SND bez peňazí, hovorí sa o štrajku

Prvú slovenskú divadelnú scénu trápia finančné suchoty, aj preto zamestnancom nevyplatila minulý mesiac odmeny. Najnovšie sa hovorí aj o prípadnom štrajku. Ak by k nemu došlo, ohrozil by jesennú sezónu.

30.07.2018 19:00
snd, slovenske narodne divadlo Foto: ,
Prvá slovenská divadelná scéna zápasí s vážnymi finančnými problémami.
debata (96)

„Nielen technické zložky, ale ani zamestnanci ďalších úsekov SND nedostali za mesiac jún odmeny,“ povedal pre Pravdu generálny riaditeľ Marián Chudovský, ktorý je momentálne na dovolenke. Pripomenul, že odmeny – ani výkonnostné – nie sú nárokovateľnou zložkou mzdy. „O štrajku nemám žiadne informácie, zatiaľ o tom nikto so mnou nerokoval,“ pokračoval. A informoval nás, že v utorok vydá k situácii svoje osobné stanovisko.

„Neviem, či štrajk je správne riešenie,“ reagoval Patrik Pačes. „Sme v rokovaní s vedením Slovenského národného divadla, aby sa zjednala náprava,“ pokračoval pre Pravdu predseda Únie umelecko-technických zložiek SND.

Slovenské národné divadlo si za šesť mesiacov tohto roka zapísalo stratu vo výške 1 036 957 eur. Tlačí pred sebou „sekeru“ z minulého roka, keď sa jeho hospodárenie skončilo s negatívnym výsledkom mínus 691 800 eur. „Súvisí to s metodikou účtovníctva, ktoré predpisuje zaúčtovať výnosy za mzdy, odvody a honoráre vyplatené z bežného transferu až po vyplatení v nasledujúcom mesiaci,“ uviedol Vladimír Antala, riaditeľ ekonomického a technickoprevád­zkového úseku SND.

Hrozí, že v septembri sa 99. divadelná sezóna v slovenskej erbovej divadelnej inštitúcii nezačne? „Teraz je skoro hovoriť o štrajku. S hercami, s ktorými som sa zatiaľ rozprával, sa chystáme podporiť technické zložky. Ale musí sa dohodnúť celý súbor, a to sa stane až po divadelných prázdninách, keď sa sezóna začne,“ uviedol pre náš denník Branislav Bystriansky, šéf hereckých odborov Činohry SND.

Rezort v pozore

„Mojím záujmom je, aby SND bola riadne fungujúca a progresívna štátna umelecká inštitúcia. Striktne sa bránim akémukoľvek zasahovaniu do slobody umeleckej činnosti SND, ale nesmieme pripustiť, aby sa z našej erbovej inštitúcie stal pomaly ekonomicky krachujúci podnik,“ povedala ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

„Ministerstvo kultúry priebežne pozorne sleduje rozpočtové hospodárenie a celkovú ekonomickú situáciu v SND, ako aj jej možný dopad na jeho blížiacu sa 99. divadelnú sezónu,“ informovala Ružena Moravčíková z komunikačného odboru ministerstva kultúry. Momentálne jeho pracovníci vykonávajú v SND audit, aby preverili nakladanie s pridelenými finančnými prostriedkami.

Po vykonaní auditu je ministerka pripravená prijať celý rad ozdravných opatrení, vrátane vyvodenia zodpovednosti voči tým, ktorí tento stav spôsobili. „Hlavným záujmom ministerstva je zabezpečiť kvalitné pôsobenie všetkých zložiek SND a vďaka rentabilnému hospodáreniu aj zabezpečiť adekvátne ohodnotenie pracovníkov činohry, opery i baletu tak, aby diváci mohli naplno oceniť predstavenia v nadchádzajúcej sezóne,“ dodala Moravčíková.

Podvyživená kultúra

Prečo sa vlastne Národné divadlo dostalo v roku 2017 do mínusu? „Chceli sme dokázať, samozrejme, pozitívnejší hospodársky výsledok, ale doba je taká, že rôzne náklady, dane, poplatky, materiály sú čoraz drahšie a drahšie. Aby sme pri tom zachovali úroveň SND, vynaložili sme viac finančných prostriedkov,“ uviedol pre Pravdu už v apríli generálny riaditeľ SND. A kam sa podelo 3 236 995 eur, ktoré v roku 2017 získalo Národné z tržieb, od sponzorov a reklamných partnerov? „Išli do rozpočtu, s ktorým sme hospodárili,“ vysvetlil.

Minulý rok nebol prvý, keď Národné divadlo „zaťalo sekeru“. Už v roku 2015 bolo v mínuse 656 857 eur. Hneď v nasledujúcom roku 2016 však dosiahlo dôslednou racionalizáciou v oblasti nákladov a zvýšením výnosov z vlastnej činnosti kladný hospodársky výsledok. Znova si teda bude musieť uťahovať opasok.

„Nepochybujem, že v rámci organizácií v pôsobnosti ministerstva kultúry máme najvyšší príspevok. Aj tak je to stále nepostačujúce, aby sme si udržali akú-takú úroveň v rámci medzinárodnej konkurencie. Aby sme boli kompatibilní či už len s Národným divadlom v Prahe, alebo inými porovnateľnými scénami v Európe, čo je naša povinnosť. Prostriedky na kultúru nie sú také, aké by mali byť – a teraz nehovorím len o SND, ale celkovo,“ dodal Marián Chudovský.

Sponzori sa do kultúry nehrnú, ich príspevky sú iba kvapky strácajúce sa v mori. O tzv. sponzorskom zákone sa hovorí už dve desaťročia. Zatiaľ si ho dokázal „vybojovať“ len šport.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #SND