Teploty prekročili už predpoludním 30 stupňov, hrozia búrky aj povodne

O tom, že nedeľa bude na Slovensku poriadne horúca, svedčí aj fakt, že už o 10.30 h vystúpila na viacerých miestach teplota nad 30 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

29.07.2018 12:22 , aktualizované: 17:17
počasie, leto, teplo, horúčavy Foto: ,
Výstrahy pred horúčavou platia aj na pondelok a utorok (30., respektíve 31.7.).
debata (1)

„Okrem lokality Gbelce (okres Nové Zámky), kde namerali 30,4 stupňa Celzia, bolo pár desatín nad hodnotou 30 stupňov aj v Bielom Kostole pri Trnave, v Kamenici nad Hronom, v Sekerešove, v Slovenskom Grobe, v Čaklove či Moldave nad Bodvou,“ konkretizujú meteorológovia.

SHMÚ vydal na nedeľňajšie popoludnie pre oblasť juhozápadu a časť stredného Slovenska výstrahu 2. stupňa pred teplotami. V čase od 14.00 h do 17.00 h môže v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji a tiež v okresoch Krupina a Veľký Krtíš v Banskobystrickom kraji dosiahnuť teplota až 35 stupňov Celzia.

Pre Trenčiansky kraj a časti Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja vydali meteorológovia výstrahu 1. stupňa, teploty sa tam od 13.00 h do 18.00 h môžu vyšplhať na 33 až 34 stupňov.

Výstrahy pred horúčavou platia aj na pondelok a utorok (30., respektíve 31.7.).

Okrem horúčav je potrebné rátať i s búrkami

V oblasti Podpoľania a Novohradu v južnej časti Banskobystrického kraja sa zvyšuje riziko silných búrok s krúpami. Pre okresy Detva, Zvolen, Lučenec a Veľký Krtíš vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu pred búrkami 2. stupňa, platí do 19.00 h.

Týchto okresov sa do 19.30 h týka aj hydrologická výstraha 1. stupňa spojená s očakávanými prívalovými zrážkami a výrazným lokálnym vzostupom vodných hladín.

Slovenský hydrometeorologický ústav očakáva búrky až do večera, s výnimkou juhozápadu, na celom území Slovenska.

Do 20.00 h platí výstraha 1. stupňa pred búrkami pre Trenčiansky, Banskobystrický, Žilinský, Košický a Prešovský kraj. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm, a tiež nárazy vetra s rýchlosťou 65 – 85 km/h,“ uvádzajú meteorológovia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy