Chudovský: O štrajku som zatiaľ s nikým nerokoval

Vedenie SND si nie je vedomé žiadnych pochybení pri hospodárení. V súvislosti s kritickou finančnou situáciou prvej divadelnej scény jej generálny riaditeľ Marián Chudovský pre Pravdu povedal, že ďalšie škrtanie odmien zamestnancov neplánuje. Verí, že ekonomické problémy vyrieši.

31.07.2018 20:00
Marian Chudovský Foto: ,
Generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.
debata (38)

Ako je možné, že sa SND opakovane dostáva do finančných problémov? V čom vidíte príčiny?

Slovenské národné divadlo je erbovou inštitúciou v pôsobnosti ministerstva kultúry, ktorá má tri umelecké zložky: Operu, Činohru a Balet SND. Z tohto pohľadu musí reprezentovať a garantovať kvalitu, ktorou sa musí obhájiť nielen v domácom kultúrnom prostredí, ale predovšetkým v medzinárodnom kontexte. Táto kvalita je, samozrejme, priamo úmerná podmienkam, ktoré vie naša prvá divadelná scéna zamestnancom alebo hosťujúcim umelcom poskytnúť. Úlohy zodpovedajúce postaveniu národnej erbovej inštitúcie plní SND za hraničných existenčných podmienok, pričom sa v súčasnosti dostalo do komplikovanej finančnej situácie.

Vedenie divadla bolo preto nútené prijať opatrenie o nevyplatení výkonnostných odmien za mesiac jún pre všetkých pracovníkov, teda pracovníkov techniky, umelecko-dekoračných dielní, technicko-prevádzkového útvaru, administratívy, centra marketingu i vedúcich pracovníkov. Okrem umeleckých pracovníkov, ktorým bolo vyplatené tzv. rolovné za odohrané predstavenia. Pochopiteľne, hľadáme aj riešenia, ako túto chúlostivú situáciu pre dotknutých pracovníkov vykompenzovať.

Plánujete škrtanie odmien aj v ďalších mesiacoch?

Určite nie. Úsporné opatrenia sa žiaľ dotkli prázdninového obdobia, teda v čase, keď je to mimoriadne citlivé. Verím, že sa nám podarí celú situáciu skonsolidovať a vyriešiť ekonomické problémy nášho divadla. Aj teraz hľadáme formy a prostriedky, ako odmeniť ľudí, ktorí si to zaslúžia a chcú robiť na Slovensku kultúru napriek mimoriadne tvrdým podmienkam.

Hľadáte už s odborármi riešenie aktuálneho stavu?

Iste, riešenie situácie je programom každého dňa.

Spomenuli ste, že o štrajku zatiaľ nemáte žiadne informácie. Mohol by ohroziť otvorenie divadelnej sezóny?

O prípadnom štrajku som zatiaľ s nikým nemal možnosť rokovať. Myslím si, že niečo podobné je iba bezduchý výtvor bulvárnych médií. Pochopiteľne, viem sa vcítiť do pocitov spolupatričnosti členov Činohry SND k svojim spolupracovníkom. Chápem ich postoj. Je správny. A nanajvýš kolegiálny.

Ministerstvo kultúry práve vykonáva v SND audit. Ste si vedomý nejakých pochybení pri hospodárení?

Nie.

Ministerka je rozhodnutá vyvodiť po audite zodpovednosť voči tým, ktorí aktuálnu situáciu spôsobili. Ste pripravený v prípade dokázania pochybení prevziať osobnú zodpovednosť?

Samozrejme, veď to by bola moja čestná povinnosť.

Ešte v pondelok ste boli na dovolenke, prerušili ste ju?

Áno, pretože v súvislosti s množstvom medializovaných výstupov musím byť v divadle.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Slovenské národné divadlo #Marián Chudovský