Šéf polície Lučanský k Slovenským brancom a Nočným vlkom: Ich aktivity sú za hranou

Polícia Slovenskej republiky robí všetko preto, aby eliminovala akúkoľvek hrozbu zo strany Slovenských brancov či ruskej skupiny motorkárov Noční vlci. Prezidenta SR Andreja Kisku o tom uistil policajný šéf Milan Lučanský.

31.07.2018 11:53 , aktualizované: 18:23
lucansky, kiska Foto: ,
Prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský (vľavo) a prezident SR Andrej Kiska.
debata (236)

„My sme ale represívna zložka. Monitorujeme ich, aby sa zistilo, či páchajú trestnú činnosť alebo priestupky. S pánom prezidentom Kiskom sme sa zhodli, že v súvislosti s brancami by mal väčšiu úlohu zohrať štát. Je za hranou, aby sme nechali mladých ľudí zhromažďovať sa a skúšať si vojenské taktiky a techniky,“ povedal.

Pri Nočných vlkoch zase Lučanskému chýba politické stanovisko. „Ak bude vôľa a povie sa, že je to propaganda nezlučiteľná so záujmami SR, tak sa im zakáže vstup,“ avizoval. Na skutočnosť, že Noční vlci sú považovaní za nástroj hybridnej vojny, Lučanský poznamenal, že na Slovensku sú samostatné oddelenia, ktoré sa takýmito prípadmi zaoberajú.

Podľa analytika chýba vôľa

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď vysvetlil, že politický postup, o akom hovoril Lučanský, zvolili napríklad v Poľsku. „Politickým rozhodnutím vedenia krajiny boli označení za nežiaduce osoby pre vstup do Poľska. Toto je presne tá cesta, ktorou by sme sa mali vydať aj my,“ mieni analytik.

Podľa jeho slov takéto rozhodnutie môžu vydať predstavitelia vlády – či už rezort vnútra, alebo aj premiér. „Lenže u nás sa takýmto jasným vyjadrením prezentovalo len ministerstvo zahraničných vecí. Naopak, ministerstvo vnútra, ktoré má v tejto veci najvýraznejšie postavenie, povedalo, že nevidí v prípade Nočných vlkov žiadny problém,“ dodal Naď.

Brancov preverí prokuratúra

Pôsobením Slovenských brancov by sa mala zaoberať Generálna prokuratúra SR. Obrátil sa na ňu minister obrany Peter Gajdoš (SNS) s podnetom, aby preskúmala činnosť brancov a povedala, či nie je ohrozením bezpečnosti SR a v rozpore s platnými zákonmi.

Minister zdôraznil, že jedinou legálnou obrannou organizáciou Slovenska sú Ozbrojené sily SR. Gajdoš odmieta tolerovať, že niekto „s nejasným cieľom sa snaží militarizovať spoločnosť a hrať sa na vojakov“. Od aktivity brancov sa dištancuje. Avizuje opatrenia na riešenie situácie.

Vyšetrovanie Kuciakovej vraždy

Lučanský tiež uviedol, že sa stretol s tímom vyšetrovateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a plánuje ho posilniť.

„Spravil som tam jemné úpravy, zabezpečili sa im materiálno-technické veci. Je mojím plánom posilniť ho aj vzhľadom na moju minulosť. Keďže som pracoval na vraždách, chcem do toho vniesť iný pohľad, aby sa to pohlo,“ avizoval. Lučanský môže podľa svojich slov len dúfať, že sa túto vraždu podarí objasniť. Detaily hovoriť nechcel, aby nepomáhal páchateľom.

Voľné ruky pri informovaní

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nedávno uviedol, že dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) má voľné ruky informovať o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. „Nemám prečo nahliadať do spisu, ale prokurátor má odo mňa absolútne voľné ruky. Môže urobiť brífing s tým, že bude komunikovať o tom, o čom sa dá,“ povedal generálny prokurátor. Vyšetrovanie je podľa neho nezávislé a plynulé.

Ako ďalej Čižnár pokračoval, chyby pri prvotných úkonoch spomalili rozbeh vyšetrovania. Prečo sa chyby vyskytli, povedať nevedel. „Dozorujúci prokurátor tiež nemá dôvod povedať, že tam chyby neboli,“ poznamenal. Existujú podľa neho chyby, ktoré sa odstraňujú prácne. „No zatiaľ sme v takej oblasti chýb, ktoré sa odstrániť dajú, no naťahuje to čas. Mohli sme byť trochu ďalej,“ dodal.

236 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Slovenskí branci #Noční vlci #Milan Lučanský