Dostane sa Kočner z väzby?

Podnikateľ Marián Kočner chce ísť na slobodu, pred niekoľkými dňami požiadal o prepustenie z väzby. Čelí obvineniu z falšovania zmeniek za milióny eur. Na ťahu je teraz sudca Špecializovaného trestného súdu.

30.07.2018 10:33 , aktualizované: 16:40
sud, Rusko, Kočner, Foto: ,
Na archívnej fotografii Kočner prichádza na súd.
debata (57)

Najvyšší súd poslal Kočnera do vyšetrovacej väzby 28. júna, za mrežami je už viac ako mesiac. Jeho pokus o návrat na slobodu potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

„Väzobne stíhaný M. K. požiadal v druhej polovici júla o prepustenie z väzby. Vec je v štádiu rozhodovania súdom o predmetnej žiadosti,“ oznámila Tökölyová.

Denník Pravda oslovil aj jeho obhajcu Martina Pohoveja, ten však na otázky nereagoval. Podľa portálu pluska.sk má Kočnerova obhajoba žiadať alternatívu väzby – dohľad probačného a mediačného úradníka spolu s kontrolou technickým zariadením, čiže monitorovacím náramkom.

O tom, či sa podnikateľ dostane spoza mreží, rozhodne sudca Špecializovaného trestného súdu Roman Púchovský, ktorý už raz rozhodoval o Kočnerovej väzbe 23. júna. Prepustil ho vtedy na slobodu. Prokurátor sa odvolal na Najvyšší súd, ktorý mal iný názor ako sudca špecializovaného súdu. Pojednávanie o Kočnerovej žiadosti by sa malo uskutočniť 1. augusta.

Najvyšší súd poslal podnikateľa do väzby z preventívnych dôvodov. Súd mal obavy, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Podnikateľ je obvinený z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Kauza sa týka miliónových zmeniek vystavených voči televízii Markíza. V roku 2000 ich mal ako riaditeľ televízie podpísať Pavol Rusko. Kočnerova firma teraz žiada od Markízy vyplatenie viac ako 42 miliónov eur. Televízia tvrdí, že zmenky sú falošné. Obvineniu spolu s Kočnerom čelí aj Rusko, toho však súd nechal na slobode.

Ide o obzvlášť závažný zločin

Trestný právnik Ladislav Kuruc minulý týždeň v rozhovore pre Pravdu vysvetlil, že ak obvinený v žiadosti o prepustenie uvedie tie isté dôvody ako pri odvolaní na Najvyššom súde, nemá šancu.

„Pokračovanie v trestnej činnosti je dôvod väzby, ktorý môže trvať dlho, a neviem si predstaviť, aké dôvody by ponúkol Kočner, aby presvedčil prokurátora alebo sudcu, že v tom pokračovať nebude,“ mieni Kuruc. Podľa jeho slov by sa museli zmeniť konkrétne dôvody, ktoré sú uvedené v uznesení o vzatí do väzby. Právnik sa nazdáva, že Kočner by sa mohol dostať von na kauciu.

Podľa právneho zástupcu Markízy Daniela Lipšica je kaucia nepravdepodobná. Uviedol to s poukázaním na uznesenie súdu, ktoré v prípade Kočnera hovorí o obzvlášť závažnom zločine. Náhrada za väzbu, napríklad aj vo forme kaucie, písomného sľubu či dohľadu probačného úradníka, je pri obzvlášť závažných zločinoch možná len vtedy, ak to odôvodňujú výnimočné okolnosti prípadu.

„Takými môže byť napríklad spolupráca obvineného s orgánmi činnými v trestnom konaní alebo významná zmena dôkaznej situácie. V prípade trestného stíhania Mariána K. však žiadne výnimočné okolnosti nenastali," dodal Lipšic.

Čelí viacerým obvineniam

Marketingová agentúra Neuropea, ktorá zabezpečuje v prípade kauzy zmeniek mediálne zastupovanie Markízy, poskytla Pravde stanovisko s citáciami z uznesenia Najvyššieho súdu. Ten skonštatoval, že pre obavy z pokračovania trestnej činnosti nie je preventívna väzba pre podnikateľa porušením prezumpcie neviny. Súd poukázal na ďalšie dve obvinenia Kočnera.

„Obvinený Marián K. podľa Najvyššieho súdu dlhodobo (od roku 2006) v pravidelných intervaloch pácha vysoko sofistikovanú ekonomickú trestnú činnosť, ktorej rozsah má podľa Najvyššieho súdu stupňujúcu tendenciu a vďaka ktorej má okrem príjmov aj postavenie a vplyv,“ píše sa v stanovisku. Práve preto podľa súdu existuje dôvodná obava, že by Kočner na slobode mohol pokračovať v tomto druhu trestnej činnosti, aby si svoje postavenie a vplyv udržal.

Najvyšší súd svoje rozhodnutie oprel o viaceré fakty. V prvom rade ide o znalecký posudok, z ktorého vyplýva, že podpisy na troch sporných zmenkách sú s najväčšou pravdepodobnosťou pravými podpismi Pavla Ruska, no zrejme pochádzajú z doby, keď už nemal právo čokoľvek podpisovať v mene spoločnosti Markíza Slovakia. Súd odmietol námietky obvinených, že ich trestné stíhanie by malo byť premlčané a dospel k záveru o dôvodnosti trestného stíhania.

Kočner čelí aj ďalším obvineniam. V kauze tunelovania firmy Gatex je podozrivý z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. V druhom prípade, ktorý sa týka machinácií s donovalskými hotelmi, je obvinený z daňových trestných činov vo výške viac ako 8 miliónov eur.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #prepustenie na slobodu