teploty 29 až 34 °C.

Nedeľa 29. júla – Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Veľmi teplo. Nočné teploty 21 až 16, denné 30 až 35 °C.

Pondelok 30. júla – Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Veľmi teplo. Nočné teploty 22 až 17, denné 30 až 35 °C.

Utorok 31. júla – Jasno až polojasno. Veľmi teplo. Nočné teploty 22 až 17, denné 30 až 35 °C.

Streda 1. augusta – Jasno až polooblačno. Veľmi teplo. Nočné teploty 22 až 16, denné 30 až 35 °C.

zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #teplo #SHMÚ