Nicholsonová poslala Pellegrinimu otvorený list k sociálnym službám

Podpredsedníčka parlamentu za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Lucia Ďuriš Nicholsonová poslala otvorený list premiérovi Petrovi Pellegrinimu, v ktorom kritizuje proces transformácie a deinštitucionalizácie systému sociálnych služieb na Slovensku.

30.07.2018 16:32
SR NRSR 28.schôdza zasadnutie BAX Foto: ,
Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš -Nicholsonová (SaS).
Tento proces podľa nej za viac ako dva roky nikam nepokročil. Predsedu vlády preto poslankyňa žiada, aby prijal okamžité a účinné opatrenia, ktoré povedú k náprave tohto stavu, uvádza sa v tlačovej správe strany SaS.

Nicholsonová sa tak pripojila k viacerým mimovládnym organizáciám zastupujúcich práva občanov so zdravotným postihnutím, ktoré sa tiež obrátili na premiéra vo veci zdĺhavého riešenia procesu transformácie a deinštituciona­lizácie sociálnych služieb a nerealizácie Národného projektu deinštituciona­lizácie a podpory transformačných plánov z Operačného programu Ľudské zdroje. „Nicholsonová sa danej téme venuje už od júna 2016, keď kontaktovala ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Ten jej odpovedal, že národný projekt sa začne implementovať v septembri, resp. najneskôr do konca roka 2016. Stále sa však nič nestalo,“ upozorňujú liberáli.

Slovensko podľa Nicholsonovej ohrozuje čerpanie prostriedkov z európskych štrukturálnych fondov na roky 2014 a 2020. „Čo je však najdôležitejšie, porušuje ľudské práva občanov so zdravotným postihnutím žijúcich v zariadeniach sociálnych služieb a nedodržiava záväzky, ku ktorým sa zaviazalo,“ poznamenala. Ako uviedla, má hodnoverné informácie, že zástupcovia príslušných generálnych riaditeľstiev Európskej komisie nemajú k danému projektu žiadne pripomienky a ani výhrady. "Preto nerozumiem tomu, prečo sa tento národný projekt ešte nezačal realizovať,“ dodala Nicholsonová.

Viac na túto tému: #sociálne služby #Lucia Ďuriš Nicholsonová